Κατανοώντας τη σεξουαλική βία

Αναζήτηση

Κατανοώντας τη σεξουαλική βία

Η σεξουαλική βία αναφέρεται στην σεξουαλική δραστηριότητα οπού δεν υπάρχει συναίνεση ή δεν έχει ελεύθερα δοθεί.

Το γυναικείο φύλο είναι συνήθως αυτό που πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας και τα άτομα που ευθύνονται είναι τις περισσότερες φορές άτομα που ανήκουν στο κοινωνικό περιβάλλον του θύματος, όπως ένας φίλος, ένας συνάδελφος, ένας γείτονας ή κάποιο μέλος της οικογένειας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι σεξουαλικής βίας οι οποίοι δεν περιλαμβάνουν όλοι σωματική επαφή μεταξύ του θύματος και του δράστη όπως στις περιπτώσεις βιασμού. Σεξουαλική βία θεωρείται και η σεξουαλική παρενόχληση, οι απειλές και το ανεπιθύμητο άγγιγμα. 

Η σεξουαλική βία μπορεί να επηρεάσει την υγεία του θύματος με πολλούς τρόπους. Μερικοί από αυτούς είναι αρκετά σοβαροί καθώς οδηγούν σε χρόνια προβλήματα υγείας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο χρόνιος πόνος, οι πονοκέφαλοι, προβλήματα στο στομάχι, και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Συνάμα η σεξουαλική βία έχει και συναισθηματική επίδραση. Συχνά τα θύματα είναι φοβισμένα και ανήσυχα, επαναλαμβάνουν την εικόνα της επίθεσης στο μυαλό τους, έχουν προβλήματα εμπιστοσύνης και είναι επιφυλακτικοί με τις συναναστροφές τους. Επιπροσθέτως, ο θυμός και το στρες που βιώνουν μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη με σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας. Οι σεξουαλική βία είναι συνδεδεμένη επίσης με αρνητικές συμπεριφορές όσον αφορά την υγεία. Για παράδειγμα ένα θύμα τείνει να καπνίζει, να κάνει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ουσιών ακόμη και να υποπέσει σε σεξουαλικά επικίνδυνη δραστηριότητα.Ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σεξουαλικής βίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υφίσταται πάντα, είναι οι εξής:-Συναναστροφή με άτομα που είναι σεξουαλικώς επιθετικά

-Μάρτυρας σεξουαλικής βίας ή θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

-Χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών

-Έκθεση σε κοινωνικές νόρμες ή πεποιθήσεις που υποστηρίζουν την σεξουαλική βίαΠηγή: http://www.cdc.gov/ViolencePrevention/pdf/SV_Factsheet-a.pdf