Τι αγχώνει τις γυναίκες στο σεξ… και μειώνει την επίδοσή τους

Αναζήτηση

Τι αγχώνει τις γυναίκες στο σεξ… και μειώνει την επίδοσή τους

Δεν σου φτάνει το άγχος που σου δημιουργεί η καθημερινότητα, έχεις και προσωπικό σου ζόρι. Η κάθε γυναίκα κουβαλάει τις δικές της ανασφάλειες και φυσικά αυτό την εμποδίζει στο να έχει μια ευχάριστη σεξουαλική ζωή. Βαλόμαστε πανταχόθεν… κορίτσια!

Τα άγχη σου… τα κάλλη σου
Η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα εξηγεί:
-Νέες μελέτες αναφέρουν ότι το άγχος επίδοσης απειλεί σε σημαντικό βαθμό τις γυναίκες, οι οποίες ολοένα και περισσότερο ανησυχούν για την εικόνα τους και για το κατά πόσο ανταποκρίνονται με επιτυχία στον σεξουαλικό τους ρόλο.

-Το άγχος τόσο της εικόνας όσο και της απόδοσης σχετίζεται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου που το βιώνει. Το πώς αντιλαμβάνεται και αποδέχεται κανείς το σώμα του και τον εαυτό του εν γένει, επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα του ατόμου και την…
διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα.

-Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να αποφεύγει κανείς το σεξ για να μην έρθει στη δύσκολη θέση να εκθέσει το σώμα του και άρα να μην εκτεθεί ο ίδιος. Η αρνητική εικόνα εαυτού, όπως, όταν για παράδειγμα κάποια γυναίκα αισθάνεται ότι έχει πάρει κάποια κιλά παραπάνω, κάνει το άτομο να αισθάνεται δυσφορία και να νιώθει ότι δεν μπορεί να προκαλέσει ερωτικά τον σύντροφό του με αποτέλεσμα να έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

-Στις μέρες μας αυτή η ανασφάλεια ενισχύεται, και η ψυχολογική πίεση που βιώνει κανείς για την εικόνα του γίνεται όλο και πιο έντονη, καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως μέσω της τηλεόρασης και της διαφήμισης, μας βομβαρδίζουν καθημερινά με μηνύματα και εικόνες για το πρότυπο της ομορφιάς, μιας ομορφιάς που δεν είναι άλλη από την τέλεια καλοσχηματισμένη και σαγηνευτικά προκλητική γυναίκα.

-Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, συχνά συγκρίνουν τον εαυτό τους με προηγούμενους εραστές του συντρόφου. Αναλώνονται σε αρνητικές σκέψεις και φοβούνται πως ίσως να υπήρχαν άλλες με καλύτερες επιδόσεις από αυτόν.

-Επιπλέον, το άγχος απειλεί και τα άτομα που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, δεν έχουν πολλές προηγούμενες ερωτικές εμπειρίες και αισθάνονται φόβο ή ντροπή, ή είχαν κάποια προηγούμενη τραυματική εμπειρία. Έτσι η ερωτική μαγεία χάνεται και το ερωτικό παιχνίδι αποκτά αξιολογικό χαρακτήρα.

-Τα κοινωνικά στερεότυπα και οι μύθοι γύρω από το σεξ είναι συχνά αιτία προαγωγής άγχους και στρες με επιπτώσεις στην ερωτική ζωή του ατόμου. Η άγνοια κυρίως για θέματα προφύλαξης και οι λανθασμένες σεξουαλικές εγγραφές δημιουργούν φόβο και άρα μείωση της επιθυμίας για ερωτική δραστηριότητα.

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους

1. Κανείς δεν είναι τέλειος και καμία δεν είναι τέλεια.

2. Σε όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε.

3. Έρευνες σε ζευγάρια έχουν δείξει πως ο σύντροφος θεωρεί εμφανισιακό πλεονέκτημα, αυτό που η γυναίκα θεωρεί πάνω της ατέλεια. Σε αγαπά για αυτό που εσύ μισείς πάνω σου.

4. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ανδρών που προτιμούν τις skinny γυναίκες. Οι άνδρες προτιμούν τις καμπύλες.

5. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις άλλες. Να αγαπάς τον εαυτό σου και να φροντίζεις την αυτοπεποίθησή σου. Η δύναμη είσαι εσύ και υπεύθυνη για την ευτυχία σου είσαι μόνο εσύ.

6. Τα κορίτσια που βλέπεις στα περιοδικά είναι τόσο ρετουσαρισμένα.

7. Οι άντρες δεν ασχολούνται με τόσες λεπτομέρειες. Η κυτταρίτιδα είναι γυναικεία συζήτηση. Κανείς άνδρας δεν θα σε απορρίψει για το φλοιό πορτοκαλιού, ούτε για το ένα κιλάκι παραπάνω.

8. Μπορεί να κοιτάει άλλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι της προτιμά ή ότι τις θεωρεί καλύτερες από σένα. Αφού με σένα είναι.

9. Ό,τι κι αν σε ενοχλεί, μπορείς να το αλλάξεις.

10. Η ευτυχία σου εξαρτάται από μια ευχάριστη σεξουαλική ζωή. Η ευχάριστη σεξουαλική σου ζωή όμως δεν εξαρτάται από την εμφάνισή σου.

 

Πηγή:www.iator.gr