Πορνογραφία-Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκαλεί ο εθισμός

Αναζήτηση

Πορνογραφία-Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκαλεί ο εθισμός

Το πορνογραφικό  περιεχόμενο στις μέρες μας  είναι περισσότερο διαδεδομένο και ισχυρό από το πορνογραφικό περιεχόμενο του παρελθόντος. Από το 1952 που ξεκίνησε να κυκλοφορεί το περιοδικό Playboy, η πορνογραφία έχει περάσει από πολλές μετατροπές που  την έχουν καταστήσει περισσότερο διαθέσιμη, ιδιωτική, προσιτή  και ακραία.

Ένας έφηβος μπορεί σήμερα να δει περισσότερο πορνογραφικό περιεχόμενο μέσα σε πέντε λεπτά μέσω του Διαδικτύου από ότι είδε ο παππούς του σε ολόκληρη τη ζωή του. Και ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου που θεωρούνταν "hardcore" (“σκληρό”) πριν από είκοσι χρόνια, είναι πλέον ήπιο σε σύγκριση με τις ακραίες εικόνες που είναι μόλις ένα κλικ του ποντικιού μακριά σε ένα υπολογιστή.

Το αν ή όχι τo πορνό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο, πόσο συχνά, και κάτω από ποιες συνθήκες ένα άτομο το χρησιμοποιεί, ο τύπος του πορνογραφικού υλικού  που εμπλέκεται και η συναισθηματική επίδραση της χρήσης του σε σχέση με τον σύντροφο του ατόμου. Για παράδειγμα, ο καταναγκαστικός και κρυφός αυνανισμός  και η βίαιη ή παιδική πορνογραφία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πιο σοβαρές συνέπειες από ότι, η περιστασιακή παρακολούθηση ερωτικών ταινιών με έναν ερωτικό σύντροφο στην οποία το υλικό που προβάλλεται είναι αμοιβαίως αποδεκτό και χρησιμοποιείται ως αρχικό στάδιο για τη σεξουαλική επαφή.

Η χρήση πορνό μπορεί να είναι το ίδιο εθιστική όπως και η χρήση σκληρών ναρκωτικών. Δημιουργεί μια τριπλή αίσθηση. Διεγείρει σεξουαλικά, δημιουργεί μια φανταστική διαφυγή και μέσω του οργασμού  διευκολύνει το αίσθημα χαλάρωσης. Όπως ένα ναρκωτικό,  η τακτική χρήση πορνογραφικού περιεχομένου μπορεί να τροποποιήσει τον εγκέφαλο και τη χημεία του σώματος, δημιουργώντας μια εξάρτηση σε αυτό και οδηγώντας σε άσχημες επιπτώσεις όταν ένα άτομο προσπαθεί να σταματήσει τη χρήση του. Σήμερα η τεχνολογία, όπως οι υπολογιστές, η συνδρομητική τηλεόραση και ένα κινητό τηλέφωνο, προωθεί πορνογραφικό περιεχόμενο και οδηγεί στον εθισμό, παρουσιάζοντας χιλιάδες εύκολους και διασκεδαστικούς τρόπους για άμεση επαφή με απεριόριστη ποσότητα ανάλογου υλικού.

Η χρήση πορνό μπορεί επίσης να είναι το ίδιο καταστροφική όπως μια παράνομη σχέση. Δικηγόροι αναφέρουν ότι η παρορμητική χρήση του Internet στην Αμερική παίζει ένα σημαντικό ρόλο στα διαζύγια και σε  πάνω από 50% των περιπτώσεων εμπλέκεται η πορνογραφία. Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών θεωρεί τη  πορνογραφία ασεβή και ταπεινωτική για τις γυναίκες και την ιδιωτική χρήση ανάλογου περιεχομένου ως απάτη.

Εκτός από τον κίνδυνο εθισμού και τα προβλήματα στη σχέση, η χρήση της πορνογραφίας μπορεί να βλάψει και την σεξουαλικότητα του ατόμου. Αντίθετα με το δημοφιλή μύθο ότι η χρήση πορνογραφικού περιεχομένου θα βελτιώσει τη σεξουαλική σχέση, ένα τρίτο όλων των ανδρών αναφέρουν ότι η τακτική χρήση πορνογραφικού περιεχομένου κάνει το σεξ με μια σύντροφο λιγότερο ερεθιστικό. Με τον καιρό, το πορνό  κατευθύνει τη σεξουαλική ενέργεια και την επιθυμία μακριά από έναν πραγματικό σύντροφο  αλλά προς το ίδιο το πορνό. Και, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επικίνδυνες κατευθύνσεις όπως επιβλαβείς και παράνομες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Η χρήση πορνό μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στην ψυχική υγεία του ατόμου, στη σωματική  του ευεξία, την οικογενειακή του ζωή, στην αυτοεκτίμηση του, τις  κοινωνικές  του σχέσεις, ακόμα και στη δουλειά του. Όσο η συναισθηματική και σεξουαλική εξάρτηση με το πορνό  βαθαίνει, πολλοί χρήστες γίνονται περισσότερο εγωκεντρικοί,  αμυντικοί και συνεχώς ασχολούμενοι με πορνογραφικό υλικό. Μπορεί να ψεύδονται για να καλύψουν τη χρήση της πορνογραφίας και να αποτραβιούνται από φίλους και την οικογένεια τους. Διαταραχές ύπνου και άλλα προβλήματα υγείας μπορούν να εμφανιστούν. Συναισθηματικά προβλήματα περιλαμβάνουν νευρικότητα και  οργή,  αυξημένα συναισθήματα άγχους, κατάθλιψη, ενοχή, ντροπή και αυτο-απέχθεια.

Οι συνέπειες από αυτή τη συνήθεια μπορεί τελικά να πλήξουν την εργασία και την καριέρα ενός ατόμου. Δύο από τις τρεις εταιρείες στην Αμερική πειθαρχούν  τους εργαζόμενους τους για κατάχρηση του Διαδικτύου κατά την εργασία, και η πορνογραφία είναι η αιτία σε περισσότερο από 40% των περιπτώσεων αυτών.

Όπως συμβαίνει και με άλλα προβλήματα υγείας, όσο πιο γρήγορα το άτομο είναι σε θέση να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να λάβει βοήθεια, τόσο πιο εύκολο είναι να το αντιμετωπίσει. Η θεραπεία προϋποθέτει αποδοχή του προβλήματος, ζήτηση στήριξης για υγιή εξέλιξη, παραδοχή των προβλημάτων που η χρήση πορνογραφίας έχει δημιουργήσει, και η χρήση νέων, πιο υγιεινών προσεγγίσεων του σεξ και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η διακοπή της χρήσης πορνό δεν είναι εύκολη. Μπορεί να βιωθεί παρόμοια με τη διακοπή χρήσης ναρκωτικών ή με τη διακοπή μιας σεξουαλικής σχέσης με ένα σύντροφο. Η επιτυχία έρχεται ευκολότερα  στους ανθρώπους που θέτουν σαφείς προτεραιότητες στη ζωή τους, δέχονται επαρκή υποστήριξη και αναπτύσσουν στρατηγικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιθυμίας για πορνογραφικό περιεχόμενο. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μόνιμη σχέση συχνά επωφελούνται προσπαθώντας με τη σύντροφο τους να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και να ανακαλύψουν μαζί νέες σεξουαλικές προσεγγίσεις. Με την πάροδο του χρόνου είναι δυνατόν να ξεπεράσουν τον εθισμό τους στην πορνογραφία.

http://www.healthysex.com/page/recognizing-problems-caused-by-porn