Καλύτερο έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξων υπόσχεται νέο τεστ για τον S. aureus

Καλύτερο έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξων υπόσχεται νέο τεστ για τον S. aureus

Το τεστ cobas® MRSA/SA ανιχνεύει τον χρυσίζων σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus) και τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη S. aureus, τις κυριότερες αιτίες των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων παγκοσμίως. 

Η Roche ανακοίνωσε την κυκλοφορία του τεστ cobas® MRSA/SA με πιστοποίηση CE-IVD για την πρώιμη, ταυτόχρονη ανίχνευση του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA) και του ευαίσθητου στη μεθικιλλίνη S. aureus (SA) από ρινικά δείγματα. Το τεστ cobas® MRSA/SA ανιχνεύει και τους δύο μικροοργανισμούς από ένα μόνο δείγμα, παρέχοντας ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα για την αποτελεσματική πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων από MRSA/SA. 

Διαθέτοντας καινοτόμο σχεδιασμό ώστε να καλύπτει ποικίλα στελέχη ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, σε συνδυασμό με την αυτοματοποίηση στο σύστημα cobas® 4800, το τεστ cobas® MRSA/SA μπορεί να επεξεργαστεί δείγματα χρησιμοποιώντας μία από τις ταχύτερες και πιο εξελιγμένες μορφές ενίσχυσης και ανίχνευσης, μέσω αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) που διατίθενται σήμερα. 

«Η μάχη ενάντια στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχουν επιτυχημένες πρωτοβουλίες που έχουν οδηγήσει σε ελάττωση του ποσοστού του MRSA σε πολλά ιδρύματα, οι οποίες απαιτούν βέλτιστη ευαισθησία και ειδικότητα για την ταυτοποίηση των πραγματικών φορέων, εξηγεί ο καθηγητής Δρ Ούντο Ρέιτσλ, του Ιδρύματος Ιατρικής Μικροβιολογίας και Υγιεινής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρέσενσμπουργκ. «Το τεστ cobas® MRSA/SA παρουσιάζει εξαιρετική απόδοση στην ανίχνευση ποικίλων στελεχών του MRSA από ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που παρέχει σιγουριά όσον αφορά την ταυτοποίηση των προσβεβλημένων ασθενών κατά την πρώτη τους αξιολόγηση». 

Το τεστ εκτελείται στο σύστημα cobas® 4800, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό σύστημα με πιστοποίηση CE-IVD που παρέχει την ευελιξία της διενέργειας δοκιμασιών για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και HAI στον ίδιο κύκλο, σε μία και μόνη πλατφόρμα. Η βελτιστοποίηση της ροής εργασιών μπορεί να βοηθήσει τα εργαστήρια να μειώσουν το κόστος, να βελτιώσουν το χρόνο επεξεργασίας και να δώσει στο προσωπικό τη δυνατότητα να αφιερώσει χρόνο σε άλλες κρίσιμες εργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού φέρει τον χρυσίζων σταφυλόκοκκο ως φυσιολογική χλωρίδα στους πρόσθιους μυκτήρες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ευκαιριακές λοιμώξεις. 

Ο S. aureus έχει αναπτύξει μηχανισμούς αντίστασης λόγω της συχνής έκθεσης σε αντιβιοτικά σε συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης. Πρόσφατες αναφορές, δείχνουν ότι έως και το 85% των διηθητικών λοιμώξεων από MRSA ταυτοποιήθηκαν ως νοσοκομειακές, έχοντας ως αποτέλεσμα περισσότερες από 90.000 λοιμώξεις και 18.000 θανάτους μόνο το 2005. 

Οι λοιμώξεις του χειρουργικού πεδίου, η πνευμονία που σχετίζεται με τη χρήση αναπνευστήρα και οι αιματογενείς λοιμώξεις που αποδίδονται σε αποικισμό των κεντρικών γραμμών, αποτελούν τις συχνότερες εκδηλώσεις της νόσου. 

Η ενεργός επιτήρηση για τον εντοπισμό των φορέων βοηθά να μετριαστούν οι πιθανές συνέπειες της νόσου, προσφέροντας ανακούφιση στους ασθενείς και στα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν την πρόκληση της κλιμάκωσης των δαπανών.