Κίνδυνος πρόωρου τοκετού για τις παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες

Κίνδυνος πρόωρου τοκετού για τις παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες

Οι έγκυες γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης με επικεφαλής τον Δρ Σβεν Σναττινγκιους διαπίστωσαν ότι ο συσχετισμός ήταν ισχυρότερος για τα βρέφη που είχαν γεννηθεί νωρίτερα, μεταξύ 22ης και 27ης εβδομάδας, άρα είχαν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από σουηδικές βάσεις δεδομένων για 1,6 εκατομμύρια γυναίκες και τα παιδιά τους, το διάστημα 1992 – 2010. 

Συνολικά, το 5% των βρεφών είχε γεννηθεί πρόωρα, δηλαδή μεταξύ 32ης και 36ης εβδομάδας. Η φυσιολογική διάρκεια της κύησης ορίζεται μεταξύ 37ης και 42ης εβδομάδας. 

Όσο μεγαλύτερο ήταν το σωματικό βάρος της μέλλουσας μητέρας κατά την πρώτη προγεννητική εξέταση, τόσο μεγαλύτερος ήταν και ο κίνδυνος απόκτησης πρόωρου νεογνού. 

Μόνο το 0,17% των γυναικών με φυσιολογικό σωματικός βάρος (μια στις 588) απέκτησε εξαιρετικά πρόωρο νεογνό. Το ποσοστό αυξανόταν στο 0,21% για τις υπέρβαρες και έφτανε στο 0,52% για τις σοβαρά παχύσαρκες γυναίκες, δηλαδή με ΔΜΣ 40 και άνω. 

Οι ιατρικώς επαγόμενοι πρόωροι τοκετοί ήταν πιο συχνοί σε όλα τα στάδια της κύησης, όσο αυξανόταν το βάρος της γυναίκας. «Αυτό αποδίδεται στους αυξημένους μητρικούς κινδύνους επιπλοκών που συνεπάγεται η παχυσαρκία», εξηγεί ο Δρ Σναττινγκιους. 

Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες είναι υψηλότερο κίνδυνο επίσης αυθόρμητου πρόωρου τοκετού, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι σχετιζόμενοι με την παχυσαρκία κίνδυνοι συνδέονται με τα υψηλά ποσοστά φλεγμονής και συγκεκριμένες πρωτεΐνες που κάνουν τις συγκεκριμένες γυναίκες πιο επιρρεπείς στις ελάσσονες λοιμώξεις. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το βάρος που παίρνει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Γι’ αυτό οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι είναι σημαντική η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και στάσης ζωής ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.