Τι είναι οι βιταμίνες και σε ποιες υποκατηγορίες διακρίνονται

Τι είναι οι βιταμίνες και σε ποιες υποκατηγορίες διακρίνονται

Χαριστού Ιουλία 

Διαιτολόγος  Διατροφολόγος


Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που, έστω και σε μικρές ποσότητες, θεωρούνται ουσιώδεις και απαραίτητες για την υγειά, την αύξηση, την αναπαραγωγή και τη διατήρηση του ατόμου. Άρα οι βιταμίνες έχουν ζωτική σημασία για τη ζωή. Παίζουν ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Οι βιταμίνες βοηθούν επίσης στην παραγωγή κυττάρων του αίματος, ορμονών, γενετικού υλικού και χημικών συστατικών του νευρικού συστήματος.

Το σώμα μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει επαρκείς ποσότητες των περισσότερων βιταμινών συνεπώς, θα πρέπει να τις λαμβάνετε από τις τροφές που καταναλώνουμε . Εξαίρεση αποτελεί η βιταμίνη D, γιατί, όταν ένα άτομο εκτίθεται σε υπεριώδεις ακτίνες, η βιταμίνη αυτή συντίθεται από την πρόδρομη ουσίας της, που βρίσκεται στο δέρμα του ατόμου.

Οι 14 ζωτικής σημασίας βιταμίνες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: τις λιποδιαλυτές και τις υδατοδιαλυτές. Ανάλογα με την ιδιότητα τους να διαλύονται στο λίπος ή στο νερό.


Λιποδιαλυτές Βιταμίνες

Οι λιποδιαλυτές είναι οι A, D ,E και Κ.

Αποθηκεύονται στο σωματικό λίπος. Για να απορροφηθούν χρειάζονται την παρουσία χολικών αλάτων και μεταφέρονται στο αίμα με τη βοήθεια λιποπρωτεϊνών. Οι βιταμίνες Α και D αποθηκεύονται επίσης στο συκώτι και τα αποθέματα τους, μπορεί να αντέξουν έως και 6 μήνες. Ωστόσο, τα αποθέματα βιταμίνης Κ μπορεί να επαρκούν μόνο για μερικές ήμερες, ενώ εκείνα της βιταμίνης D βρίσκονται κάπου στη μέση. Επειδή οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα σας σε τοξικά επίπεδα. Το σώμα σας είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στην υπερβολική ποσότητα βιταμινών Α και D.


Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν τη C, τη χολίνη, τη βιοτίνη και τις επτά βιταμίνες Β. Αποθηκεύονται στο σώμα για μικρότερο χρονικό διάστημα από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι υδροδιαλυτές βιταμίνες είναι αβλαβείς, ακόμη και όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων κάποιων υδροδιαλυτών βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6, του φολικού οξέος(Β9), της νιασίνης(Β3) και της C, μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις.

 

Θέλω να σημειώσω ότι υπάρχουν και Ψευτοβιταμίνες ή Ουσίες που μοιάζουν με βιταμίνες.

Είναι οι παρακάτω : Βιοβλαφονοειδή ή Βιταμίνη Ρ, Βιταμίνη Β-13 Οροτικό οξύ, Βιταμίνη Β-15 ή Παγκομικό οξύ, Βιταμίνη Β-17 ή Αμυγδαλίνη, Ινοσιτόλη, Καρνιτίνη ή Βιταμίνη – Τα, Λιποϊκό οξύ, Παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ ή ΡΑΡΑ, Συνένζυμο Q ή Ουμπικινόνη.

 

Thessdiet.gr