Συζητώντας για το σεξ με τον ιατρό σας: Βρείτε τη λύση στη μειωμένη ερωτική σας επιθυμία

Αναζήτηση

Συζητώντας για το σεξ με τον ιατρό σας: Βρείτε τη λύση στη μειωμένη ερωτική σας επιθυμία

Την τελευταία φορά που επισκεφθήκατε τον ιατρό σας, σας ρώτησε για την σεξουαλική σας ζωή; Εσείς από την πλευρά σας φέρατε αναφέρατε στο γιατρό σας το σεξ ως θέμα; 

Όπως φαίνεται, υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες στρέφονται προς το internet, τα περιοδικά και τις φίλες τους για να βρούν απαντήσεις σε σεξουαλικά ζητήματα για τα οποία είναι καλύτερο σε ορισμένες περιπτώσεις να απευθυνθούν στους ιατρούς τους. 

Και ενώ οι ιστοσελίδες και τα φιλικά πρόσωπα ενδεχομένως μπορούν να παράσχουν ορισμένες πολύ ορθές συμβουλές, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη βοήθεια από αυτή που θα σας δώσει μία απλή συζήτηση σε ένα chat room. 

Μήπως βιώνετε μία μειωμένη σεξουαλική επιθυμία; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να σας έχουν οδηγήσει σε αυτή τη φάση, παρόλα αυτά όμως ίσως οφείλεται στις ορμόνες σας – και όταν λέμε ορμόνες συμπεριλαμβάνουμε όλες τις ορμόνες... 

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων και οι θηλυκές ορμόνες αλληλοδρούν και βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας, συγκέντρωσης, στην ορθή λειτουργία του ύπνου, στην αίσθηση ευεξίας, στη διαχείριση του άγχους και φυσικά στην σεξουαλική σας επιθυμία. Ρωτήστε και μάθετε σχετικά με τον έλεγχο των ορμονών και βρείτε κατά πόσον το σώμα σας βρίσκεται εντός ή εκτός ισορροπίας και ορθής λειτουργίας. 

Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ότι η μείωση της ερωτικής επιθυμίας μπορεί να συμβεί σε μία γυναίκα κατά τη δεκαετία της ηλικίας των 20, 30, 40, 50 ετών ή και παραπάνω. Δεν αποτελεί απλώς μία παρενέργεια της εμμηνόπαυσης. Αρκετές γυναίκες είναι πολύ κουρασμένες σωματικά ακόμη και σε νεαρή ηλικία.. 

Μήπως πονάτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης; Ο πόνος κατά την ερωτική πράξη μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μίας χρόνιας λοίμωξης ή μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων στην περιοχή του κόλπου. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε αλλαγές του μυϊκού σας συστήματος ή της ανατομίας σας. 

Μιλήστε με τον ιατρό σας και παραπεμφθείτε σε ειδικές εξετάσεις για λοιμώξεις καθώς και για επίπεδα οιστρογόνων. 

Λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή; Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά, τα φάρμακα κατά του διαβήτη και ορισμένα φάρμακα κατά της υπέρτασης έχουν έντονες παρενέργειες στη libido των γυναικών. 

Ορισμένες φορές, η διακοπή της λήψης αυτών των φαρμάκων (αν και πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευθείτε πρώτα τον ιατρό σας) δεν απαλοίφει αμέσως το πρόβλημα. Ίσως χρειαστούν κάποιοι μήνες πρότου επιστρέψει η σεξουαλική σας λειτουργικότητα στο ‘φυσιολογικό’. 

Πάντως, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να είναι η αιτία της χαμηλής ερωτικής επιθυμίας και η λήψη αντικαταθλιπτικών μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα της ανοίγοντας και πάλι την σεξουαλική σας «όρεξη». 

Παρατηρείτε ότι παθαίνετε λοιμώξεις ύστερα από την σεξουαλική επαφή; Η υγιεινή είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας. Εάν είστε πιο ευαίσθητες στις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή στις λοιμώξεις από (ζυμο)μύκητες, βεβαιωθείται ότι ότι εισέρχεται στον κόλπο σας είναι καθαρό και να θυμάστε να ουρείτε αμέσως μετά την σεξουαλική πράξη. 

Η λοίμωξη από μύκητες μπορεί να αντιμετωπιστεί με την λήψη ενός καλής ποιότητας ημερήσιου προβιοτικού. Τα προβιοτικά αποτελούν τα καλά βακτήρια τα οποία υπάρχουν και συμβιώνουν με τον οργανισμό σας τόσο στα έντερα όσο και στον κόλπο. 

Ίσως υπάρχει και μία περίπτωση αλλεργίας στο latex και ίσως θα πρέπει να δοκιμάσετε να αλλάξετε τα προφυλακτικά σας ώστε να μην περιέχουν latex. Θυμηθείτε όμως ότι τα προφυλακτικά που δεν περιέχουν latex δεν προστατεύον από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες παθήσεις. 

Μιλήστε, και σήμερα ακόμη, με τον ιατρό σας για τα προβλήματα σεξουαλικής υγείας που (ίσως) αντιμετωπίζετε. Μπορεί να χρειάζεστε περαιτέρω εξετάσεις ή παραπομπή σε έναν ειδικό σεξολόγο ώστε να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα που σας απασχολούν. 

 

http://health.yahoo.net/articles/sexual-health/discussing-sex-your-doctor