Εγκυμοσύνη και ιχθυέλαια - Πώς μπορούν να ωφελήσουν τη μητέρα και το μωρό

Εγκυμοσύνη και ιχθυέλαια - Πώς μπορούν να ωφελήσουν τη μητέρα και το μωρό


Οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον κατανοούν πως πρέπει να συμπεριλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή τους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συνήθως βρίσκονται στο ιχθυέλαιο, έχουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία. Καθένας μπορεί να επωφεληθεί από τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, από τους εφήβους μέχρι τους ηλικιωμένους και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το ίδιο ισχύει και για τις εγκύους και τα νεογέννητα.

Οι έγκυες γυναίκες συμβουλεύονται να καταναλώνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ώστε να εξασφαλίσουν τη σωστή ανάπτυξη του νευρολογικού συστήματος του εμβρύου. Ακόμα και μετά τη γέννηση, τα  έλαια των ψαριών μπορούν να βελτιώσουν την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός νεογέννητου, το οπτικό του σύστημα και τη κινητική λειτουργία μέσα από  τις γυναίκες που θηλάζουν.

Αυτά τα έλαια των ψαριών, κυρίως το λιπαρό οξύ δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA), είναι μέρος μιας ομάδας των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων γνωστά ως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA). Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι γεμάτος από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που ρυθμίζουν τη φλεγμονή και παρέχουν ακεραιότητα στο νευρωνικό δίκτυο. Ενισχύοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου με την αφθονία των PUFAs, μια μητέρα μπορεί να υποστηρίξει τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού της. Μαζί με τα οφέλη για το παιδί, μία έγκυος μητέρα που καταναλώνει ιχθυέλαια μπορεί να αποτρέψει έναν πρόωρο τοκετό, να μειώσει τον κίνδυνο της προ-εκλαμψίας και μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης (PPD).

Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της έρευνας των ιχθυελαίων δείχνει ότι τα συμπληρώματα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν τον κίνδυνο ενός νεογέννητου να αναπτύξει έκζεμα. Σε μια μελέτη 700 εγκύων γυναικών, όσες έπαιρναν συμπληρώματα ιχθυελαίων έναντι εικονικού φαρμάκου, είχαν μειωμένη επίπτωση εκζέματος στα βρέφη κατά τρεις φορές. Όταν το DHA (δοκοσαεξαενοϊκό οξύ) και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA), εισέρχονται στη κυτταρική μεμβράνη, καταστέλλουν τη φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάφορες αλλεργίες και δερματικές αντιδράσεις που αναπτύσσονται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Αυτή η μελέτη είναι σε εξέλιξη, καθώς σχεδιάζει να ακολουθήσει τα παιδιά μέχρι την ηλικία των έξι ετών και να προσδιορίσει την έκταση των μόνιμων ωφελειών.

Η FDA (Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων )συνιστά να μην υπερβαίνεται η μέγιστη δοσολογία κατανάλωσης ελαίου ψαριών ανά ημέρα, που είναι τα 3000 mg. Η Αμερικανική ένωση εγκυμοσύνης συνιστά οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες να καταναλώνουν από 500-1000 mg ιχθυελαίου ημερησίως, εξασφαλίζοντας ότι τουλάχιστον τα 300 mg είναι DHA (δοκοσαεξαενοϊκό οξύ) . Αν και οι περισσότερες κάψουλες των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου είναι 1.000 mg, αυτό δεν αντιστοιχεί στα ποσά των πραγματικών ιχθυέλαιων (ΕΡΑ και DHA) που περιλαμβάνονται σε κάθε κάψουλα, τα οποία είναι συνήθως μεταξύ 200-500 mg. Αντί για τη λήψη ενός συμπληρώματος, μπορεί κανείς να φάει απλά ωμό ψάρι. Το ψάρι με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε EPA και DHA είναι ο σολομός. Επιπλέον, οι έγκυες μητέρες πρέπει να βεβαιωθούν ότι παίρνουν τα ιχθυέλαια τους από μια φυσική πηγή ελεύθερη από βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, BPA). Για να αποφευχθεί η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων, αποφύγετε την κατανάλωση ψαριών που είναι υψηλά στην τροφική αλυσίδα (καρχαρίας, ξιφίας) ή να είστε σίγουρες ότι αγοράζετε συμπληρώματα από μια αξιόπιστη πηγή με φυσικά συστατικά.

http://www.naturalnews.com/034900_fish_oils_pregnancy_nutrition.html