Νέο φάρμακο για το μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος κυκλοφόρησε στην Ελλάδα

Αναζήτηση

Νέο φάρμακο για το μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος κυκλοφόρησε στην Ελλάδα

Ενθαρρυντική εξέλιξη για τους εκατοντάδες Έλληνες που πάσχουν από μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος, τον 4ο πιο απειλητικό για τη ζωή καρκίνο με κακή πρόγνωση και πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης, αποτελεί η κυκλοφορία της νέας συνδυαστικής θεραπείας nab-πακλιταξέλης και γεμσιταβίνης και στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη θεραπεία που λαμβάνει έγκριση μετά από επτά χρόνια, συνδυάζει καλό προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. 

Η άδεια κυκλοφορίας που έλαβε από τον FDA (Food and Drug Administration) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε στα αποτελέσματα της έρευνας MPACT, μίας από τις μεγαλύτερες πολυκεντρικές παγκόσμιες μελέτες, καθώς σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 850 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος από 151 κέντρα 11 χωρών, στη Β. Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο χημειοθεραπευτικός συνδυασμός nab-πακλιταξέλης και γεμσιταβίνης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 28% σε σχέση με τη γεμσιταβίνη ως μονοθεραπεία. Επιπρόσθετα, η MPACT κατέδειξε ότι αυξήθηκε κατά 60% το ποσοστό των ασθενών που επιβίωσαν τον πρώτο χρόνο, ενώ το ποσοστό για 2 χρόνια επιβίωσης, διπλασιάστηκε.