Νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο να δίνω στο παιδί μου;

Αναζήτηση

Νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο να δίνω στο παιδί μου;

Το νερό αποτελεί ένα από τα πιο απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Γι” αυτό, δεν πρέπει να υποτιμάμε τη σπουδαιότητά του μας επισημαίνουν οι συνεργάτες του Πρότυπου Διαιτολογικού Κέντρου Ελέγχου/ Ρύθμισης Μεταβολισμού Dietmet.

Οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό είναι ανάλογες με την επιφάνεια σώματος του οργανισμού. Δεδομένου ότι η επιφάνεια σώματος (σώματος/κιλό) στο παιδί είναι μεγαλύτερη από ότι στον ενήλικα, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ανάγκες του παιδιού σε νερό είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ποιες είναι οι ημερήσιες ανάγκες του παιδιού σε νερό;

Με έναν απλό υπολογισμό μπορούμε να γνωρίζουμε ποιός είναι ο σωστός όγκος νερού που πρέπει να προσλαμβάνει το παιδί μας μέσα σε μια ημέρα :

Για παιδιά μέχρι 5 κιλά  υπολογίστε : 150 ml νερού Χ τα κιλά του σωματικού βάρους του παιδιού.

 Για παιδιά από 5 κιλά μέχρι 20 κιλά υπολογίστε : 750 ml νερού + (50 ml Χ τα κιλά του σωματικού βάρους του παιδιού).

Για παιδιά πάνω από 20 κιλά  υπολογίστε : 1500 ml νερού + (20 ml Χ τα κιλά του σωματικού βάρους του παιδιού).

Βρύσης ή εμφιαλωμένο να προτιμήσω για το παιδί;

Τόσο το εμφιαλωμένο όσο και το νερό βρύσης είναι εξίσου ασφαλή για κατανάλωση. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας:

1. Κόστος: Το εμφιαλωμένο νερό δεν παρέχεται δωρεάν και έτσι δεν είναι προσιτό σε χαμηλά κοινωνικοοικονομικά πληθυσμιακά στρώματα.

2. Γεύση: Πολλοί άνθρωποι προτιμούν το εμφιαλωμένο νερό καθώς αναφέρουν πως το καταναλώνουν με μεγαλύτερη ευκολία από το νερό της βρύσης, ενώ άλλοι προτιμούν την χρήση λεμονιού για να κάνουν πιο ευχάριστη την γεύση του νερού της βρύσης.

3. Φθόριο: Πολλά εμφιαλωμένα νερά δεν είναι φθοριομένα και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα ιδιαίτερα για την υγεία των δοντιών στα παιδιά και τους εφήβους.Όταν το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι εμπλουτισμένο με μεταλλικά άλατα (πχ. ασβέστιο) δεν παρέχει παραπάνω οφέλη από το νερό βρύσης ενώ μπορεί να έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο για το περιβάλλον καθώς εμπεριέχεται σε πλαστικά μπουκάλια. Από την άλλη μεριά σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο η αυξημένη παραγωγή εμφιαλωμένου νερού (πχ ανθρακούχα νερά) έχει ως θετικό αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης νερού (πχ επιλογή ανθρακούχου νερού με τα γεύματα) εις βάρους της κατανάλωσης αναψυκτικών.

Τα… «άλλα νερά»
Εκτός από το εμφιαλωμένο νερό και το νερό της βρύσης, στο εμπόριο κυκλοφορούν και άλλα είδη νερού, όπως το ανθρακούχο και τα νερά που είναι εμπλουτισμένα με διάφορα θρεπτικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία. Τα ανθρακούχα νερά περιέχουν την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με αυτήν που είχαν από την πηγή που συλλέχθηκαν. Τα νερά που εμπλουτίζονται με διάφορα μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, έχουν αυξημένο κόστος αγοράς, ωστόσο η κατανάλωσή τους μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη ιδιαίτερα σε ηλικίες που αυξημένες ποσότητες λήψης ασβεστίου είναι απαραίτητες (π.χ. γυναίκες στην εμμηνόπαυση).