Μελέτες για την Αμφιφυλοφιλία εστιάζουν στην υγεία, τη συμπεριφορά και την ταυτότητα

Αναζήτηση

Μελέτες για την Αμφιφυλοφιλία εστιάζουν στην υγεία, τη συμπεριφορά και την ταυτότητα


Η Αμφιφυλοφιλία είχε συγχωνευθεί με την ομοφυλοφιλία σε μια προηγούμενη δημόσια έρευνα για την υγεία. Αλλά όταν πρόσφατα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Indiana επικεντρώθηκαν σε θέματα υγείας και συμπεριφοράς ειδικά σε αμφιφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες, βρήκαν τεράστια ποικιλία, καθώς και ότι οι συνηθισμένες ετικέτες που χρησιμοποιούνται, όπως ετεροφυλόφιλος και ομοφυλόφιλος, μερικές φορές μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Αμφιφυλόφιλοι, γκέι, λεσβίες, άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες (MSM), γυναίκες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες (WSW) - αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους όρους που χρησιμοποιούνται συνήθως για να χαρακτηρίσουν τη σεξουαλική έλξη και την επιλογή ερωτικού συντρόφου, σε πρόσφατη έρευνα. Επιστημονικοί ερευνητές της συμπεριφορικής γνωρίζουν πως οι κοινωνικά κατασκευασμένες σεξουαλικές "ετικέτες" (όπως το "gay") συχνά δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα της σεξουαλικής συμπεριφοράς ενός ατόμου. Μια μελέτη με επικεφαλής την Vanessa Schick, βοηθός επιστημονικής έρευνας στο Κέντρο Προαγωγής της Σεξουαλικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπλούμινγκτον, διαπίστωσε ότι η υγεία των γυναικών θα μπορούσε να επηρεαστεί από το πως σχετίζονται με την κοινωνική τους ετικέτα.

Η μελέτη της Schick περιέλαβε 2.578 γυναίκες που ανέφεραν ιστορικό έλξης ή σεξουαλικές συνευρέσεις με γυναίκες. Η διαδικτυακή έρευνα περιλάμβανε ερωτήσεις για την ψυχική, σωματική και σεξουαλική τους ευεξία. Στην έκθεση "Bidentity: Σεξουαλική Συμπεριφορά / Αντιστοιχία Ταυτότητας και Σεξουαλική, Σωματική και ψυχική ευεξία Γυναικών," η Schick αναφέρει τη διαπίστωση ότι οι γυναίκες που αυτοπροσδιορίζονται ως αμφιφυλόφιλες ή λεσβίες, ανέφεραν καλύτερο επίπεδο υγείας, όταν η σεξουαλική τους ταυτότητα συνδυαζόταν με την πρόσφατη σεξουαλική τους ζωή.

Η Schick, ωστόσο, προειδοποίησε να μην ερμηνευτεί αυτό ως απόδειξη ότι οι γυναίκες θα πρέπει να προσδιορίζουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα που αντιστοιχεί στη σεξουαλική συμπεριφορά τους. Αντ 'αυτού, επισημαίνει μέσα από τις εμπειρίες γυναικών οι οποίες χαρακτηρίζονται ως "queer" (αλλόκοτες), μια σεξουαλική ταυτότητα που είναι μερικές φορές μη αποδεκτή από άτομα που θέλουν να απορρίπτουν τις παραδοσιακές ετικέτες που δηλώνουν το φύλο των σεξουαλικών συντρόφων τους.

"Σε αντίθεση με τις άλλες γυναίκες στη μελέτη, η ψυχική, σωματική και σεξουαλική ευεξία των γυναικών που προσδιορίζονται ως "queer", δεν σχετίζονταν με το φύλο των πρόσφατων σεξουαλικών συντρόφων τους", είπε. "Αυτό σημαίνει ότι, αντί να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να υιοθετήσουν τις ετικέτες που είναι πιο περιγραφικές της συμπεριφοράς τους, θα πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι στις προσδοκίες συμπεριφοράς που αποδίδουμε σε αυτές τις ετικέτες."

Για διάφορους λόγους, οι άνδρες και οι γυναίκες συχνά προσδιορίζουν ανοιχτά ή απλά στους εαυτούς τους, μια ετικέτα που είναι διαφορετική από τη σεξουαλική ιστορία τους. Ένας τέτοιος λόγος είναι η αμφιφοβία, το στίγμα και οι διακρίσεις που βιώνουν τα άτομα που είναι αμφιφυλόφιλα και από τα ετεροφυλόφιλα αλλά και από τα ομοφυλόφιλα άτομα.

Ο Brian Dodge, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Υγείας, Φυσικής Αγωγής και Αναψυχής και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Προαγωγής της Σεξουαλικής Υγείας, ανακάλυψε στην μελέτη του για τη σεξουαλική υγεία των αμφιφυλόφιλων ανδρών, ότι παράγοντες που σχετίζονται με τη αμφιφοβία συνέβαλαν σε αισθήματα απομόνωσης και κοινωνικού στρες όπως αναφέρθηκε από πολλούς συμμετέχοντες στη μελέτη του.  Η ποιοτική μελέτη του Dodge, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, βασίζεται σε συνεντεύξεις εις βάθος με 75 αμφιφυλόφιλους άνδρες από την περιοχή Indianapolis, ηλικίας 19 έως 70 ετών, ίσα διηρημένοι μεταξύ συμμετεχόντων Λατινικής καταγωγής, μαύρων και λευκών ανδρών.

"Υπήρξαν μεγάλες ποσοτικές μελέτες που εξέτασαν την κατάσταση της ψυχικής υγείας των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και γυναίκες", δήλωσε ο Dodge, "αλλά κανείς δεν είχε καθίσει  να μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους γι 'αυτό. Όταν το κάναμε, οι άνδρες έλεγαν ρητά ότι το να είναι αμφιφυλοφιλικοί, το να μην έχουν μια κοινότητα που να μπορούν να συμμετέχουν, το να μην έχουν ανθρώπους που θα μπορούσαν να μιλήσουν και να ανοιχτούν, ομοφυλόφιλους ή ετεροφυλόφιλους, αντιμετώπισαν δυσμενείς εμπειρίες ψυχικής υγείας."

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120529102218.htm