Καφές: Επτά απρόσμενα οφέλη για την υγεία μας

Αναζήτηση

Καφές: Επτά απρόσμενα οφέλη για την υγεία μας

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα του κόσμου, έστω και αν αυτό δεν οφείλεται στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα οφέλη που συγκεντρώνει για την υγεία.

Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινήσαμε να καταναλώνουμε καφέ ώστε να αισθανόμαστε σε επαγρύπνηση και να μπορούμε να ξυπνάμε για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα σχολικά και πανεπιστημιακά μαθήματα ή/και στην εργασία μας.

Όμως, ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν συνεχώς τα κρυφά οφέλη του καφέ για την υγεία. Ακολουθεί μία σύνοψη ορισμένων μελετών που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή χρονιά, που αποδεικνύουν την πολυπαραγοντική ωφέλεια της κατανάλωσης καφέ.

- Μακροζωία

Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το AARP, καθοδηγούμενοι από τον Neal D. Freedman πραγματοποίησαν διαμήκη έρευνα που ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 2008. Από την αρχή της διεξαγωγής της μελέτης, περισσότερα από 400.000 άτομα συμμετείχαν, με ηλικίες που κυμαίνονταν από 50 έως 71 ετών.

Όλοι τους ήταν σχετικά υγιείς στις αρχές της μελέτης, καθώς κανένας συμμετέχων δεν ανέφερε ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου. Από τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων, 50.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που καταναλώναν τρείς ή περισσότερες κούπες καφέ ημερησίως συγκέντρωναν 10 τοις εκατό πιθανότητα μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής από όσους απείχαν από τον καφέ. Ο καφές εμφάνιζε μία προστατευτική επίδραση απέναντι σε αρκετές αιτίες θανάτου με εξαίρεση, όμως, τον καρκίνο.

- Νόσος του Αλτσχάιμερ

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έπιναν τρείς κούπες καφέ ημερησίως εμφάνιζαν χαμηλότερη συχνότητα περιστατικών άνοιας και νόσου του Αλτσχάιμερ. Όλοι οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη μελέτη είχαν ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών, και έπασχαν ήδη από ελαφριά διαταραχή μνήμης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα βρήκαν ότι ανάμεσα στα άτομα που κατανάλωναν καφέ κατα τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της μελέτης, ούτε ένας δεν ανέπτυξε τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ανάμεσα σε όσους τελικά ανέπτυξαν άνοια, τα επίπεδα καφείνης στο αίμα εμφανίζονταν κατά 51 τοις εκατό χαμηλότερα συγκριτικά με αυτούς που τα επίπεδα γνωσιακής διαταραχής τους παρέμεναν σταθερά.

- Καρκίνος του Δέρματος

Η Jiali Han, PhD, και επίκουρη καθηγήτρια του Harvard διεξήγαγε μελέτη με τις συναδέλφους της η οποία είχε ως εύρημα ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του πλέον κοινού τύπου καρκίνου του δέρματος, δηλαδή το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Στη πραγματικότητα, όσο περισσότερες κούπες κατανάλωναν οι συμμετέχοντες τόσο μεγαλύτερο εμφανιζόταν το όφελος. Οι ερευνητές μελέτησαν 112,897 άτομα, από τα οποία τα 22,786 ανέπτυξαν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Όμως, όσο αυξανόταν η κατανάλωση καφέ τόσο μειωνόταν και η πιθανότητα ανάπτυξης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Περαιτέρω μελέτες αναμένεται να εξετάσουν εάν η σύνδεση αποτελεί μία συσχέτιση ή μία σχέση αιτιότητας.

- Καρδιακή Ανεπάρκεια

Εν γένει, οι ερευνητές έχουν εμπλακεί σε έντονες διαφωνίες σχετικά με τη διασύνδεση κατανάλωσης καφείνης και καρδιακής υγείας, καθώς πολλά άρθρα και έρευνες αναιρούν σε συνεχή βάση το ένα το άλλο.

Η Elizabeth Mostofsky, (MPH, ScD, του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconness) και οι συνάδελφοί της βρήκαν ότι ο καφές κάνει καλό στην καρδιά μας – όμως με μέτρο: η καθημερινή κατανάλωση έως τεσσάρων καφέδων (Ευρωπαϊκό μέγεθος) και έως δύο καφέδων ‘μεγέθους Αμερικής’. Με αυτή τη μέτρια κατανάλωση, όσοι έπιναν καφέ εμφάνιζαν 11 τοις εκατό μικρότερο κίνδυνο να πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

- Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ευημερίας της Κλινικής του Cleveland και του Πανεπιστημίου Harvard βρήκαν ότι η κατανάλωση καφέ– ακόμη και του καφέ χωρίς καφείνη – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς ο καφές είναι ‘γεμάτος’ με ωφέλιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Σε σύγκριση με τα αναψυκτικά, που ενοχοποιούνται για αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, ο καφές σχετιζόταν με 10 τοις εκατός μείωση του κινδύνου πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου.

- Νόσος του Πάρκινσον

Ο Δρ Ronald Postuma, του Πανεπιστημίου McGill, και οι συνάδελφοί του βρήκαν σε μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της Νόσου του Πάρκινσον. Σε 61 ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, δόθηκαν 100 μιλιγκράμ καφείνης για δύο εβδομάδες και άλλα 200 μιλιγκράμ για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν συνολικά σε τέσσερις κούπες καφέ.

Η καφείνη βοήθησε στην ενίσχυση του ελέγχου της κίνησης και στην απαλλαγή από το αίσθημα ‘μουδιάσματος’ των μυών για τα άτομα που έπασχαν από τη νόσο του Πάρκινσον. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί , πάντως, ότι η καφεϊνη δεν βοήθησε στο αίσθημα υπνηλίας τους.

Πρόσθετο όφελος: Τα οφέλη του ντεκαφεϊνέ

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai βρήκαν ότι ο καφές δίχως καφείνη ή με μικρή περιεκτικότητα σε αυτήν (ντεκαφεϊνέ) βοήθησε στην εξασθένηση των γνωσιακών διαταραχών των ασθενών–καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις συνεισέφερε στην θεραπεία των διαταραχών αυτών.

http://www.medicaldaily.com/articles/11537/20120816/coffee-benefits-diabetes-parkinsons-disease-alzheimers-heart.htm#zZAgpKwlskhOLyld.99