Γαστρίτιδα

Αναζήτηση

Γαστρίτιδα

 Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και συνήθως πρόκειται για μόλυνση από το ίδιο βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη του στομάχου. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες όπως η χρήση ισχυρών αναλγητικών και το έντονο στρες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη γαστρίτιδας. Η γαστρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα), ή μπορεί να εμφανίζεται σιγά-σιγά με τον καιρό (χρόνια γαστρίτιδα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία ελκών με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Για τους περισσότερους ανθρώπους όμως, η γαστρίτιδα δεν είναι σοβαρή και βελτιώνεται γρήγορα με τη θεραπεία. 

 Ποια είναι τα συμπτώματα;

 Τα σημεία και συμπτώματα της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν: 

• Πόνος ή κάψιμο (δυσπεψία) στην άνω κοιλιακή χώρα που μπορεί να γίνονται χειρότερα ή καλύτερα όταν τρώτε 

• Ναυτία 

• Εμετός 

• Απώλεια της όρεξης 

• Ρέψιμο ή φούσκωμα 

• Ένα αίσθημα κορεσμού στην κοιλιά μετά το φαγητό 

• Απώλεια βάρους

 Η οξεία γαστρίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ναυτία και καυστικό πόνο ή ενόχληση στην άνω κοιλιακή χώρα. Η χρόνια γαστρίτιδα εξελίσσεται σταδιακά και είναι πιθανό να προκαλέσει πόνο και ένα αίσθημα κορεσμού και απώλειας της όρεξης μετά από λίγες μπουκιές φαγητού. 

 Πού οφείλεται;

 Μια σειρά από παράγοντες μπορεί να συμβάλει ή να προκαλέσει γαστρίτιδα όπως: 

• Βακτηριακή λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) μπορεί να προκαλεσει γαστρίτιδα - συνήθως χρόνια γαστρίτιδα. 

• Η συχνή χρήση αναλγητικών όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορεί να προκαλέσουν τόσο οξεία γαστρίτιδα όσο και χρόνια γαστρίτιδα. 

• Η υπερβολική χρήση αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει και να διαβρώσει το βλεννογόνο του στομάχου, γεγονός που καθιστά το στομάχι πιο ευάλωτο στα πεπτικά οξέα. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι πιο πιθανό να προκαλέσει οξεία γαστρίτιδα. 

• Άγχος. Σοβαρό στρες λόγω σοβαρής χειρουργικής επέμβασης, τραυματικές καταστάσεις, εγκαύματα ή σοβαρές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν οξεία γαστρίτιδα. 

• Παλινδρόμηση της χολής στο στομάχι που οδηγεί σε φλεγμονή και χρόνια γαστρίτιδα. 

• Αυτοάνοση γαστρίτιδα που είναι σπάνια και συμβαίνει όταν το σώμα επιτίθεται στα κύτταρα του βλεννογόνου του στομάχου. Αυτοάνοση γαστρίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η νόσος του Hashimoto, η νόσος του Addison και ο διαβήτης τύπου 1. 

 Πως γίνεται η διάγνωση;

 Η διάγνωση γίνεται με το ιατρικό ιστορικό και ειδικές εξετάσεις αίματος για την παρουσία αντισωμάτων του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, εξετάσεις κοπράνων αλλά η ακριβής διάγνωση τίθεται με την γαστροσκόπηση. Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση κατά την οποία ο γιατρός σας εισάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο σωλήνα (ενδοσκόπιο) από το στόμα δια του οισοφάγου στο στομάχι και το αρχικό μέρος του εντέρου. Αν τα ευρήματα στο στομάχι ή το έντερο φαίνονται ύποπτα, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσετε ένα μικρό δείγμα (βιοψία). Μερικές φορές γίνεται και ειδικός έλεγχος με ακτινογραφία στο στομάχι μετα την κατάποση μιας ειδικής σκιαγραφικής ουσίας , του βαρίου.

 Πως θεραπεύεται;

 Η θεραπεία της γαστρίτιδας εξαρτάται από τη συγκεκριμένη αιτία. Η οξεία γαστρίτιδα που προκαλείται από το αλκοόλ ή τα αναλγητικά φάρμακα μπορεί να βελτιωθεί από τη διακοπή της χρήσης των ουσιών αυτών. Η χρόνια γαστρίτιδα που προκαλείται από το H. pylori αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη του βακτηρίου με ειδική φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα που γενικά χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τη γαστρίτιδα εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου(αντιόξινα φάρμακα) προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα και να προχωρήσει η επούλωση στο στομάχι (πχ πραζόλες).

 Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν;

 Αν η γαστρίτιδα παραμείνει για αρκετό διάστημα χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε έλκος του στομάχου και αιμορραγία από το στομάχι. Ορισμένες μορφές χρόνιας γαστρίτιδας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, ειδικά αν υπάρχει εκτεταμένη διάβρωση του βλεννογόνου του στομάχου .Ενημερώστε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν παρά την θεραπείας για τη γαστρίτιδα.

 Πως μπορεί να προληφθεί; 

• Τρώτε έξυπνα. Εάν αντιμετωπίσετε συχνά δυσπεψία, τρώτε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα για την άμβλυνση των συμπτωμάτων της γαστρίτιδας . Επιπλέον, αποφεύγετε τρόφιμα πικάντικα, όξινα, τηγανητά ή λιπαρά. 

• Αποφυγή αλκοόλ. Η υπερβολική χρήση οινοπνεύματος μπορεί να ερεθίσει και να διαβρώσει το στομάχι να προκαλέσει φλεγμονή και αιμορραγία. 

• Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα επηρεάζει τη προστατευτική επένδυση του στομάχου, καθιστώντας το στομάχι πιο ευαίσθητο στην γαστρίτιδα καθώς και τα έλκη. Το κάπνισμα επίσης αυξάνει τα οξέα του στομάχου, καθυστερεί την επούλωση και αποτελεί τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του στομάχου. 

• Αλλάξτε την ομάδα αναλγητικών που λαμβάνετε. Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τη λήψη ΜΣΑΦ - ασπιρίνης, η ιβουπροφαίνης και ναπροξένης. 

• Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας και λάβετε τη σωστή αγωγή.