Για αποτελεσματική απώλεια κιλών ζητήστε τη βοήθεια από ένα φίλο

Αναζήτηση

Για αποτελεσματική απώλεια κιλών ζητήστε τη βοήθεια από ένα φίλο

Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια απώλειας βάρους να είναι η τήρηση του πλάνου για την επίτευξη του στόχου. Ευτυχώς όμως, υπάρχει ένα κόλπο που θα σας βοηθήσει: προσλάβετε «επόπτη»!

Και δεν χρειάζεται να δαπανήσετε χρήματα. Ακόμη κι ένας φίλος μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει πιλοτική μελέτη από το Κέντρο Ελέγχου του Βάρους και Έρευνας του Διαβήτη στο Νοσοκομείο «Μίριαμ» του Ρόουντ Άιλαντ. Η έρευνα ήταν μικρού εύρους, με μόλις 44 συμμετέχοντες. Αλλά αποδεικνύει ότι ένας επόπτης υγείας, είτε πρόκειται για επαγγελματία υγεία ή απλώς έναν φίλο βοήθησε τους εθελοντές να χάσουν το 9% του σωματικού τους βάρους σε 24 εβδομάδες. Μια ασυνήθιστα μεγάλη επιτυχία, για πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Αν και δεν συμπεριλήφθηκε ομάδα ελέγχου, οι συγγραφείς χαρακτηρίζουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματά τους ελπιδοφόρα.

«Η μελέτη δείχνει ότι η παροχή βοήθειας όχι μόνο συντελεί σε εντυπωσιακό αποτέλεσμα αλλά μπορεί να είναι και οικονομικότερη στρατηγική αντιμετώπισης της παχυσαρκίας», σύμφωνα με την Δρ Τρίσια Λέιχι επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obesity.

Και δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί η βοήθεια είναι αποτελεσματική. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να τηρήσει ένα πρόγραμμα διατροφής και σωματικής άσκησης για μερικές μέρες. Αλλά η διατήρηση ενός καθημερινού προγράμματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι δύσκολη δουλειά. Ακόμη και σε κλινικές μελέτες απώλειας βάρους παρατηρείται το φαινόμενο οι συμμετέχοντες να εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν χρήματα, χρόνος και διάθεση είναι λογικό να δυσχεραίνεται η προσπάθεια τήρησης εντός υγιεινού προτύπου ζωής.

Και όταν φυσικά έρχεται η αποτυχία, ο καθένας κατηγορεί τον εαυτό του για έλλειψη σθένους. Αλλά μια καλή παροχή βοήθειας απώλειας κιλών μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο. Ένας επόπτης μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη στρατηγική απώλειας κιλών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές είχαν εβδομαδιαίες συναντήσεις με τους επόπτες τους στην αρχή του προγράμματος και στην συνέχεια λιγότερο συχνά. Όταν δεν έρχονταν σε επαφή, τους έστελναν εβδομαδιαία αναφορά προόδου για το βάρος, τις θερμίδες και την σωματική δραστηριότητα. Ο επόπτης τους απαντούσε σχολιάζοντας τα θετικά και αρνητικά των προσπαθειών τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι φίλοι των εθελοντών που ανέλαβαν τον ρόλο του επόπτη, τα πήγαν εξίσου καλά με τους επαγγελματίες υγείας. Εξάλλου όσοι έχουν βιώσει εκ των έσω το πρόβλημα των περιττών κιλών, γνωρίζουν καλά ποιο είδος διατροφής συντελεί σε απώλεια βάρους συνδυαστικά με τη σωματική άσκηση. Μάλιστα κατανοούν καλύτερα τα εμπόδια της όλης προσπάθειας. Και τελικά, ο οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό έστω και ερασιτεχνικά ξέρει ότι η επαγγελματική βοήθεια συντελεί σε καλύτερες επιδόσεις.

Ένας επόπτης μπορεί να δώσει κίνητρα απλώς με την παρουσία του. Γνωρίζοντας ότι είναι εκεί και παρακολουθεί την προσπάθεια, είναι λιγότερο πιθανό να «λουφάρετε» και να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό.

health.in.gr