Εξασθένηση της μνήμης ίσως προκαλεί ο επιχείλιος έρπης

Εξασθένηση της μνήμης ίσως προκαλεί ο επιχείλιος έρπης

Ο ιός του απλού έρπητα, που εκδηλώνεται κυρίως στα χείλη, ενδεχομένως να σχετίζεται με γνωστικά προβλήματα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology. 

Στη μελέτη Northern Manhattan Study του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με επικεφαλής την Δρ Μίρα Καταν πήραν μέρος 1.625 άτομα από το βόρειο Μανχάταν, μέσης ηλικίας 69 ετών. Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα αίματος και τα ανέλυσαν για να εντοπίσουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, χλαμύδια της πνευμονίας και το ιό του απλού έρπητα (τύπου 1 και 2, ο πρώτος προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα). Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης στο ετήσιο γνωστικό τεστ Mini-Mental State Examination, για διάστημα οκτώ ετών. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ των επιπέδων της λοίμωξης στο αίμα (που καθορίστηκε με βάση τα επίπεδα αντισωμάτων) και των σκορ στο γνωστικό τεστ. Ειδικότερα, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα επιχείλιου έρπητα είχαν 25% πιθανότητες να έχουν χαμηλό σκορ στο τεστ, συγκριτικά με τα άτομα που είχαν χαμηλά επίπεδα του ιού του απλού έρπητα στον οργανισμό τους.

Αν και η μελέτη ανακάλυψε έναν συσχετισμό και όχι αιτιολογική σχέση, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιός του απλού έρπητα συνδέεται με γνωστικά προβλήματα. Το 2010, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Schizophrenia Research, είχε δείξει ότι η έκθεση στον ιό του απλού έρπητα σχετίζεται με τη γνωστική εξασθένηση ακόμη και τη συρρίκνωση του εγκεφάλου στα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Ενώ άλλη μελέτη έχει συσχετίσει τον ιό με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Η σχέση που εντοπίσαμε θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος, ώστε τα αναπτυχθούν νέοι τρόποι εντοπισμού των ατόμων που κινδυνεύουν από γνωστική εξασθένηση. Για παράδειγμα, η γυμναστική αλλά και οι εμβολιασμοί στην παιδική ηλικία μπορούν να μειώσουν τον μετέπειτα κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων», υπογραμμίζει η Δρ Κατάν.