Τεστ αναπνοής στην διάγνωση του καρκίνου του εντέρου

Τεστ αναπνοής στην διάγνωση του καρκίνου του εντέρου

Επιτυχημένες κρίθηκαν οι δοκιμές ενός νέου αναπνευστικού διαγνωστικού τεστ για τον καρκίνο του εντέρου, από ομάδα Ιταλών ερευνητών σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Surgery.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Ντονάτο Αλτομάρε του Πανεπιστημίου «Άλντο Μόρο» στο Μπάρι, ανέλυσαν την αναπνοή 37 ασθενών και 41 υγιών ατόμων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο καρκινικός ιστός έχει διαφορετικό μεταβολισμό σε σχέση με τα υγιή κύτταρα, με αποτέλεσμα να παράγει ορισμένες πτητικές οργανικές ουσίες, οι οποίες είναι δυνατό να ανιχνευθούν στην αναπνοή των ασθενών.

Από τη μελέτη λοιπόν προέκυψε ότι οι πάσχοντες από καρκίνο του εντέρου εκλύουν διαφορετικές ουσίες σε σχέση με τα υγιή άτομα. Το τεστ αναπνοής είχε επιτυχία 76% στη διάκριση των καρκινοπαθών από τους υγιείς.

Σύμφωνα με τον Δρ Αλτομάρε, το νέο τεστ, που χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση και ήδη σχεδιάζεται η δοκιμή του σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, είναι εύκολο στη χρήση του και μη επεμβατικό για τον ασθενή.

Πάντως άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο είναι όντως εφικτό να υπάρξει σύντομα ένα πραγματικό αξιόπιστο τεστ διάγνωσης μέσω της αναπνοής, καθώς διάφοροι παράγοντες (π.χ. τι έχει φάει κανείς) επηρεάζουν τις ουσίες που μπορεί να περιέχει η αναπνοή.

Όμως ήδη άλλοι ερευνητές δοκιμάζουν τεστ αναπνοής για διάφορες ασθένειες, όπως άλλες μορφές καρκίνου, η φυματίωση και ο διαβήτης.

 

Μία έγκαιρη διάγνωση

μπορεί να αποβεί σωτήρια, ιδίως στην περίπτωση του καρκίνου. Πετυχημένα τεστ με σκύλους -που έχουν πολύ καλή όσφρηση- έχουν δείξει ότι όντως η ανάλυση της

αναπνοής θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση προτού εμφανιστούν συμπτώματα μιας νόσου.

Σήμερα, ο διαγνωστικός έλεγχος του εντέρου γίνεται με εξετάσεις που πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν, όπως η κολονοσκόπηση και η ανάλυση κοπράνων.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ