Τα smartphones στην υπηρεσία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

Τα smartphones στην υπηρεσία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

Η αποστολή της φωτογραφίας του ασθενή στον οφθαλμίατρο μέσω smartphone μπορεί να διευκολύνει τη δουλειά των γιατρών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στο να κάνουν μια γρήγορη διάγνωση για την κατάσταση της όρασής του.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Archives of Ophthalmology, δύο οφθαλμίατροι αξιολόγησαν καλύτερα τις φωτογραφίες του έσω οφθαλμού όταν τις μελέτησαν μέσω iPhone, συγκριτικά με την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Αυτό ίσως σημαίνει ότι τα έξυπνα κινητά μπορεί στο μέλλον να αποτελέσουν μέρος του διαγνωστικού πρωτοκόλλου καθώς και της θεραπείας αρκετών εμφανών οφθαλμολογικών παθήσεων, ακόμα και όταν ο οφθαλμίατρος δεν είναι παρών στη διαχείριση του περιστατικού.

Η Δρ Βάλερι Μπιουσε και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα συνέλεξαν πληροφορίες για 350 ασθενείς με πονοκέφαλο, αλλαγές στην όραση και άλλα συμπτώματα προβλημάτων όρασης, που είχαν επισκεφθεί τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) για νοσηλεία. Το προσωπικού του ΤΕΠ έβγαλε φωτογραφίες του εσωτερικού του οφθαλμού, περιλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, με τη βοήθεια οπτικής κάμερας.

Δύο οφθαλμίατροι μελέτησαν τις φωτογραφίες και βαθμολόγησαν την ποιότητά τους μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ αργότερα εξέτασαν και 100 ίδιες φωτογραφίες που είχαν λάβει μέσω iPhone.

Και οι δυο γιατροί διαρκώς βαθμολογούσαν ως καλύτερης ή ιδίας ποιότητας τις φωτογραφίες του smartphone, σε κλίμακα από το 1 έως το 5.

Ο ένας οφθαλμίατρος δήλωσε ότι 53 από τις φωτογραφίες ήταν ίδιας ποιότητας, 46 καλύτερες με το iPhone και μόνο μία φωτογραφία ήταν καλύτερη στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο συνάδελφός του βαθμολόγησε ως εξίσου ποιοτικές 56 φωτογραφίες, 42 καλύτερες με το iPhone και επέλεξε ως ανώτερες μόνο δύο από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

«Η χρήση ενός έξυπνου κινητού για την αναμετάδοση εικόνων σε έναν συνάδελφο που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και θεραπεία του ασθενή στο ΤΕΠ, είναι σίγουρα μια νέα προοπτική. Στόχος των ΤΕΠ είναι η διαρκής βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ειδικά σε ειδικότητες όπως η οφθαλμολογία».

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να μελετήσουν κατά πόσο η διαλογή και η επείγουσα φροντίδα του ασθενή διεκπεραιώνονται σωστά και η συμβουλευτική γνώμη του οφθαλμίατρου μπορεί να παρασχεθεί άμεσα.

health.in.gr