Λίγα λίπη αλλά «καλά», για υγιή καρδιά
Εάν αποφεύγετε τα λίπη για να προστατεύσετε την καρδιά σας,
διαβάστε με προσοχή την είδηση που ακολουθεί. Μια νέα μελέτη έδειξε πως η λίγων
λιπαρών διατροφή δεν προστατεύει από την καρδιοπάθεια, παρά μόνον όταν φροντίζει
κανείς να τρώει «καλά» λίπη.
Είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για τη στεφανιαία νόσο
που έχουν διεξαχθεί ποτέ, καθώς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανέλυσαν
τα διαιτολόγια 25.000 Βρετανών ηλικίας 40-79 ετών.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς απλώς περιόριζαν τα κορεσμένα
λίπη στη διατροφή τους, προστατεύονταν από την καρδιοπάθεια πολύ λιγότερο απ’ ό,τι
εκείνοι που φρόντιζαν να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως
αβοκάντο, αυγά, πουλερικά, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο και ξηρούς καρπούς.
Οι ερευνητές λένε πως αυτό σημαίνει ότι η «ισορροπία των
λιπών» στη διατροφή είναι το κλειδί για την πρόληψη της κυριότερης αιτίας θανάτου
στη Δύση.
Και προσθέτουν πως ναι μεν είναι σωστή η ισχύουσα σύσταση
«για γερή καρδιά, να τρώτε λιγότερα κορεσμένα λίπη» αλλά ανεπαρκής, διότι δεν συνιστά
στον κόσμο τι να τρώει στη θέση τους.
Στη μελέτη, οι εθελοντές που αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο
κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, επειδή έτρωγαν πολλά κορεσμένα λίπη (υπάρχουν κυρίως
στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά), είχαν
κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια.
Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από άλλους σημαντικούς «εχθρούς» της
καρδιάς, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους εθελοντές τους
στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και τους παρακολούθησαν επί 13 χρόνια κατά μέσον
όρο, καταγράφοντας τα επίπεδα των λιπαρών οξέων στο αίμα τους.
Η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ Κέι-Τι Κω, καθηγήτρια Κλινικής
Γεροντολογίας στο Κολέγιο Caius του Κέιμπριτζ, εξήγησε πως τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν
ότι τα πράγματα όσον αφορά τα λίπη και την καρδιολογική υγεία δεν είναι τόσο απλά
όσο νομίζουμε.
«Ανακαλύψαμε πως πρέπει να γίνεται αντικατάσταση των κορεσμένων
λιπών από πολυακόρεστα για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας», είπε.
«Μετρήσαμε 20 διαφορετικά είδη λιπαρών οξέων στο αίμα για
να φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα, ώστε να αποκομίσουμε μια όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή
εικόνα για την διατροφή των εθελοντών μας
«Η συσχέτιση της καρδιοπάθειας με τα λίπη ήταν πολύ πιο ισχυρή
όταν την εξετάσαμε σε συνάρτηση με τα διαφορετικά είδη λιπών μεμονωμένα, απ’ ό,τι
όταν ελέγχαμε συνολικά πόσα κορεσμένα και πόσα μη κορεσμένα έτρωγαν οι εθελοντές».
Όπως γράφουν η δρ Κω και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση
«PLoS Medicine», τα άλλα είδη λιπών μεμονωμένα (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που
υπάρχουν στα ψάρια και τα μονοακόρεστα λίπη που υπάρχουν στο ελαιόλαδο), δεν φάνηκε
να επηρεάζουν τόσο πολύ την καρδιοπάθεια.
Ωστόσο, η λήψη όλων των ωφέλιμων λιπών μαζί, μπορεί να παράσχει
δεκάδες οφέλη στην υγεία.
«Τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων
λιπών με ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, ωφελεί σημαντικά την υγεία της καρδιάς», κατέληξε
η δρ Κω.
Πηγή: Τα Νέα