Γάλα για μετά την άσκηση

Αναζήτηση

Γάλα για μετά την άσκηση


Επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι το γάλα-και το σοκολατούχο γάλα- είναι ένα άριστο ποτό αποκατάστασης μετά την άσκηση. Δεν είναι μόνο ότι έχει ένα ωραίο μείγμα από υδατάνθρακες, θερμίδες και πρωτεΐνες, αλλά η συγκεκριμένη ισορροπία των πρωτεϊνών λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη είναι τέλεια για την ανάκαμψη μετά την άσκηση.

Τρεις ακόμη μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, έθεσε ως στόχο να προσδιορίσει τα περαιτέρω οφέλη του σοκολατούχου γάλακτος στην επίδοση της άσκησης σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές.

Οι ερευνητές για κάθε μελέτη χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ξεχωριστές ομάδες. Μια ομάδα ήπιε σοκολατούχο γάλα μετά από κάθε περίοδο άσκησης, ενώ οι άλλες ομάδες έπιναν είτε ένα ποτό υδατανθράκων με την ίδια θερμιδική περιεκτικότητα του γάλακτος ή έπιναν ένα ποτό χωρίς θερμίδες. Οι μελέτες είχαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

-Οι ποδηλάτες που έπιναν σοκολατούχο γάλα μετά από μια εξαντλητική περίοδο άσκησης, ήταν σε θέση να επιστρέψουν έξι ώρες αργότερα για να εκτελέσουν 40 χιλιόμετρα με σημαντικά μεγαλύτερη δύναμη και ταχύτητα από ότι οι αθλητές που δεν κατανάλωσαν γάλα.

-Όταν μια ομάδα ανεκπαίδευτων ποδηλατών έκανε μια προπόνηση  4,5 εβδομάδων, οι ποδηλάτες που έπιναν γάλα μετά από κάθε έντονη περίοδο άσκησης βελτίωσε την αερόβια ικανότητα της κατά το διπλάσιο από ότι οι ποδηλάτες που έπιναν τα άλλα ποτά.

-Στην προηγούμενη μελέτη στην οποία συμμετείχαν ανεκπαίδευτοι ποδηλάτες, εκείνοι που έπιναν γάλα μετά την άσκηση απόκτησαν περισσότερους μύες και έχασαν περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησης, σε σχέση με τους συναθλητές τους που δεν κατανάλωσαν γάλα.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως η  κατανάλωση γάλακτος κατά τη διάρκεια δύο ωρών μετά την άσκηση, είναι η στιγμή κατά την οποία τα τρόφιμα ή ποτά που καταναλώνουμε είναι η πιο σημαντική. Είναι η ώρα που ξεκινά να λαμβάνει χώρα η αποκατάστασης και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται από το σώμα ενεργούν στο να βοηθήσουν τους μυς να ανακάμψουν.

Μετά τις συγκεκριμένες έρευνες, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δαπανείτε χρήματα για αθλητικά ποτά μετά την άσκηση ή άλλα συμπληρώματα. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα θα αρχίσετε να βλέπετε αλλαγές στο σώμα σας τη στιγμή που θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το γάλα ως ποτό αποκατάστασης μετά την άσκηση.

http://www.exercise.com/article/milk-and-exercise