Ο τρόπος που αντιδρούμε στο καθημερινό στρες επηρεάζει το επίπεδο υγείας που θα έχουμε μετά από... 10 χρόνια

Ο τρόπος που αντιδρούμε στο καθημερινό στρες επηρεάζει το επίπεδο υγείας που θα έχουμε μετά από... 10 χρόνια

Σύμφωνα με νέα μελέτη το στρές δεν είναι αυτό που ευθύνεται για τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία μας, αλλά ο τρόπος που αντιδρούμε σε αυτό.

Ερευνητές του Penn State ανακάλυψαν ότι ο τρόπος που τα άτομα αντιδρούν στο στρες επηρεάζει την υγεία που θα έχουν ύστερα από 10 χρόνια, και ότι τα νεαρά, έξυπνα και μορφωμένα άτομα συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από στρές.

Η μελέτη είχε ως δείγμα 2.000 άντρες και γυναίκες που αποτελούσαν μέρος Εθνικής Μελέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες με τίτλο Μέση Ηλικία (Midlife) – που αποτελεί ουσιαστικά μία μελέτη η οποία μετρά την υγεία και την ευημερία των ατόμων.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ερωτήθηκαν για το επίπεδο υγείας τους, τη διάθεσή τους και εάν βίωσαν οποιοδήποτε στρεσογόνο γεγονός ή κατάσταση/σεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως για παράδειγμα το να είχαν ‘κολλήσει στην κίνηση’, ή να ενεπλάκησαν σε έντονη διαφωνία με κάποιο άλλο άτομο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δείγματα σιέλου από τους συμμετέχοντες, και ήλεγξαν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης ή αλλιώς ορμόνης του στρές.

"Αυτές οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν αρχικά το 1995 και έπειτα δέκα χρόνια αργότερα το 2005. Έχοντας στη διάθεσή μας διαμήκη δεδομένα, είχαμε τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές στις καθημερινές εμπειρίες σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά και στο τρόπο με τον οποίο οι εμπειρίες που ‘συσσωρεύθηκαν’ πριν από 10 έτη σχετίζονται με την υγεία και την ευημερία του ατόμου στο παρόν," δήλωσε ο David Almeida, καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ανησυχούν συνεχώς για τις καταστάσεις στη ζωή τους τείνουν να υποφέρουν από περισσότερους πόνους και ενοχλήσεις ακόμη και έπειτα από δέκα χρόνια. Τα συγκεκριμένα άτομα είχαν επίσης περισσότερα καρδιαγγειακά προβλήματα από τα άτομα που είχαν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται στις αγχογόνες καταστάσεις.

Ο Almeida πρόσθεσε ότι τα νεαρά άτομα συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιδρούν αρνητικά στο στρές από ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, και ότι τα άτομα χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευσης και γνωσιακών ικανοτήτων τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ανησυχούν συνεχώς για καθημερινά γεγονότα και καταστάσεις τείνουν να συγκεντρώνουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού και οσφυαλγίας.


http://www.medicaldaily.com/articles/12972/20121103/way-react-everyday-stress-affects-health-10-years.htm#E362e5zLxk8EvBdx.99