Η μεσογειακή διατροφή δεν προλαμβάνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Αναζήτηση

Η μεσογειακή διατροφή δεν προλαμβάνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να είναι ευεργετική για την καρδιά, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τις εγκεφαλικές λειτουργίες συμπεραίνει γαλλική έρευνα, η οποία εντόπισε ελάχιστα οφέλη για τον ανθρώπινο εγκέφαλο από μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως, κρασί, ελαιόλαδο και καρύδια.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες μεσηλίκων ατόμων και εκτίμησε τις νοητικές τους επιδόσεις σε ηλικία περίπου 65 ετών, αλλά δεν εντόπισε κάποια σχέση ανάμεσα στη μεσογειακή διατροφή και τις πνευματικές λειτουργίες.

«Η έρευνά μας δεν στηρίζει την υπόθεση μίας σημαντικής νευροπροστατευτικής επίδρασης της (μεσογειακής διατροφής) σχετικά με τις εγκεφαλικές λειτουργίες», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Δρ Εμανουέλ Κες-Γκιγιό στο Διατροφικό Επιδημιολογικό Ερευνητικό Κέντρο του INSERM.

Έχει ειπωθεί ότι τα «καλά» λιπαρά της μεσογειακής διατροφής μπορεί να ωφελούν άμεσα τον εγκέφαλο ή ότι η χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και η υψηλή σε φυτικές ίνες διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την φθορά της εγκεφαλικής λειτουργίας έμμεσα διατηρώντας υγιή τα αιμοφόρα αγγεία.

Παλαιότερες έρευνες στήριζαν αυτή την άποψη. Για παράδειγμα, μία ευρείας κλίμακας μελέτη στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έφθασε στο συμπέρασμα ότι άτομα 60 ετών ή και μεγαλύτερα που είχαν υιοθετήσει μία ως επί το πλείστον μεσογειακή διατροφή ήταν λιγότερο επιρρεπή στην φθορά των εγκεφαλικών λειτουργιών τους όσο γερνούσαν. 

Μία άλλη έρευνα σε δείγμα κατοίκων του Μανχάταν συνέδεε την μεσογειακού τύπου διατροφή με 40% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι Γάλλοι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που αφορούσαν 3.083 άτομα τα οποία είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, όταν ήταν τουλάχιστον 45 ετών.

Σύμφωνα με τον Δρ Νίκο Σκαρμέα, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη, αλλά έχει πραγματοποιήσει έρευνα για τις επιδράσεις των τροφίμων στην εγκεφαλική λειτουργία, η νέα αυτή μελέτη θέτει κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι ερευνητές εξέτασαν άπαξ τις διανοητικές λειτουργίες των συμμετασχόντων, γεγονός που καθιστά αδύνατο να συμπεράνουν αν αυτές βελτιώνονται ή επιδεινώνονται με τον καιρό. 

health.in.gr