Διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού χωρίς λέιζερ

Διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού χωρίς λέιζερ

Διόρθωση των μικρών βαθμών μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού, ακόμα και του ανώμαλου αστιγματισμού, χωρίς την ανάγκη παραδοσιακής επέμβασης με λέιζερ, υπόσχεται μια πρωτοποριακή μέθοδος που εφαρμόσθηκε σε έλληνες ασθενείς απο τον καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Αναστάσιο Κανελλόπουλο.


Η πρωτοποριακή μέθοδος διασύνδεσης κολλαγόνου (collagen cross-linking), πραγματοποιείται με ενστάλαξη σταγόνων ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) για ένα δεκάλεπτο και μετά έκθεση σε ειδικό φως για περίπου πέντε ακόμα λεπτά του πάσχοντος οφθαλμού. Δεν έχει μετεγχειρητική ταλαιπωρία, καθώς δεν προκαλεί πόνο, έτσι ώστε να μην υπάρχει σημαντικός χρόνος ανάρρωσης.

«Πρόκειται», όπως εξηγεί ο Δρ Κανελλόπουλος, «για μία εξελιγμένη συσκευή διασύνδεσης κολλαγόνου, η οποία έχει αφενός τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις κινήσεις του ματιού και να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένο σημείο του αυτόματα (tracker). Επίσης έχει απεριόριστες δυνατότητες εξατομίκευσης, καθώς μπορεί η «παρτιτούρα» που θα σχεδιαστεί από τον χειρουργό οφθαλμίατρο να εφαρμοστεί για πολλαπλές θεραπείες στον κερατοειδή. Επιπλέον μπορεί να γίνει συσχέτιση με τοπογραφίες του κερατοειδή ή με τη συνταγή γυαλιών ή φακών επαφής που φοράει ο/η ενδιαφερόμενος/η».

Η τεχνολογία που έφερε στην επικαιρότητα την επαναστατική αυτή καινούρια διαθλαστική επέμβαση, είναι η χρήση τοπογραφικά-κατευθυνόμενης και διαφορικής ισχύος διασύνδεσης σαν μία αμιγώς διαθλαστική επέμβαση. 

Η επαναστατική αυτή εφαρμογή έγινε σε συνεργασία με το Ίδρυμα του Κλίβελαντ Κλινικ των ΗΠΑ και την ερευνητική ομάδα της Avedro στη Βοστώνη. Έχει δε εγκριθεί για ευρεία κλινική εφαρμογή στην Ευρώπη (CE mark) και παρουσιάστηκε από τον Δρ Κανελλόπουλο στο Αμερικανικό Συνέδριο Οφθαλμολογίας στη Νέα Ορλεάνη, το Νοέμβριο του 2013.