Ενισχύστε τα φυσικά ταλέντα του παιδιού σας μέσα απο το δημιουργικό παιχνίδι

Αναζήτηση

Ενισχύστε τα φυσικά ταλέντα του παιδιού σας μέσα απο το δημιουργικό παιχνίδι

Ένα κρίσιμo στοιχείο της πρώιμης παιδικής μάθησης του παιδιού σας και της ανάπτυξης του εγκεφάλου του είναι η συμμετοχή του σε δημιουργικό παιχνίδι.

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και μιμούνται τα πράγματα γύρω τους. Αυτός είναι ο τρόπος της φύσης που τους επιτρέπει να μάθουν και να ανακαλύψουν πολλά, στο σπίτι και στο σχολείο τους. Το παιχνίδι είναι μια κατάσταση του νου του παιδιού. Είναι μια κατάσταση ασφαλής, δυναμική, συναισθηματική, διερευνητική, γεμάτη περιέργεια και εκπαιδευτική στη φύση της.Υφίσταται τη στιγμή αλλά και κατά τη διάρκεια των ενεργών ωρών της ημέρας.

 

Ενώ το παιχνίδι είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής του παιδιού σας, η συνολική ποιότητα του παιχνιδιού είναι ένα σημαντικό θέμα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Το συνηθισμένο και κοινότυπο παιχνίδι δεν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει τον εγκέφαλο του. Είναι το ενεργητικό και δημιουργικό παιχνίδι που βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει και να τονώσει τον εγκέφαλο του. Ένα παιχνίδι μπορεί να έχει μια εντελώς θετική αλλά και αρνητική επίδραση, ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτό που χρειάζεται είναι να βοηθήσετε και να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει ένα δημιουργικό τύπο παιχνιδιού που θα μπορέσει να του δώσει μια σειρά απο χαρακτηριστικά και ερεθίσματα για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

 

Γιατί τα παιδιά παίζουν; Γιατί απλά αγαπούν το παιχνίδι που τα κάνει ευτυχισμένα! Τα παιδιά αγαπούν τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση που προκαλούν οι στιγμές του παιχνιδιού. Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι που ωθούν το παιδί σας να παίξει, να μάθει και να διασκεδάσει.

 

Τα παιδιά σας παίζουν για να μάθουν τα πράγματα γύρω τους, να δημιουργήσουν δικές τους καταστάσεις απο τις οποίες θα νιώσουν πρόκληση, θα αντιδράσουν και στη συνέχεια θα μάθουν μέσα απο αυτές. Παίζουν για να αφιερώσουν χρόνο σε παραγωγικές δραστηριότητες ακόμη και για να καταφέρουν μόνα τους να ηρεμήσουν το αναστατωμένο μυαλό τους.Παίζουν για να διασκεδάσουν και να συγκινηθούν με τη χαρά του παιχνιδιού, να ανταγωνιστούν και να κερδίσουν, να απολαύσουν κάθε στιγμή της παιδικής τους ηλικίας και φυσικά για να αισθανθούν χαρούμενα και πλήρη.

 

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι το παιχνίδι είναι μια αντιπαραγωγική δραστηριότητα και ως εκ τούτου προσπαθούν να περιορίσουν τα παιδιά τους από το παιχνίδι. Οι γονείς, επίσης, πιστεύουν πως η σκέψη δεν έχει καμία σύνδεση και σχέση με το παιχνίδι. Όμως τα παιδιά σας θα πρέπει να ασχοληθούν με το δημιουργικό παιχνίδι γιατί θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν μια σειρά από ευεργετικά χαρακτηριστικά.

 

Το δημιουργικό παιχνίδι παρέχει στα παιδιά σας δια βίου οφέλη μέσα απο τη διασκέδαση, το γέλιο, τη συγκίνηση, την απόλαυση και μια ολοκληρωμένη διαδικασία εκμάθησης. Το δημιουργικό παιχνίδι μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει,να εκλογικεύσει και να αφομοιώσει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 

Κοινωνικές δεξιότητες:

Συχνά δημιουργικά παιχνίδια θα βοηθήσουν το παιδί σας να μάθει τα ευγενή  χαρακτηριστικά της ενσυναίσθησης, της συμπόνιας και την ικανότητα για οικειότητα. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας άλλος παράγοντας που επίσης αναπτύσσεται μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι. Οι κοινωνικές δεξιότητες και η οξυδέρκεια είναι χαρακτηριστικά που αποκομίζονται κατά τη διαδικασία του δημιουργικού παιχνιδιού.

 

Προσωπικές δυνάμεις:

Το παιδί σας έχει την έμφυτη ικανότητα να αναλάβει ευθύνη και προκλήσεις μέσα απο το παιχνίδι, ανακαλύπτοντας στη συνέχεια την προσωπική ηρεμία και καταξίωση. Το δημιουργικό παιχνίδι αναπτύσσει, επίσης, την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία, που είναι αναγκαία για θετική και ενθαρρυντική συμπεριφορά.

 

Μαθησιακή διαδικασία:

Η ανακάλυψη μέσα απο το παιχνίδι και η περιπέτεια είναι οι αναγνωρισμένες οδοί προς τη δημιουργική μάθηση. Το δημιουργικό παιχνίδι βοηθά το παιδί σας στην επίλυση προβλημάτων και στην αφομοίωση χαρακτηριστικών μέσα απο την φαντασία. Το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει στο να διεγείρει το παιδί την περιέργεια του, η οποία τελικά οδηγεί στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

 

Επάφη και οικειότητα:

Το δημιουργικό παιχνίδι ενισχύει την αγάπη και βοηθά το παιδί σας να είναι ανοικτό προς τους άλλους. Γίνεται επίσης πολύ εύκολο για το παιδί σας να δημιουργήσει επαφές και ισχυρούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους, ιδίως, με παιδιά στο σχολείο.

 

Χαρά και ευτυχία:

Το δημιουργικό παιχνίδι είναι καθαρή διασκέδαση! Είναι μια στιγμή για να αγαπήσει το παιδί σας τη ζωή.

 

Συμμετοχή:

Το δημιουργικό παιχνίδι βοηθά το παιδί σας να εστιάζει τη προσοχή του, να συγκεντρώνεται και να αφοσιώνεται που είναι σημαντικά στοιχεί για το μέλλον του.

 

Σαφήνεια:

Με το παιχνίδι βελτιώνεται ο τρόπος σκέψης, αποκτάται διαυγής νους, και η ικανότητα για αντίληψη του αληθινού νοήματος της ζωής.

 

Αίσθηση και διαχείριση του χρόνου:

Με το δημιουργικό παιχνίδι το παιδί σας θα αναπτύξει σωστή  κατανόηση του χρόνου και θα το βοηθήσει να μάθει την πειθαρχία.

 

Αυτοπεποίθηση:

Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και του θάρρους είναι πολύ σημαντική. Μέσα απο το δημιουργικό παιχνίδι το παιδί καταπιάνεται και επιτυγχάνει δύσκολες “εργασίες” και παράλληλα αποφεύγει να νιώσει πλήξη.

Πηγή: http://www.brainy-child.com/article/creative-play.shtml