Οι ευεργετικές ιδιότητες της Γιόγκα και του Διαλογισμού

Αναζήτηση

Οι ευεργετικές ιδιότητες της Γιόγκα και του Διαλογισμού

Έρευνες δείχνουν πως η Γιόγκα και ο διαλογισμός μειώνουν την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την ελαστικότητα των αρτηριών, ρυθμίζουν τους καρδιακούς ρυθμούς και αυξάνουν τον παλμικό όγκο της καρδιάς.

Στη σημερινή κοινωνία, το στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιακή νόσο. Οι ορμόνες του στρες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αγγεία της καρδιάς και του αίματος, ειδικά κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ή επαναλαμβανόμενης έκθεσης.

Η Γιόγκα είναι ευρέως γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει το άγχος και να προωθεί μια ήρεμη, χαλαρή κατάσταση. Αυτή η κατάσταση μειώνει τα επίπεδα ορμονών στρες, μειώνει την καρδιακή συχνότητα και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα ελέγχουν και προλαμβάνουν τις  καρδιακές παθήσεις.

Η αναπνοή επηρεάζει το ρυθμό της καρδιάς μέσω των εσωτερικών συνδέσεων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι αναπνευστικές ασκήσεις γιόγκα περιλαμβάνουν αργές και βαθιές αναπνοές. Είναι αυτή η επιμήκυνση της αναπνοής, που επιβραδύνει το ρυθμό της καρδιάς και τον ρυθμίζει. Το αίμα  οξυγονώνεται και συναισθήματα ηρεμίας και ευημερίας κατακλύζουν το σώμα σας.

Εξαιτίας αυτών των θετικών επιπτώσεων στο ανθρώπινο σώμα, συγκεκριμένοι τύποι ασκήσεων και στάσεις της γιόγκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων:

-Στάσεις με το πάνω μέρος της πλάτης που “ανοίγουν” το στήθος, βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς και αναπνοής.

- Στάσεις στο πλάι ανοίγουν τα ενεργειακά κανάλια του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και της καρδιάς, βοηθώντας στην απομάκρυνση φυσικών και ενεργειακών μπλοκαρισμάτων στην καρδιά και το στήθος.

-Στάσεις που επιμηκύνουν τη σπονδυλική στήλη βοηθούν στην καλή στάση του σώματος, ώστε να μειώνεται η συμπίεση στην καρδιά και τους πνεύμονες και να διευκολύνεται η ομαλή λειτουργία της.

- Η στάση Shavasana (ξαπλωμένοι στην πλάτη με τα χέρια και τα πόδια απλωμένα  περίπου 45 μοίρες, τα μάτια κλειστά και βαθιά αναπνοή) είναι πολύ χαλαρωτική και έχει  δείξει πως μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Όσο για το διαλογισμό, είναι γνωστό για την ικανότητά του να ηρεμεί το μυαλό και να μειώνει το στρες. Μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και άλλα άσχημα συναισθήματα όπως την επιθετικότητα και την απελπισία. Τέλος, μελέτες δείχνουν ότι μια καθημερινή πρακτική διαλογισμού μπορεί να μειώσει την ποσότητα των λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες σας, καθώς και να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση.

http://www.fitnessandfreebies.com/exercise/yoga_and_your_heart.html