Η σωματική άσκηση μειώνει προσωρινά την επιθυμία για κάπνισμα

Η σωματική άσκηση μειώνει προσωρινά την επιθυμία για κάπνισμα

Όταν νιώσετε την επιθυμία να ανάψετε ένα τσιγάρο, το να ασκηθείτε θα μειώσει προσωρινά την επιθυμία σας αυτή, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Έπειτα από την ανάλυση 19 προγενέστερων κλινικών μελετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα σωματικής άσκησης βοηθούσε τους καπνιστές να απομειώσουν την επιθυμία πρόσληψης νικοτίνης. Βέβαια, δεν έχει ακόμη καθοριστεί εάν η σωματική άσκηση οδηγεί επίσης και σε μεγαλύτερες πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος.

“Είναι σίγουρο ότι η σωματική άσκηση εμφανίζει προσωρινά οφέλη, και για αυτό και μόνο το λόγο συνιστάται ανεπιφύλακτα’’, δήλωσε ο Adrian A. Taylor, κάτοχος Ph.D. και καθηγητής σωματικής άσκησης και ψυχολογίας της υγείας στο Πανεπιστήμιο Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ο Taylor και μία ερευνητική ομάδα συνδύασαν τα αποτελέσματα μικρών κλινικών μελετών οι οποίες ήλεγχαν τα άμεσα αποτελέσματα της άσκησης στην επιθυμία για τσιγάρο. Οι καπνιστές τυχαιοποιήθηκαν στο να προβούν σε μία από τις ακόλουθες δύο δραστηριότητες: είτε σε σωματική άσκηση – κυρίως ζωηρό περπάτημα ή ποδηλασία, είτε σε ‘παθητική’ δραστηριότητα, όπως τη παρακολούθηση ενός βίντεο ή απλού καθίσματος. Συνολικά, οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν σε σωματική άσκηση ανέφεραν ότι είχαν μικρότερη επιθυμία να καπνίσουν από ότι προηγουμένως.

“Έπειτα από τη σωματική άσκηση, οι καπνιστές ανέφεραν περίπου ένα-τρίτο χαμηλότερη επιθυμία για τσιγάρο σε σύγκριση με τη παθητική δραστηριότητα,” δήλωσε ο Taylor.

Ο ακριβής λόγος δεν είναι γνωστός στους ερευνητές. Μία πιθανότητα, την οποία υποδεικνύει ο Taylor, είναι ότι η άσκηση λειτουργεί ως αντιπερισπασμός. Επίσης, η άσκηση ενισχύει τη διάθεση των ατόμων και κατά αυτόν τον τρόπο η επιθυμία βελτίωσης της διάθεσης μέσω του καπνίσματος δεν είναι το ίδιο ισχυρή, πρόσθεσε ο Taylor.

Κανένας από τους συμμετέχοντες καπνιστές σε αυτές τις μελέτες δεν συμμετείχε σε πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος ή χρησιμοποιούσε υποκατάστατα προϊόντα τσιγάρου, όπως επιθέματα ή τσίχλες νικοτίνης. Δεδομένου ότι η θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα η άσκηση δεν θα ήταν το ίδιο αποτελεσματική για τους καπνιστές που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα ή συμμετέχουν σε πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος, σημείωσε ο Taylor.

Συνολικότερα, η σωματική άσκηση είναι μία πολύ υγιεινή συνήθεια για όλους μας. Και, όπως τονίζει ο Taylor, οι καπνιστές συχνά προσλαμβάνουν βάρος στη προσπάθεια τους να διακόψουν το κάπνισμα – που αποτελεί μία αιτία (συνηθέστερα για τις γυναίκες) για την οποία επιστρέφουν στη βλαβερή αυτή συνήθεια.

“Κατά αυτόν τον τρόπο μέσω της αύξησης της κατανάλωσης θερμίδων τα άτομα μπορούν να βοηθηθούν στην απώλεια βάρους έπειτα από τη διακοπή του καπνίσματος”, δήλωσε ο Taylor.

Οι ερευνητές συστήνουν στους καπνιστές να δοκιμάσουν έναν συνδυασμό θεραπειών – όχι μόνο δηλαδή τη χρήση υποκατάστατων νικοτίνης ή τη λήψη φαρμάκων, αλλά και τη προσφυγή σε ειδικές συμπεριφοριστικές συμβουλευτικές θεραπείες και συνεδρίες.

http://psychcentral.com/news/2012/08/27/exercise-temporarily-lessens-cigarette-cravings/43703.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter