Οι γυναίκες … τολμούν σεξουαλικά

Οι γυναίκες … τολμούν σεξουαλικά

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες κυρίως η σχέση της γυναίκας με το άλλο φύλο έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Από τα τέλη του περασμένου αιώνα, τα κοινωνικά δεδομένα διαφοροποιήθηκαν, με αποτέλεσμα εκείνη να βρίσκεται πια στο προσκήνιο της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, με καθοριστικές συνέπειες για το ρόλο της απέναντι στο άλλο φύλο.

Στο παρελθόν η γυναίκα αντιλαμβανόταν τον εαυτό της ως λιγότερο δυναμική και αυτόνομη σε σχέση με τον άνδρα. Το ερωτικό παιχνίδι ήταν καθαρά δική του υπόθεση, ενώ οι κοινωνικοί κανόνες περιόριζαν τη σεξουαλική της έκφραση και δραστηριότητα. Η γυναίκα έβγαινε για να γνωρίσει τον «ιππότη» που θα την οδηγούσε στην οικογενειακή ευτυχία. Σκοπός της ήταν ο γάμος και η μητρότητα σε νεαρή ηλικία, πράγματα που την ολοκλήρωναν και της έδιναν αναγνώριση στα μάτια της κοινωνίας. Επίσης, συγκρίνοντας το πριν και το σήμερα, ο ρόλος της είχε ξεκάθαρα όρια και οι δραστηριότητες και οι υποχρεώσεις της περιορίζονταν στη διαχείριση του νοικοκυριού, το μεγάλωμα των παιδιών και την υποστήριξη του συζύγου.

Σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά και η θέση της γυναίκας στην κοινωνική σκακιέρα έχει αλλάξει. Οι γυναίκες έχουν τα δικά τους χρήματα και τολμούν σεξουαλικά. Στο φλερτ δεν ταυτίζονται πια τόσο εύκολα με το ρόλο του θηράματος, αλλά μπαίνουν δυναμικά ως κυνηγοί διεκδικώντας τον άνδρα με όπλα την εμφάνιση και το δυναμισμό τους. Δεν περιμένουν πια την πρώτη κίνηση και δεν διστάζουν να διεκδικήσουν αυτόν που επιθυμούν ακόμα και αν τον γνώρισαν για λίγο σε μια νυχτερινή έξοδο.

Οι αλλαγές αυτές φυσικά έχουν επηρεάσει σε βάθος τη σχέση άνδρα και γυναίκας. Εκείνος στέκεται σαστισμένος και αμήχανος μπροστά στον καινούργιο ρόλο εκείνης και πασχίζει να βρει τις ισορροπίες μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Αναρωτιέται ποια είναι η δική του θέση μέσα στη σχέση και το γάμο και νιώθει αμηχανία, καθώς δεν ξέρει με ποιον τρόπο μπορεί να της προσφέρει, αφού φαίνεται πως τα καταφέρνει όλα μόνη της: έχει την καριέρα της, τα χρήματά της, το δικό της κοινωνικό κύκλο. Στη δίνη αυτών των αλλαγών οι συσχετισμοί είναι πλέον περίεργοι, καθώς βλέπει κανείς όλο και περισσότερα ζευγάρια να βρίσκονται σε ανταγωνιστικές, ακόμη και εχθρικές σχέσεις, αφού και οι δύο σύντροφοι διεκδικούν το πάνω χέρι. Συχνά, ο άντρας αισθάνεται παραμελημένος ή και αδύναμος να διαχειριστεί μια γυναίκα που του δείχνει ότι τον χρειάζεται όλο και λιγότερο. Συνεπώς, η πραγματικότητα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τον παραδοσιακό του ρόλο, που τον ήθελε τον κυρίαρχο του παιχνιδιού και διαχειριστή της οικογενειακής ζωής. Σε αυτή τη βάση αναπτύσσονται και καθιερώνονται πολλά προβλήματα που απειλούν τόσο τη συναισθηματική όσο και τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη γυναίκα βαδίζει σε ένα μονόδρομο που τη θέλει ανεξάρτητη και δυναμική, την ώρα όμως που πληρώνει ένα σημαντικό κόστος στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί με επάρκεια στον πολλαπλό της ρόλο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η γυναίκα έχει ανάγκη να προσδιορίσει με σαφήνεια τις προτεραιότητές της προκειμένου να καταφέρει να επιτύχει μια υγιή συναισθηματική και σεξουαλική ζωή.

Δύσκολη η ερωτική επικοινωνία
- Η σχέση της γυναίκας με το άλλο φύλο έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
- Η γυναίκα, έχοντας τη δική της εργασία πλέον, έχει κατακτήσει την ανεξαρτησία της.
- Ο άνδρας συχνά μπορεί να νιώθει αδύναμος και ανασφαλής απέναντι στην ανεξαρτησία της γυναίκας, με συνέπεια να επηρεάζονται αρνητικά η συναισθηματική και σεξουαλική τους ζωή.
- Αντίστοιχα, η γυναίκα είναι πιθανό, χωρίς να το κάνει συνειδητά, να μη φαίνεται διεκδικήσιμη και να απομακρύνει τον άνδρα.
- Είναι σημαντικό ο άνδρας και η γυναίκα να μην αφήνουν όλες αυτές τις αλλαγές να επηρεάζουν τη μεταξύ τους σχέση και να έρχονται πιο κοντά.
http://www.neo.gr/