Το πραγματικό σεξουαλικό χάσμα των φύλων

Αναζήτηση

Το πραγματικό σεξουαλικό χάσμα των φύλων


Οι γυναίκες είναι από τον πλανήτη Αφροδίτη, οι άνδρες είναι από τον πλανήτη Άρη. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν το σεξ για να έχουν σχέσεις, οι άνδρες χρησιμοποιούν τις σχέσεις για να κάνουν σεξ. Όλοι έχουμε ακούσει τέτοιες φράσεις, πόσο διορατικές και αληθινές είναι όμως στην πραγματικότητα;

Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικοί και τα δύο φύλα αισθάνονται διαφορετικά σχετικά με το σεξ. Αλλά οι περισσότερες συζητήσεις για το αρσενικού-θηλυκό χάσμα ισχυρίζονται πως οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες και αγεφύρωτες, ώστε οι άνδρες και οι γυναίκες να μη μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον.

Μια πρόσφατη μελέτη από τις διαφορές μεταξύ των φύλων γύρω από τη σεξουαλικότητα, δίνει μια πολύ διαφορετική εικόνα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin χρησιμοποίησαν στατιστικές τεχνικές για να συνδυάσουν τα αποτελέσματα από περισσότερες από 500 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1943 έως το 2007. Στη συνέχεια, συνδύασαν τα αποτελέσματα αυτά με τα ευρήματα πολλών άλλων μεγάλων εν εξελίξει ερευνών που περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς, Άγγλους και Αυστραλούς ενήλικες. Το χρονικό διάστημα και το τεράστιο μέγεθος αυτών των μελετών παρέχουν έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Ετεροφυλοφιλικό σεξ

Ο μύθος λέει ότι οι άνδρες είναι πρόθυμοι να πέσουν στο κρεβάτι με κάθε γυναίκα που φαίνεται και είναι διαθέσιμη, ενώ οι γυναίκες επιλέγουν πολύ πιο προσεκτικά. Ως εκ τούτου θα περιμέναμε τους άνδρες να αναφέρουν πολύ περισσότερες σεξουαλικές επαφές από ότι οι γυναίκες.

Οι διαφορές των φύλων όσων αφορά τις επαφές, είναι πράγματι μεγάλες μεταξύ των εφήβων και εκείνων που βρίσκονται στην ηλικία των 20 χρόνων. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι διαφορές μειώνονται. Λαμβάνοντας υπόψη ενήλικες όλων των ηλικιών, τα ποσοστά της ετεροφυλοφιλικής επαφής που αναφέρθηκαν από τους άνδρες και τις γυναίκες είναι περίπου ισοδύναμα. Οι άνδρες αναφέρουν ελαφρώς πιο συχνές επαφές με έναν ελαφρώς μεγαλύτερο αριθμό συντρόφων, αλλά με δεδομένη την ευρεία πεποίθηση στις τεράστιες διαφορές μεταξύ των φύλων, οι πραγματικές διαφορές είναι εκπληκτικά μικρές.

Ηλικία κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή

Ο μύθος αναφέρει πως η τεστοστερόνη οδηγεί τους νεαρούς άνδρες να χάνουν την παρθενιά τους πολύ νωρίτερα από ότι οι νεαρές γυναίκες. Και πάλι, οι πραγματικές διαφορές είναι πολύ μικρότερες. Πριν από το 1970, η μέση ηλικία κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή για τους άνδρες ήταν τα 18 έτη και τα 19 έτη για τις γυναίκες. Όμως, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η μέση ηλικία της πρώτης επαφής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες ήταν τα 15 με 16 έτη.

Εξωσυζυγικό σεξ

Ο μύθος λέει πως οι άνδρες έχουν πολλές παράνομες σχέσεις, ενώ οι περισσότερες γυναίκες όχι. Είναι πολύ δύσκολο να μελετήσει κάνεις το εξωσυζυγικό σεξ, επειδή, ακόμη και σε ανώνυμες έρευνες, πολλοί άνθρωποι είναι απρόθυμοι να παραδεχτούν τις εξωσυζυγικές σχέσεις τους. Αλλά οι μελέτες στην παρούσα ανάλυση είναι αρκετά συνεπείς δείχνοντας ότι περίπου το 25% των ανδρών και το 15% των γυναικών δηλώνουν παράνομες σχέσεις. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά αλλά μικρότερη από ότι πολλοί άνθρωποι φαντάζονται.

Αυνανισμός

Όπως και στις εξωσυζυγικές σχέσεις, ο αυνανισμός είναι επίσης δύσκολο να μελετηθεί, γιατί πολλοί άνθρωποι είναι απρόθυμοι να το παραδεχθούν ή να παραδεχτούν την πραγματική συχνότητα του. Σε σύγκριση με παλαιότερες μελέτες, η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει μικρότερη διαφορά όσον αφορά τον αυνανισμό. Ωστόσο, η αυτοϊκανοποίηση, είναι ένα από τα λίγα στοιχεία της σεξουαλικότητας που δείχνουν σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων. Η καλύτερη εκτίμηση είναι ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, το 63% των ανδρών και το 42% των γυναικών έχουν αυνανιστεί.

Μια ένδειξη αυτής της διαφοράς είναι η χρήση της πορνογραφίας. Σύμφωνα με τις πηγές της πορνογραφικής βιομηχανίας, το 80% που την παρακολουθεί είναι άντρες.

Σεξουαλική ενοχή

Ιστορικά, η γυναικεία σεξουαλικότητα έχει “ρυθμιστεί” κοινωνικά περισσότερο από ότι των αντρών, με τις γυναίκες που παραβίαζαν την σεξουαλική ευπρέπεια να τιμωρούνται αυστηρότερα. Ως εκ τούτου, θα περιμέναμε τις γυναίκες να παρουσιάζουν περισσότερη σεξουαλική ενοχή από ότι οι άνδρες. Σε μελέτες πριν από το 1960, αυτή ήταν και το αληθές. Αλλά από τότε, η γυναικεία σεξουαλικότητα έχει στιγματιστεί λιγότερο από τα μέσα ενημέρωσης και οι γυναίκες περιορίζονται λιγότερο στο σπίτι και έχουν μια ίση θέση στη κοινωνία. Ως εκ τούτου, η γυναικεία σεξουαλική ενοχή έχει πέσει κατακόρυφα και σήμερα, άνδρες και γυναίκες αναφέρουν πολύ μικρότερες διαφορές.

Σεξουαλική ικανοποίηση

Οι μελέτες σε αυτή την τεράστια ανάλυση δείχνουν μικρή ή και καμία διαφορά μεταξύ των φύλων στη σεξουαλική ικανοποίηση.

Τα ευρήματα αυτά δεν προέρχονται από μία μόνο μελέτη, αλλά από περισσότερες από 500 μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 68 χρόνια με πάνω από δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες.

Η μελέτη: Petersen, J.L. and J.S. Hyde. “Gender Differences in Sexual Attitudes and Behaviors: A Review of Meta-Analytic Results and Large Datasets,” Journal of Sex Research (2011)

http://www.psychologytoday.com/blog/all-about-sex/201209/women-venus-men-mars-the-real-sexual-gender-divide