Πολλαπλά τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση στο νερό

Αναζήτηση

Πολλαπλά τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση στο νερό


Η κολύμβηση είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο για να πραγματοποιούμε συχνή αεροβική φυσική δραστηριότητα.

 

Αφιερώνοντας μόλις δυόμισυ ώρες σε εβδομαδιαία βάση στην αεροβική φυσική δραστηριότητα, όπως στη κολύμβηση, στην ποδηλασία ή στο τρέξιμο μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

 

Το συγκεκριμένο ‘ελαφρύ πρόγραμμα άσκησης’ μπορεί να βελτίωσει επίσης το επίπεδο υγείας των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις. Οι κολυμβητές αντιμετωπίζουν σχεδόν το μισό κίνδυνο θνησιμότητας εν συγκρίσει με τα ανενεργά άτομα (τα που δεν ασκούνται καθόλου σε εβδομαδιαία βάση). Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι απολαμβάνουν περισσότερο τις ασκήσεις στο νερό παρά τις συνηθισμένες ασκήσεις στο έδαφος. Επίσης, μπορούν να ασκούνται στο νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δίχως αυξημένη ένταση σωματικής προσπάθειας ή μυικούς πόνους, ή/και καταπόνηση και πόνους στις αρθρώσεις.


Ασκήσεις στο νερό και χρόνιες παθήσεις


Οι ασκήσεις στο νερό μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις. Για τα άτομα με αρθρίτιδα, η εκγύμναση και χρήση των αρθρώσεων βελτιώνονται δίχως αυτές να επιβαρύνονται και να χειροτερεύουν τα συμπτώματα. Τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκεντρώνουν μεγαλύτερα οφέλη έπειτα από τη συμμετοχή τους σε εξειδικευμένα προγράμματα υδροθεραπείας από ότι με τη συμμετοχή τους σε οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες. Οι ασκήσεις στο νερό βελτιώνουν επίσης τη χρήση των ευπαθών αρθρώσεων και μειώνουν τα συμπτώματα πόνου της οστεοαρθρίτιδας.

 

Άσκηση στο νερό και ψυχική υγεία


Η άσκηση στο νερό βελτιώνει παράλληλα και την ψυχική μας υγεία. Η κολύμβηση βελτιώνει τη διάθεση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους για τα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία. Επίσης, η θεραπεία μέσω ασκήσεων σε θερμαινόμενες πισίνες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να ανεβάσει τη διάθεση. Η άσκηση στο νερό μπορεί να βελτιώσει την υγεία των μητέρων και των αγέννητων παιδιών καθώς παρουσιάζει είναι πολύ ευεργετική για τη γενικότερη ψυχική υγεία των μητέρων. Οι γονείς παιδιών με αναπτυξιακή αναπηρία, θεωρούν ότι οι οικογενειακές δραστηριότητες όπως η κολύμβηση βελτιώνουν τους οικογενειακούς δεσμούς και σχέσεις.


Άσκηση στο νερό και ηλικιωμένοι

 
Οι ασκήσεις στο νερό μπορούν να οφελήσουν σημαντικά τους ηλικιωμένους ανθρώπους μέσω της βελτίωσης της γενικότερης ποιότητας ζωής τους και τη βελτίωση της αναπηρίας. Βελτιώνουν επίσης ή/και διατηρούν την οστεική υγεία
των μετεμμηνοπαυσικών γυναικών.


Τελικά: Μία άριστη επιλογή


Η άσκηση στο νερό προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη σωματική και ψυχική μας υγεία και αποτελεί μία άριστη επιλογή για τα άτομα που επιθυμούν να γίνουν πιο ‘δραστήρια’. Όταν βρίσκεστε στο νερό, πρέπει πάντα να θυμάστε να προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας από τραυματισμούς και ασθένειες μέσω της εξάσκησης υγιών και ασφαλών συμπεριφορών κολύμβησης.

 

http://www.cdc.gov/healthywater/swimming/health_benefits_water_exercise.html