Προστατεύοντας τα παιδιά σας από τις διατροφικές διαταραχές

Αναζήτηση

Προστατεύοντας τα παιδιά σας από τις διατροφικές διαταραχές


Πολλοί πιστεύουν ότι οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες-μοντέλα καθώς για διαταραχές όπως η βουλιμία ή η ανορεξία έχει επικρατήσει στην κοινή αντίληψη ότι επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες οι οποίες βασίζουν το επάγγελμα τους στην εξωτερική εμφάνιση αδύνατου προτύπου ομορφιάς.

Όμως, ολοένα και περισσότερα αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους – ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου – και δυστυχώς και πολλά παιδιά.

Από τους περίπου 24 εκατομμύρια Αμερικανούς που πάσχουν από οποιοδήποτε τύπο διατροφικής διαταραχής, το 95% είναι ηλικίας 12 έως 25 ετών.

Ειδικοί αναφέρουν ότι πάνω από το 50% των έφηβων κοριτσιών χρησιμοποιούν ‘ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους όπως η παράληψη γευμάτων, τα γρήγορα και βιαστικά γεύματα, το κάπνισμα τσιγάρων, τους εμετούς και τη λήψη καθαρτικών’’.

Όμως οι διατροφικές διαταραχές δεν αποτελούν μόνο πρόβλημα για τα κορίτσια – μία στις 10 περιπτώσεις αφορούν αγόρια.

Τα αγόρια αναπτύσσουν προβληματική συμπεριφορά σχετικά με το φαγητό για να ανταποκριθούν στις αθλητικές ‘ανάγκες’ – παραδείγματος χάριν αναπτύσσοντας βουλιμική συμπεριφορά ώστε να αποκτήσουν το επιθυμητό βάρος για την πάλη ή τη κολύμβηση.

Η αναγνώριση και η διάγνωση των διατροφικών διαταραχών σε νέους άνδρες μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί εξαιτίας της αντίληψης ότι αυτά είναι απλώς ‘γυναικεία’ προβλήματα, που οδηγεί τα αγόρια σε αμυντική στάση υπό το φόβο της αναγνώρισης ότι υποφέρουν από μία ΄γυναικεία΄πάθηση.

Οι διατροφικές διαταραχές – κυριότερα η ανορεξία, η βουλιμία και η απερίσκεπτη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού – ξεκινούν συνήθως κατά την εφηβική ηλικία και για κάποια παιδιά είναι εύκολο να κρυφθούν.

Η ψυχαναγκαστική σωματική άσκηση μπορεί να συμβαδίζει με μία διατροφική διαταραχή, και έτσι πολύ συχνά οι γονείς δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι πίσω από ένα καλά σχηματισμό σώμα μπορεί να κρύβεται μία διατροφική διαταραχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, και τα δύο στοιχεία – η μειωμένη κατανάλωση φαγητού και η υπέρμετρη άσκηση – αποτελούν προσπάθειες να ανακτηθεί ο έλεγχος των περίπλοκων αισθημάτων και συναισθημάτων.

Όμως, πως μπορούν οι γονείς να αναγνωρίσουν μία διατροφική διαταραχή και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επανέλθουν στο φυσιολογικό και να αναπτύξουν μία υγιή σχέση με το φαγητό;

Κάποια κοινά σημάδια διατροφικής διαταραχής είναι τα εξής:

-          Μεγάλη απώλεια βάρους

-          Η μανιώδης ενασχόληση με τις μερίδες του φαγητού

-          Ο φόβος της πρόσληψης βάρους

-          Η κοινωνική απόσυρση και απομόνωση

-          Η υπερβολική σωματική άσκηση

-          Συχνές επισκέψεις στο μπάνιο αμέσως μετά το φαγητό

-          Η χρήση καθαρτικών, διουρητικών

-          Τα φαρδιά ρούχα ως ένας τρόπος να κρυφθεί η γραμμή του σώματος

Εάν υποψιάζεστε ότι ο γιός ή η κόρη σας πάσχουν από οποιουδήποτε τύπου διατροφική διαταραχή, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε αμέσως τη βοήθεια ειδικού ή ομάδας ειδικών.

Οι ιατροί, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και οι διατροφολόγοι μπορεί να βοηθήσουν έναν έφηβο να θεραπευθεί και να αναπτύξει μία υγιή σχέση απέναντι στο φαγητό και τη σωματική άσκηση.

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο, και είναι πολύ σημαντικό για εσάς να δείξετε στα παιδιά σας το καλύτερο δυνατό ‘διατροφικό παράδειγμα’ στην καθημερινότητα σας ως οικογένεια.

Βεβαιωθείτε ότι:

·                         Σερβίρετε και τρώτε υγιεινά τρόφιμα σε λογικές και συνιστώμενες ποσότητες

·                         Δεν λέτε αρνητικά σχόλια για το ίδιο σας το σώμα

·                         Εάν είσθε υπέρβαρος/η, βρείτε υγιεινούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

·                         Καθιερώστε την τακτική σωματική άσκηση ως μία οικογενειακή δραστηριότητα

·                         Ενθαρρύνετε όλα τα μέλη της οικογένειας σας να εστιάζουν στα πλεονεκτήματα και όχι στα μειονεκτήματα τους.

 

 

http://kidshealth.org/parent/positive/_issues2012/2012_eatingdisorders.html#cat20947