Σεξουαλικός εθισμός: Aναγνωρίστε τα σημάδια

Αναζήτηση

Σεξουαλικός εθισμός: Aναγνωρίστε τα σημάδια


Ο όρος σεξουαλικός εθισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την συμπεριφορά του ατόμου που κατέχεται από έντονη σεξουαλική ορμή ή έχει εμμονή με το σεξ.

Το σεξ αλλά και η σκέψη του σεξ, τείνουν να κυριαρχούν στο μυαλό του εθισμένου ατόμου κάνοντας δύσκολη την εργασία και την δημιουργία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων. 

Τα εθισμένα άτομα έχουν διαστρεβλωμένη σκέψη, και συχνά δικαιολογούν την συμπεριφορά τους κατηγορώντας άλλους για αυτήν χωρίς φυσικά να παραδέχονται το πρόβλημα τους.

Ο σεξουαλικός εθισμός είναι επίσης συνδεμένος με ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Τα άτομα που πάσχουν εμπλέκονται σε διάφορες μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας χωρίς να σκέφτονται τις όποιες αρνητικές οι επικίνδυνες συνέπειες. 

Σε μερικές περιπτώσεις ο σεξουαλικός εθισμός εξελίσσεται στο να διαπράξει ο εθισμένος παράνομες δραστηριότητες όπως την επίδειξη των γενετικών του οργάνων σε δημόσιο χώρο, χυδαία τηλεφωνήματα ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση. Όμως θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε πως οι εθισμένοι στο σεξ δεν γίνονται πάντα δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων.  

Η συμπεριφορά που σχετίζεται με την σεξουαλική εξάρτηση περιλαμβάνει τα παρακάτω:

-Καταναγκαστικό αυνανισμό (αυτό-διέγερση)

-Πολλαπλές σχέσεις (εξωσυζυγικές σχέσεις)

-Πολλαπλούς ή ανώνυμους ερωτικούς συντρόφους και/ή one night stands 

-Συνεχή χρήση πορνογραφίας

-Μη ασφαλές σεξ

-Τηλεφωνικό σεξ ή cybersex (σεξ στο διαδίκτυο)

-Πορνεία ή επαφή με ιερόδουλες 

-Τάση προς επίδειξη σε δημόσιους χώρους

-Εμμονή ραντεβού μέσω προσωπικών αγγελιών

-Ηδονοβλεψία 

-Σεξουαλική παρενόχληση

-Σεξουαλική κακοποίηση/βιασμός

Τα άτομα που πάσχουν από το συγκεκριμένο εθισμό ικανοποιούνται ελάχιστα από την σεξουαλική πράξη και δεν δημιουργούν κανένα συναισθηματικό δέσιμο με τους ερωτικούς τους συντρόφους.

Το πρόβλημα του σεξουαλικού εθισμού συχνά δημιουργεί τύψεις και ντροπή στο άτομο με την συγκεκριμένη σεξουαλική συμπεριφορά αλλά παρόλα αυτά νιώθει αδύναμο να την καταπολεμήσει παρά τις όποιες αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στον ψυχισμό του, στην υγεία του αλλά και στην κοινωνική του ζωή. 

Πηγή: http://www.medicinenet.com/sexual_addiction/article.htm