Η βιταμίνη D ασπίδα κατά της υπέρτασης

Αναζήτηση

Η βιταμίνη D ασπίδα κατά της υπέρτασης

Σύμφωνα με νέα στοιχεία έρευνας Δανών επιστημόνων η ημερήσια λήψη ενός σκευάσματος βιταμίνης D αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης που έγινε στο Λονδίνο.

Οι ερευνητές χορήγησαν τη βιταμίνη D σε 112 ασθενείς με υπέρταση για χρονική διάρκεια 20 εβδομάδων.

 Από τους ασθενείς που έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι 92 εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην αρχή της μελέτης.  

 Όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη, η συστολική πίεση των ασθενών βρέθηκε μειωμένη κατά μέσο όρο 6.8 mmHg, ενώ η μείωση της διαστολικής πίεσης ήταν της τάξεως του 1.7mmHg.

 Η βιταμίνη D λαμβάνεται από τις τροφές, αλλά ένα μεγάλο μέρος της δημιουργείται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της Ευρώπης δεν συνθέτει ικανές ποσότητες της βιταμίνης, η οποία υπάρχει σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια ή ο κρόκος του αυγού.

Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ως δείγμα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, και θα απαιτηθεί να επαναληφθεί συμπεριλαμβάνοντας μεγαλύτερο δείγμα ασθενών με υπέρταση ώστε το εύρημα να επιβεβαιωθεί και να γενικευθεί.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έστω και υπό τους μεθοδογικούς περιορισμούς της συγκεκριμένης έρευνας, φαίνεται να ανοίγει ένας νέος δρόμος για τη διαχείριση των ασθενών με υπέρταση ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, όταν και η πρόσληψη της βιταμίνης D από την ηλιακή ακτινοβολία ελαττώνεται σημαντικά.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Thomas Larsen: «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι υπερτασικοί ασθενείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη βιταμίνης D και ειδικότερα αν εμφανίζουν έλλειψή της».


 

Πηγή: Βήμα science