Οσφυαλγία

Αναζήτηση

Οσφυαλγία

                                                    

Η οσφυαλγία ή το γνωστό σε όλους λουμπάγκο (στην περίπτωση που δεν είναι χρόνια )είναι ο πόνος στην οσφύ δηλαδή στη μέση, στην κατώτερη περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που προκαλείται από μια πληθώρα διαφορετικών διαταραχών ή ασθενειών, το οποίο εκδηλώνεται σε οξεία ή σε χρόνια μορφή. Η οσφυαλγία ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενώ εκδηλώνεται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Διάφοροι παράγοντες, όπως η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, ακόμη και το στρες έχουν κατατάξει την οσφυαλγία ως τη δεύτερη συχνότερη πάθηση μετά το κρυολόγημα, η οποία επιβαρύνει τόσο την ποιότητα ζωής ασθενών όσο και το εθνικό σύστημα υγείας. Η επιδείνωση της οσφυαλγίας με την εξάπλωση του πόνου από τη μέση στο ισχίο και στα δάκτυλα των ποδιών ονομάζεται ισχιαλγία.

Που οφείλεται;

Η οσφυαλγία αποτελεί κλινική εκδήλωση διάφορων διαταραχών που μπορεί να σχετίζονται είτε με τραυματισμό των μυών, των συνδέσμων, των αρθρικών θυλάκων εξαιτίας άρσης βάρους ή καταπόνησης της μέσης εξαιτίας κακής στάσης του σώματος, παχυσαρκίας, ή κύησης, είτε σε κάποιες παθήσεις που προσβάλλουν τα οστά, όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η δισκοκήλη, η βλάβη των μυών και των συνδέσμων, η οστεοπόρωση κ.α είτε σε παθήσεις που προσβάλλουν όργανα της πυέλου, όπως είναι τα πεπτικά έλκη και οι ουρολοιμώξεις (πυελονεφρίτιδες).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • οξύς πόνος την πλάτη (στην περίπτωση της οξείας οσφυαλγίας), που εκδηλώνεται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει μέσα σε 2 έως 14 ημέρες
  • παρατεταμένος πόνος την πλάτη
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
  • ο καθιστικός τρόπος ζωής
  • το φύλο
  • η ηλικία
  • το είδος του επαγγέλματος
  • η παχυσαρκία
  • το συναισθηματικό στρες
  • η κύηση

Πως γίνεται η διάγνωση;

Τα πρώτα βήματα της διάγνωσης περιλαμβάνουν λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση. Στη συνέχεια, ανάλογα με τη συμπτωματολογία και το ιατρικό ιστορικό, γίνονται διάφορες εξετάσεις, όπως ακτινολογικές, αιματολογικές, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα ή ηλεκτρομυογράφημα των κάτω άκρων.

Πως θεραπεύεται;

Τα αποτελέσματα της διάγνωσης σχετικά με τη διαταραχή που προκαλεί το σύμπτωμα της οσφυαλγίας, καθορίζουν τις θεραπευτικές επιλογές. Κατά συνέπεια, η θεραπεία μπορεί περιλαμβάνει λήψη παυσίπονων, λήψη μυοχαλαρωτικών, ανάπαυση, ασκήσεις, κινησιοθεραπεία και φυσικοθεραπεία, χρήση ειδικής ζώνης ενίσχυσης της μέσης, λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενέσεις κορτιζόνης, ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μπορείτε να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει καλή διατροφή (για να αποφύγετε την παχυσαρκία), άσκηση (για να αποφύγετε τους κινδύνους της καθιστικής ζωής), περιορισμό του στρες και διακοπή καπνίσματος. Επίσης, αποφύγετε τους τραυματισμούς των μυών, βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο σηκώνετε βάρη και τον τρόπο που κάθεστε, εργάζεστε ή κινείσθε.