Τα σεξουαλικά κίνητρα

Αναζήτηση

Τα σεξουαλικά κίνητρα


Κάθε άτομο έχει μια μοναδική σεξουαλική ορμή. Σε μια σχέση ή σε ένα γάμο, κάθε σύντροφος μπορεί μερικές φορές να μη νιώθει την ανάγκη να κάνει σεξ. Όταν όμως κάνει σεξ, ποιοι είναι οι λόγοι; Οι άνδρες και οι γυναίκες συχνά διαφέρουν ως προς τα κίνητρά τους.

Κίνητρα γενικά εμπίπτουν σε τέσσερις κύριες κατηγορίες, σύμφωνα με τους ψυχολόγους στο UT-Austin, οι οποίοι ρώτησαν περισσότερους από 1.500 προπτυχιακούς φοιτητές σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά και τις εμπειρίες τους.

Φυσικοί λόγοι: Ευχαρίστηση, ανακούφιση από το στρες, άσκηση, σεξουαλική περιέργεια, ή έλξη για ένα άτομο

Λόγοι επίτευξης στόχων: Για την απόκτηση ενός μωρού, τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης ή την αναζήτηση εκδίκησης.

Συναισθηματικοί λόγοι: Αγάπη, δέσμευση και ευγνωμοσύνη.

Λόγους ανασφάλειας: Για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, αποτροπή του συντρόφου από  την αναζήτηση του σεξ αλλού, ή λόγω της αίσθηση του καθήκοντος ή πίεσης.

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες αναζητούν το σεξ επειδή τους αρέσει το πώς τους κάνει να αισθάνονται. Οι γυναίκες, παρόλο που μπορούν επίσης να αποκομίσουν ευχαρίστηση από την πράξη, γενικά ενδιαφέρονται περισσότερο για τις πτυχές του σεξ που ενισχύουν την σχέση τους. Οι ερευνητές περιγράφουν αυτές τις διαφορές ως σεξ με επίκεντρο το σώμα και σεξ με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Σεξ με επίκεντρο το σώμα είναι όταν κάνουμε σεξ επειδή μας αρέσει ο τρόπος που κάνει το σώμα μας να αισθάνεται. Δεν νοιαζόμαστε πραγματικά για τα συναισθήματα του συντρόφου μας.

Σεξ με επίκεντρο τον άνθρωπο είναι όταν κάνουμε σεξ για να συνδεθούμε με το άλλο πρόσωπο. Νοιαζόμαστε για τα συναισθήματα που εμπλέκονται και την σχέση μας.

Σε μια διαδικτυακή έκδοση που ονομάζεται Σεξουαλικότητα και Πολιτισμός, αναφέρθηκαν αρκετοί λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους στο σεξ. Ο ερευνητής Richard Caroll, παραθέτει μερικούς από τους λόγους που έδωσαν οι άνθρωποι που ερωτήθηκαν για τις σεξουαλικές τους σχέσεις και γιατί θέλουν να κάνουν σεξ, με τη μείωση του στρες να είναι ένας από τους κορυφαίους λόγους, κυρίως για τους Αμερικανούς άνδρες.

- Ενίσχυση της διάθεσης και ανακούφιση από την κατάθλιψη

- Καθήκον

- Ενίσχυση της δύναμης / εξουσίας

- Ενίσχυση της αυτο-αντίληψης

- Βίωμα της δύναμης του /της συντρόφου

- Αίσθηση αγάπης από τον /την  σύντροφό

- Ζήλια

- Βελτίωση της φήμης ή της κοινωνικής θέσης

- Απόκτηση χρημάτων

-  Απόκτηση μωρού (αναπαραγωγή)

- Ανάγκη για στοργή

- Ανάγκη για περιποίηση

- Νέος σύντροφος

- Κοινωνική πίεση ή πίεση από τον /την σύντροφο

- Ευχαρίστηση

- Σεξουαλική περιέργεια

- Ένδειξη αγάπης προς τον / την σύντροφο

- Πνευματική υπέρβαση

Η κατανόηση του γιατί οι άνθρωποι αναζητούν το σεξ δεν είναι πάντα μια απλή υπόθεση. Οι περισσότερες μελέτες περιλάμβαναν φοιτητές κολλεγίων, ένα “ευκαιριακό” δείγμα για τους πανεπιστημιακούς ερευνητές, το οποίο δείγμα είναι συχνά πολύ περιοριστικό. Οι νέοι άνδρες και οι γυναίκες συνήθως δεν έχουν δεσμευτεί σε σχέσεις και βρίσκονται στη διαδικασία της ανακάλυψης της σεξουαλικότητάς τους. Οι απαντήσεις τους στο “γιατί κάνετε σεξ" είναι συχνά σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την εικόνα του εαυτού τους και τις κοινωνικές τους σχέσεις, λέει ο Richard Carroll. Αυτό μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Αλλά η γνώση των κινήτρων για σεξ μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού.

"Η κατανόηση αυτών των διαφορών ως προς τα κίνητρα είναι πολύ σημαντική. Μας βοηθά να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στη σεξουαλική σχέση και να αντιμετωπίσουμε τις σεξουαλικές διαταραχές. Πολύ συχνά μπορείτε να βρείτε την πηγή του προβλήματος η οποία μπορεί να αποδοθεί σε ένα συγκεκριμένο κίνητρο” λέει ο Richard Carroll.

http://www.webmd.com/sex-relationships/guide/why-people-have-sex