Από άγχος υποφέρουν όλο και περισσότεροι έλληνες εργαζόμενοι

Από άγχος υποφέρουν όλο και περισσότεροι έλληνες εργαζόμενοι

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οικονομική αστάθεια έχει αυξήσει την πίεση στους Έλληνες εργαζομένους, καθώς το 72% εξ αυτών αναφέρουν ότι, λόγω της ύφεσης, έχουν εμφανίσει ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή αυτής της τάσης, καθώς οι εργαζόμενοι προσδιόρισαν την ευέλικτη εργασία ως σημαντικό στοιχείο για την εξισορρόπηση του εργασιακού άγχους (65%).

Οι ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος μπορούν να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν πάρα πολλές παθήσεις, από παχυσαρκία έως καρδιακές παθήσεις, νόσο Αλτσχάιμερ, διαβήτη, κατάθλιψη, γαστρεντερικά προβλήματα και άσθμα. 

Από έρευνα της Regus, του μεγαλύτερου προμηθευτή λύσεων γραφείου στον κόσμο, κατά το περασμένο έτος, προέκυψε ότι 48% των ερωτηθέντων παγκοσμίως αισθάνονταν ότι τα επίπεδα του άγχους είχαν αυξηθεί το περασμένο έτος. Από την έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι παραπάνω από το ένα τρίτο (41%) των Ελλήνων εργαζομένων κυριολεκτικά χάνουν τον ύπνο τους, επειδή ανησυχούν για την εργασία τους. 

Εξάλλου, το 63% των ερωτηθέντων ανησυχούν μήπως απολυθούν, το 74% αισθάνονται λιγότερο σίγουροι για τον τομέα στον οποίο εργάζονται, το 52% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι η οικογένειά τους και οι φίλοι τους έχουν παρατηρήσει ότι αγχώνονται λόγω της εργασίας τους και το 65% δηλώνουν ότι το άγχος βλάπτει τις προσωπικές σχέσεις των συναδέλφων τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία καταγράφονται οι απόψεις περισσότερων από 20.000 ανώτερων στελεχών και επιχειρηματιών σε 95 χώρες, στην Ελλάδα το άγχος οδηγεί σε ανησυχητική αύξηση απουσιών από την εργασία (54%), γεγονός που βλάπτει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, καθώς και την προσωπική ευεξία των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Κατερίνα Μάνου, αντιπρόεδρος της Regus για την περιοχή των Βαλκανίων, δήλωσε ότι «οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες στη Δύση και ο άνευ προηγουμένου ρυθμός ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες ασκούν πιέσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους. Αναμένεται από τους εργαζομένους να αναλαμβάνουν περισσότερα καθήκοντα με μικρότερη αμοιβή και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς πολλοί οδηγούνται στην εξουθένωση. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανησυχία σχετικά με την εργασία και οι επακόλουθες άγρυπνες νύχτες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική ζωή των εργαζομένων. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η υγεία τους τίθεται σε κίνδυνο, καθώς το άγχος είναι ένας γνωστός καταλύτης για πολλές σοβαρές ασθένειες. Οι επιχειρήσεις που προνοούν για την αντιμετώπιση του άγχους στο εργατικό δυναμικό τους είναι πιθανό να αποκτήσουν πιο υγιές προσωπικό και να σημειωθεί μείωση των απουσιών από την εργασία.»