Εκτη στην κατανάλωση καπνού η Ελλάδα

Εκτη στην κατανάλωση καπνού η Ελλάδα

Μια ακόμη «αρνητική» διάκριση δόθηκε στην Ελλάδα και δη σε παγκόσμιο επίπεδο: η χώρα βρίσκεται στην 6η θέση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καπνού. Πρόκειται για μια διάκριση με ιδιαίτερη σημασία ενόψει του εορτασμού της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος (την Παρασκευή 31 Μαΐου).

Την ίδια στιγμή, τα νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία των καπνιστών σωρευτικά και συνολικά, δηλαδή όχι μόνο στο αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό τους σύστημα. Τουλάχιστον επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι καπνιστές να εκδηλώσουν καρκίνο οποιασδήποτε μορφής σε σύγκριση με όσους δεν καπνίζουν.

Επιπλέον, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, οι ειδικοί  της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΕΚΕ), το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 3,5 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 600.000 είναι μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα! Η συχνότητα των ενεργών καπνιστών ανέρχεται στο 60% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες. Κατά τις εκτιμήσεις δε  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τον τρέχοντα ρυθμό εξέλιξης μέχρι το τέλος του 2020 οι θάνατοι λόγω του καπνίσματος θα έχουν αυξηθεί σε 10.000.000 ετησίως.

«Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη πλήρως αναστρέψιμη αιτία πρώιμου θανάτου. Βέβαια, η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μόνο 5 στους 100 καπνιστές κόβουν το τσιγάρο χωρίς βοήθεια» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος. Από την πλευρά του, ο γραμματέας της επιστημονικής ένωσης, κ. Ιωάννης Βλασερός επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν φαρμακευτικά και ψυχολογικά οι  καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν στους αρμόδιους για βοήθεια. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν ενδεικτικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να κόψει το κάπνισμα, όπως φαρμακευτική αγωγή, ιατρεία διακοπής καπνίσματος, αλλά και το iCoach, μια δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα (http://www.exsmokers.eu/)  παροχής συμβουλών υγείας που βοηθά περίπου 380.000 ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα.

Την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ζήτησε ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Επιδημιολογίας – Πρόληψης,  κ. Γεώργιος Γκουμάς, τονίζοντας την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την αλλαγή των συνηθειών των καπνιστών.