Για πρώιμη εκδήλωση άνοιας ενοχοποιείται η κολπική μαρμαρυγή

Για πρώιμη εκδήλωση άνοιας ενοχοποιείται η κολπική μαρμαρυγή

Οι ηλικιωμένοι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πρόωρης άνοιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα με επικεφαλής τον Δρ Έβαν Θάκερ έκαναν νοητικά τεστ επί επτά χρόνια σε 5.150 ανθρώπους άνω των 65 ετών, 552 από τους οποίους (το 11%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή. Οι καρδιοπαθείς εμφάνισαν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ και σε πιο νεαρή ηλικία σε σχέση με όσους δεν είχαν πρόβλημα καρδιακής αρρυθμίας. 

Για παράδειγμα, στην ηλιακή ομάδα των 80 - 85 ετών τα άτομα χωρίς κολπική μαρμαρυγή είχαν κατά μέσο όρο μια μείωση έξι μονάδων στο σκορ του τεστ (σε μια κλίμακα 0-100) λόγω της φυσιολογικής γήρανσης, ενώ τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή είχαν μεγαλύτερη μέση μείωση, κατά δέκα μονάδες. 

Για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 75 ετών, η μέση μείωση στα νοητικά τεστ ήταν περίπου τρεις έως τέσσερις μονάδες μεγαλύτερη ανά πενταετία γήρανσης για όσους είχαν καρδιακή αρρυθμία, σε σχέση με όσους δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. 

«Αυτό σημαίνει πως, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νοητικά προβλήματα ή άνοια σε πιο μικρή ηλικία από ό,τι όσοι δεν έχουν ιστορικό καρδιακής αρρυθμίας», εξηγεί ο Δρ Θάκερ.

Ένα σκορ κάτω του 78 είναι ένδειξη ύπαρξης άνοιας και οι ηλικιωμένοι χωρίς κολπική μαρμαρυγή έπεφταν κάτω από αυτό το όριο, όταν έφθαναν σε ηλικία 87 ετών, ενώ όσοι είχαν καρδιακές αρρυθμίες, έπεφταν κάτω από τις 78 μονάδες σε ηλικία 85 ετών, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα, κατά μέσο όρο.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με την άνοια. Μια πιθανή αιτία είναι ότι η άρρυθμη λειτουργία της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια να μην οξυγονώνεται σωστά ο εγκέφαλος. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι τα λεγόμενα μικρά και «σιωπηλά» εγκεφαλικά επεισόδια, στα οποία είναι πιο ευάλωτοι οι άνθρωποι με καρδιακές αρρυθμίες. 

«Το επόμενο βήμα θα είναι να μάθουμε γιατί αυτό συμβαίνει και πως μπορούμε να το εμποδίσουμε», δηλώνει ο Δρ Θάκερ και τονίζει ότι κάθε άνθρωπος με κολπική μαρμαρυγή δεν είναι αναγκαίο να εμφανίσει πρόωρα νοητικά προβλήματα. Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τόσο καρδιακή αρρυθμία, όσο και άνοια. 

health.in.gr