Τα υγιεινά διατροφικά στοιχεία των μπαχαρικών

Τα υγιεινά διατροφικά στοιχεία των μπαχαρικών


Τα μπαχαρικά όχι μόνο διεγείρουν τη γεύση μας, αλλά αποτελούνται από ένα εντυπωσιακό κατάλογο φυτο-θρεπτικών συστατικών, αιθέριων ελαίων, αντιοξειδωτικών, μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών που είναι απαραίτητα για την υγεία μας και την ευεξία μας. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται ως τροφή εδώ και αιώνες και τώρα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Χάρη στους Ευρωπαϊκούς εξερευνητές, οι οποίοι βοήθησαν στη διάδοση τους από τον τόπο καταγωγής τους, τα μπαχαρικά έχουν γίνει δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.

Από βοτανικής πλευράς κατηγοριοποιούνται ως εξής:

-Φύλλα αρωματικών φυτών: όπως δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι κ.λπ.

-Φρούτα ή σπόροι: όπως μάραθος, κόλιανδρος, μουστάρδα, μαύρο πιπέρι, κλπ.

-Ρίζες ή βολβοί: όπως σκόρδο , τζίντζερ, κλπ.

Γιατί μπαχαρικά στη διατροφή μας;

-Τα μπαχαρικά περιέχουν ένα εντυπωσιακό κατάλογο χημικών ενώσεων που προέρχονται από τα φυτά, γνωστές για τις ιδιότητες τους όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για τις αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες και όχι μόνο.

-Τα συστατικά των μπαχαρικών έχουν αντι-πηκτική δράση, εμποδίζουν την απόφραξη των αιμοπεταλίων στα αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνουν τη ροή του αίματος, βοηθώντας στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και της στεφανιαίας νόσου.

-Οι δραστικές ικανότητες των μπαχαρικών μπορούν να αυξήσουν την κινητικότητα του εντερικού σωλήνα, καθώς και την αύξηση της δύναμης πέψης αυξάνοντας τις γαστρο-εντερικές εκκρίσεις.

-Η γαργάρα με χλιαρό νερό και θυμάρι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο και στα συμπτώματα της βρογχίτιδας. Το θυμάρι χρησιμοποιείται επίσης ως αντι-σηπτικό στοματικό διάλυμα για τη θεραπεία της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

-Αφεψήματα ορισμένων μπαχαρικών λαμβάνεται για τη θεραπεία κρυολογημάτων, της γρίπης, ήπιων πυρετών, δυσπεψίας, στομαχικών διαταραχών και για τους πόνους της εμμηνόρροιας.

-Είναι επίσης γνωστό, ότι τα μπαχαρικά έχουν φυσικές ιδιότητες για την πρόληψη παρασιτικών λοιμώξεων.

- Τα αιθέρια έλαια στα μπαχαρικά λειτουργούν καταπραϋντικά στο δέρμα αυξάνοντας τη ροή του αίματος ,γεγονός που τα καθιστά δημοφιλή ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και τους καταπονημένους μύες, είτε ως κατάπλασμα ή σε ζεστό μπάνιο.

-Τα αιθέρια έλαια των μπαχαρικών χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία καθώς και στη βιομηχανία αρωμάτων.

-Τα μπαχαρικά περιέχουν καλές ποσότητες σε μέταλλα όπως το κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα ως συν-παράγοντας για το αντιοξειδωτικό ένζυμο δισμουτάση υπεροξειδίου.

Οι μαγειρικές χρήσεις των μπαχαρικών

Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι αρωματικά ή πικάντικα, καθώς και πιπεράτα ή ελαφρώς πικρά στη γεύση. Προκειμένου να διατηρηθεί το άρωμα και η γεύση τους ανέπαφα, γενικά προστίθενται στις συνταγές μαγειρικής την τελευταία στιγμή, ώστε το παρατεταμένο μαγείρεμα να μην εξατμίσει τα αιθέρια έλαια τους.

-Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σούπας εποχής, σάλτσες μπάρμπεκιου και ως κύριο συστατικό σε μια ποικιλία από κάρι σε σκόνη.

-Τα μπαχαρικά όπως και τα εποχιακά βότανα, χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη γεύση των τροφίμων, όπως των λαχανικών, του κοτόπουλου, των ψαριών, των κρεατικών.

-Μερικά μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο, ο κόλιανδρος κ.α., χρησιμοποιούνται επίσης και για τη γεύση τους και σε ποτά.

http://www.nutrition-and-you.com/healthy_spices.html