Υγεία και Σεξουαλικά νοσήματα

Αναζήτηση

Υγεία και Σεξουαλικά νοσήματα

26/05/12

 

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα STDs (Sexually Transmitted Diseases) αποτελούν παγκόσμια ανησυχία για την δημόσια υγεία. 

Μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής συμπεριλαμβάνοντας τα γεννητικά όργανα, το στόμα και τον πρωκτό και εκτός από την μετάδοση μεταξύ ενεργών σεξουαλικά ατόμων, οι ασθένειες αυτές μπορούν να μεταδοθούν και σε έμβρυο από την γυναίκα που το κυοφορεί πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του τοκετού.  

 

Ενώ για μερικές από τις ασθένειες αυτές υπάρχουν θεραπείες, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι ασθένειες δεν είναι ιάσιμες όπως π.χ. του ιού HIV που προκαλεί AIDS (ιός ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας), την περίπτωση του έρπη των γενετικών οργάνων και του  ιού HPV (ιός ανθρώπινης Papilloma) που προκαλεί καρκίνους και κακοήθειες στα γενετικά όργανα.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι νοσούν είτε επειδή δεν έχουν εξεταστεί είτε επειδή δεν έχουν εμφανίσει κάποια συμπτώματα.

Κάποια από τα STDs, όπως o ιός HIV, μπορούν να πάρουν μέχρι και 6 μήνες μέχρι να εντοπιστούν στο αίμα και ο έρπης των γενετικών οργάνων καθώς και ο ιός HPV μπορούν να μεταδοθούν χωρίς να έχουν παρουσιάσει οποιαδήποτε σύμπτωμα.

Η καλύτερη προστασία απέναντι σε αυτές τις ασθένειες είναι το ασφαλές σεξ, εντάσσοντας σε αυτό και το στοματικό σεξ, με την χρήση προφυλακτικού. 

Η υγεία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται ταμπού γι’αυτό και θα πρέπει να συζητάμε πάντα ανοικτά με τον/την σύντροφο μας για το σεξουαλικό μας παρελθόν. 

Οι παρακάτω ερωτήσεις βοηθούν: 

Με πόσους ανθρώπους έχω έρθει σε επαφή; 

Έχω κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη;

Έχω κάνει στοματικό σεξ χωρίς προφύλαξη;

Είχα ποτέ παραπάνω σεξουαλικούς συντρόφους από έναν; 

Έχω κάνει ενδοφλέβια χρήση ουσιών ή έχω έρθει σε σεξουαλική επαφή με κάποιον χρήστη;

Έχω κάνει μη ασφαλές σεξ με ιερόδουλη; 

Έχω κάνει ποτέ test για τον ιό HIV; Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Είχα νοσήσει ποτέ από STD-Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα, συμπεριλαμβάνοντας Ηπατίτιδα Β ή Ηπατίτιδα C; Αντιμετωπίστηκε και θεραπεύτηκε;   

Η υπευθυνότητα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι απλά υποχρέωση αλλά ανάγκη για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.  

 

Πηγή: http://www.webmd.com/sex/birth-control/tc/safe-sex-topic-overview