Ευχαριστημένοι με την ερωτική τους ζωή όσοι χρησιμοποιούν προφυλακτικό

Αναζήτηση

Ευχαριστημένοι με την ερωτική τους ζωή όσοι χρησιμοποιούν προφυλακτικό

Πιο ικανοποιημένοι με την ερωτική τους ζωή δηλώνουν όσοι είχαν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό γνωστής εταιρείας προφυλακτικών.

Η έκθεση «The Face of Global Sex Report» βασίστηκε σε βιβλιογραφική ανασκόπηση καθώς και σε στοιχεία από την παγκόσμια έρευνα της Durex για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αντιπροσωπεύοντας τις απόψεις περισσότερων από 29.000 ανθρώπων από 37 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία, Ινδία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες).

Η συνειδητή επιλογή της χρήσης του προφυλακτικού κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή συνδέεται άμεσα με την μελλοντική υπευθυνότητα του ατόμου στο σεξ. Όπως άλλωστε προκύπτει από τη μελέτη, τα άτομα που είχαν κάνει χρήση προφυλακτικού κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να μην εμφανίσουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και 36% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται σίγουροι για την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η έκθεση, επίσης αναφέρει ότι τα άτομα αυτά έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να λένε σήμερα ότι είναι ικανοποιημένα με την συνολική σεξουαλική τους ζωή.

Ωστόσο, η χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική πράξη δεν αποτελεί καθολική πρακτική, αλλά η χρήση αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Γύρω στο 70% των ερωτηθέντων κάτω των 20 ετών απάντησαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους πιο μεγάλους σε ηλικία ερωτηθέντες, με μόνο το 40% αυτών που είναι τώρα 50 ετών να χρησιμοποίησαν προφυλακτικό όταν πρωτοξεκίνησαν να έχουν σεξουαλικές επαφές, και λιγότερο από το 25% των 64χρονων να παίρνουν προφύλαξη.

 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση των ανθρώπων να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό στην αρχή της σεξουαλικής τους ζωής είναι:

ο προγραμματισμός της πρώτης σεξουαλικής επαφής,

το επίπεδο του εισοδήματος τους για την περίοδο εκείνη και 

η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτοί που δεν είχαν προγραμματίσει την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ήταν 29% λιγότερο πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. Αυτοί των οποίων το εισόδημα ήταν πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο (λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου εισοδήματος) είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό.

Αυτοί οι οποίοι δεν είχαν λάβει καμία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήταν 47% λιγότερο πιθανό να προστατέψουν τους εαυτούς τους από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή από κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά την πρώτη τους επαφή.

Αυτοί που είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό στην πρώτη τους ερωτική εμπειρία είναι κυρίως άνδρες, μέσου εισοδήματος, που διατηρούν σταθερή σχέση, με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, που είχαν προγραμματίσει την πρώτης τους ερωτική εμπειρία.

Η Φρέα Σονενστάιν, καθηγήτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Εφηβικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας «John Hopkins Bloomberg» εξηγεί ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποδειχθούν χρήσιμα για την ενημέρωση σχετικά με τη σεξουαλική υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η μεγαλύτερη επικέντρωση στις προσπάθειες επιμόρφωσης και μάρκετινγκ προς τους νέους ανθρώπους, τους ωθεί στην πιο συνεπή χρήση προφυλακτικού ξεκινώντας το σεξ, δεδομένου ότι προστατεύουν τον εαυτό τους από τις αρνητικές συνέπειες του. Αυτές οι προσπάθειες είναι πιο πιθανό να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εφόσον αυτοί οι ενήλικες συνεχίζουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους συντρόφους τους όσο μεγαλώνουν».

health.in.gr