Bullying: Παρενόχληση, εκφοβισμός παιδιών και εφήβων

Αναζήτηση

Bullying: Παρενόχληση, εκφοβισμός παιδιών και εφήβων


Τι είναι το Βullying;

Είναι μια επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά, που μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, ή σχεσιακή. Τα αγόρια συχνά φοβερίζουν με φυσικές απειλές και ενέργειες, ενώ τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε λεκτικό ή σχεσιακό εκφοβισμό. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια για τα παιδιά που δέχονται τέτοιες συμπεριφορές:

-Αισθάνονται πόνο, θυμό, φόβο, νιώθουν αβοήθητα, χωρίς ελπίδα, απομονωμένα, ντροπή, ακόμη και ενοχή ότι ο εκφοβισμός είναι κατά κάποιο τρόπο δικό τους σφάλμα. Μπορούν ακόμη να εκδηλώσουν αυτοκτονικές τάσεις.

-Η σωματική υγεία είναι πολύ πιθανό να υποφέρει εξίσου και τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε μεγαλύτερο βαθμό εκτεθειμένα στον κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ως ενήλικες να εμφανίσουν PTSD (διαταραχή μετα-τραυματικού στρες).

-Είσαι πολύ πιθανό να χάσουν, να παραλείψουν ή  ακόμα και να εγκαταλείψουν το σχολείο για να αποφύγουν να πέσουν θύματα σχολικού εκφοβισμού.

Η πιο καταστροφική πτυχή του εκφοβισμού είναι η επανάληψη του. Τα παιδιά ή οι έφηβοι που χρησιμοποιούν τη συμπεριφορά του εκφοβισμού συχνά είναι αμείλικτα και συνεχίζουν την παρενόχληση ξανά και ξανά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Τα άτομα που παρενοχλούνται, ζουν με τον συνεχή φόβο του πότε θα ξαναπέσουν θύματα εκφοβισμού, με ποιο τρόπο και ως που θα φτάσει η κατάσταση την επόμενη φορά.

Είδη εκφοβισμού / παρενόχλησης

Σωματικός εκφοβισμός:

-Χτυπήματα, κλοτσιές, σπρωξίματα ή ακόμα και οι απειλές αυτών

-Κλοπές, κρύψιμο ή καταστροφή πραγμάτων κάποιου

-Καψόνια, παρενοχλήσεις, ταπείνωση. Κάνοντας κάποιος να κάνει πράγματα που αυτός ή αυτή δεν θέλει να κάνει.

Λεκτικός εκφοβισμός:   

 -Χαρακτηρισμοί

-Πειράγματα, χλευασμοί

-Προσβολές ή λεκτική κακοποίηση

Σχεσιακός εκφοβισμός:

-Άρνηση να μιλήσει σε κάποιον

-Εξαίρεση κάποιου από ομάδες ή δραστηριότητες

-Διάδοση ψεμάτων ή φήμες για κάποιον

-Καψόνια, παρενοχλήσεις, ταπείνωση. Κάνοντας κάποιος να κάνει πράγματα που αυτός ή αυτή δεν θέλει να κάνει.

Έρευνα δείχνει ότι περίπου 25% των παιδιών βιώνουν εκφοβισμό. Ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα παιδί να γίνει στόχος εκφοβισμού, οι κύριοι λόγοι είναι συνήθως η φυσική του εμφάνιση ή η θέση που κατέχει μέσα στην κοινωνική του ομάδα.

Τα παιδιά ή οι έφηβοι που παρενοχλούν με αυτόν τον τρόπο άλλα παιδιά ή εφήβους, έχουν την τάση να "διαλέγουν" εκείνα που είναι "διαφορετικά" ή δεν ταιριάζουν με την επικρατούσα τάση. Μπορεί να είναι λόγω του τρόπου που ντύνονται, συμπεριφέρονται ή λόγω της φυλής τους, θρησκείας τους ή και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Μπορεί ακόμη να είναι απλά επειδή ένα παιδί είναι καινούργιο στο σχολείο ή στη γειτονιά και δεν έχει κάνει ακόμα φίλους.

Εάν ένα παιδί είναι θύμα εκφοβισμού μπορεί να μην είναι προφανής σε έναν γονέα ή έναν δάσκαλο. Οι περισσότεροι εκφοβισμοί πραγματοποιούνται μακριά από τους ενήλικες, όταν τα παιδιά βρίσκονται μόνα σε διαδρόμους ή στο δρόμο από το σχολείο στο σπίτι, για παράδειγμα. Τα παιδιά που ασκούν τον εκφοβισμό οποιαδήποτε μορφής τείνουν να είναι έμπειρα στο να κρύβουν τη συμπεριφορά τους από τους ενήλικες και τα παιδιά που πέφτουν θύματα του bullying συχνά καλύπτουν στοιχεία, λόγω της αίσθησης της ντροπής της οποίας αισθάνονται.

Προειδοποιητικά σημάδια ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού:

-Σωματικά ενοχλήματα

-Ανησυχία, θυμός, κυκλοθυμικότητα

-Εφιάλτες

-Μειωμένη σχολική απόδοση

-Απομάκρυνση από φίλους και δραστηριότητες

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι δύσκολο για κάθε γονέα να αντιληφθεί πως το παιδί του παρενοχλεί τους άλλους. Όσο πιο γρήγορα όμως μπορεί να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να αποφύγει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η συμπεριφορά σε ένα παιδί. Τα παιδιά που παρενοχλούν τους άλλους:

-Έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών στην εφηβεία και ως ενήλικες.

-Είναι πιο πιθανό να μπλεχτούν σε καυγάδες, να βανδαλίσουν ιδιοκτησία και να εγκαταλείψουν το σχολείο.

-Είναι δύο φορές πιο πιθανό από τους συνομηλίκους τους να έχουν ποινικές καταδίκες ως ενήλικες και τέσσερις φορές πιο πιθανό να είναι παραβάτες πολλαπλές φορές.

-Είναι πιο πιθανό ως ενήλικες να είναι προσβλητικοί απέναντι στους συντρόφους τους, τους συζύγους τους ή τα παιδιά τους.

Προειδοποιητικά σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να προκαλεί σχολικό εκφοβισμό:

- Γίνεται συχνά βίαιο με τους άλλους

-Εμπλέκεται σε σωματικές ή λεκτικές διαμάχες με άλλους

-Καλείται στο γραφείο της διεύθυνσης του σχολείου συχνά ή μπαίνει συχνά τιμωρίες

-Έχει επιπλέον χρήματα ή νέα αντικείμενα, που δεν μπορεί να εξηγήσει πως τα απέκτησε

-Κατηγορεί γρήγορα άλλους

-Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του

-Έχει φίλους που παρενοχλούν τους άλλους

-Έχει την ανάγκη να κερδίζει ή να είναι καλύτερο σε όλα

Ο εκφοβισμός είναι συχνά μια συμπεριφορά που μαθαίνεται. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν την επιθετική συμπεριφορά από τις εμπειρίες τους στο σπίτι. Έρευνα δείχνει ότι ορισμένα παιδιά και έφηβοι μπορεί να γίνουν πιο επιθετικά παίζοντας βίαια βιντεοπαιχνίδια. Ενώ είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν την ποσότητα του βίαιου περιεχομένου που τα παιδιά τους εκτίθενται μέσω της τηλεόρασης, των ταινιών ή των βιντεοπαιχνιδιών.

Ως γονέας, μπορεί να είστε το κακό παράδειγμα για τα παιδιά σας χτυπώντας τα ως τιμωρία ή χρησιμοποιώντας λεκτική ή σωματική βία απέναντι στη σύζυγό σας ή ακόμη και παρουσιάζοντας εκφοβιστική συμπεριφορά, όπως:

 

-Παρενοχλώντας τον προπονητή του παιδιού σας, τους διαιτητές ή τα μέλη της αντίπαλης ομάδας.

-Βρίζοντας άλλους οδηγούς στο δρόμο

-Ταπεινώνοντας  μια σερβιτόρα, μια πωλήτρια ή έναν οδηγό ταξί που έκανε ένα λάθος.

-Μιλώντας αρνητικά για άλλους μαθητές, γονείς ή  δασκάλους, έτσι ώστε το παιδί σας να νομίζει ότι είναι αποδεκτή η χρήση λεκτικής βίας για να εκφοβίσει τους άλλους.

Οι δάσκαλοι και οι γονείς και των παιδιών που πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού αλλά και των παιδιών που παρενοχλούν με αυτή την συμπεριφορά, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διακοπή του bullying. Δημιουργώντας ένα ασφαλές, χωρίς άγχος περιβάλλον στο σπίτι και στο σχολείο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της έντασης και του άγχους που μπορεί να οδηγήσει σε bullying.

http://www.helpguide.org/mental/bullying.htm