Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και στα παιδιά

Αναζήτηση

Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και στα παιδιά

Στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, και ιδιαίτερα στις Η.Π.Α, τα παιδιά καταναλώνουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα περίπου την ίδιου ποσότητα αλατιού με τους ενήλικες.

Σύμφωνα με νέα κυβερνητική έρευνα των Η.Π.Α, υπάρχει μία ξεκάθαρη διασύνδεση μεταξύ της πρόσληψης νατρίου και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης στα παιδιά.

Η διασύνδεση εμφανιζόταν ισχυρότερη, όπως αναμενόταν, ανάμεσα στα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα παιδιά, όπως δήλωσαν οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα των Η.Π.Α.

Αυτό το γεγονός προβλημάτισε τους επιστήμονες, καθώς τόσο η υψηλή αρτηριακή πίεση όσο και το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελούν παράγοντες κινδύνου για σοβαρά μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

"Η δίαιτα των Αμερικανών είναι ξεκάθαρα μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο" δήλωσε ο Δρ. Frederick Kaskel, διευθυντής του τμήματος παιδιατρικής νεφρολογίας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη.

"Η δίαιτα υψηλής πρόσληψης νατρίου δεν πρέπει μόνο να αποφεύγεται αλλά είναι και ενδεικτική μίας ανθυγιεινής διατροφής", δήλωσε ο Δρ. Kaskel στο Reuters Health.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, και αναμένεται να αυξήσουν την ένταση της διαφωνίας των επιστημόνων σχετικά με τις επιδράσεις του αλατιού στην υγεία μας.

Ενώ οι υγειονομικές αρχές σε ολόκληρη την υφήλιο προειδοποιούν τους καταναλωτές να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού, πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η σημαντικά μειωμένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο επιβλαβής με την αυξημένη πρόσληψή του.

Η μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α βασίζεται σε εθνικές έρευνες με δείγμα περισσότερων από 6.200 παιδιών και εφήβων ηλικίας 8 έως 18 ετών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δέχθηκαν να μετρηθεί η αρτηριακή τους πίεση για μία έως τρείς φορές και έδωσαν πλήρη αναφορά για τις διατροφικές επιλογές του προηγούμενου 24ώρου από τη διεξαγωγή της έρευνας.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα κατανάλωναν 3.387 μιλιγκράμ νάτριο ανά ημέρα – αριθμός που είναι σημαντικά υψηλότερος από την συνιστώμενη ποσότητα των 2.300 μιλιγκράμ νατρίου(περίπου ένα κουταλάκι του τσαγιού αλάτι) ημερησίως.

Σε συγκριτική διάσταση, σύμφωνα με προγενέστερα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι ενήλικες στις Η.Π.Α καταναλώνουν καθημερινώς περίπου 3.466 mg νάτριο.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι για κάθε επιπλέον 1.000 mg νάτριο που περιέχεται στη διατροφή των παιδιών, σημειώθηκε μία αύξηση στην αρτηριακή τους πίεση της τάξης του ενός βαθμού. Ανάμεσα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, κάθε 1.000 mg επιπλέον νάτριο σήμαινε μία αύξηση 1,5 βαθμού στην αρτηριακή τους πίεση.

Στους ενήλικες, η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται ως τουλάχιστον 140 mm Hg συστολική πίεση ή 90 mm Hg η διαστολική πίεση.

Πολλοί ιατροί αναφέρονται συχνά στην προ-υπερτασική κατάσταση, η οποία ορίζεται ως ο βαθμός της συστολικής πίεσης που βρίσκεται μεταξύ 120 mm Hg και 140 mm Hg και ως ο βαθμός της διαστολικής πίεσης που βρίσκεται μεταξύ των 80 mm Hg και των 90 mm Hg.

http://www.healthnews.com/en/news/Salt-intake-tied-to-higher-blood-pressure-in-kids/2OiKOfg0D8E9r0repFo4cE/