Μαστογραφία

Αναζήτηση

Μαστογραφία

 Η μαστογραφία είναι η πιο χρήσιμη εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού που είναι απο τους συχνότερους καρκίνους στις γυναίκες. Χρησιμοποιώντας μια μαστογραφία, ο γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμα στάδια κατά τα οποία μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Μια μαστογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για προληπτικό έλεγχο ή για διαγνωστικούς σκοπούς .και η συχνότητα που πρέπει να γίνεται εξαρτάται από την ηλικία και τους παράγοντες κίνδυνου για τον καρκίνο του μαστού.

 Πού χρησιμοποιείται η μαστογραφία;

 Η μαστογραφία είναι η απεικόνιση με τη βοήθεια των ακτίνων Χ των μαστών σας για την ανίχνευση όγκων και άλλες ανωμαλιών.

 Προληπτική μαστογραφία

 Η προληπτική μαστογραφία πραγματοποιείται για την ανίχνευση όγκων του μαστού σε γυναίκες που δεν έχουν σημάδια ή συμπτώματα . Ο στόχος της είναι να διαγνώσει τον καρκίνο του μαστού πριν να εμφανιστούν οποιαδήποτε κλινικά συμπτώματα. Για να γίνει αυτό απαιτούνται τουλάχιστον δύο λήψεις σε διαφορετικές οπτικές γωνίες κάθε στήθος.

 Διαγνωστική μαστογραφία

 Η διαγνωστική μαστογραφία χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση ανωμαλιών του μαστού που είναι ύποπτες για καρκίνο, όπως ο πόνος στο μαστό, μια ασυνήθιστη εμφάνιση του δέρματος, ή της ρώγας που μπορεί να είναι διαβρωμένη ή να έχει στραφεί προς το μαστό(εισολκή της θηλής). Η μαστογραφία επίσης χρησιμοποιείται σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού για παρακολούθηση της θεραπείας τους. 

 Πότε θα πρέπει να γίνεται η προληπτική μαστογραφία;

 Η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών. Ειδικότερα 

• Εάν είστε 20 έως 39 ετών και χωρίς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, δεν χρειάζεται ακόμη να κάνετε μαστογραφία εκτός και αν σας το συστήσει ο γιατρός σας 

• Εάν είστε 26 έως 39 ετών και υψηλού κίνδυνου για καρκίνο του μαστού, μπορεί να επωφεληθείτε από μια προληπτική μαστογραφία ή απεικόνιση του μαστού με μαγνητικού συντονισμού (μαγνητική μαστογραφία) 

• Εάν είστε ηλικίας 40 ετών και άνω, θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία κάθε ένα έως το πολύ δύο έτη, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

 Πώς πρέπει να προετοιμαστείτε για την μαστογραφία;

 Την ημέρα της εξέτασης θα πρέπει να αποφύγετε να φοράτε κοσμήματα στο λαιμό και επειδή θα χρειαστεί να βγάλετε τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω καλό θα είναι να μη φορέσετε φόρεμα. Πιθανά ευρήματα της μαστογραφίας περιλαμβάνουν: 

• Εναποθέσεις ασβεστίου (αποτιτανώσεις) στους μαστούς 

• Μάζες ή εξογκώματα 

• Κύστες