Οι τύποι δέρματος

Αναζήτηση

Οι τύποι δέρματος

Το δέρμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματος και για αυτό θα πρέπει να του δίνουμε πάντα την ανάλογη φροντίδα και προσοχή. Ας μην ξεχνάμε πως ένα υγιές δέρμα αντικατοπτρίζει την υγεία και την ομορφιά.

 

Οι γενετικές μας προδιαγραφές, η φυλή και η ηλικία παίζουν σημαντικό  ρόλο για τον τύπο του δέρματος. Μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα προϊόντα και τους πιο σωστούς τρόπους  περιποίησης και θεραπείας για το τύπο του δέρματος μας  αν λάβουμε υπόψη μας το κλίμα και το περιβάλλον που ζούμε, την λειτουργία των ορμονών μας ακόμη και το πώς το δέρμα μας αντιδρά στον τρόπο διατροφής μας.

  

Οι τέσσερις  πιο συχνοί τύποι δέρματος είναι οι εξής:

 

Κανονικό

Ο κανονικός τύπος δέρματος απαιτεί την μικρότερη φροντίδα καθώς όσοι διαθέτουν το συγκεκριμένο τύπο δέρματος έχουν  ισορροπία στην παραγωγή υγρασίας και λιπαρότητας με αποτέλεσμα το δέρμα τους να είναι απαλό και υγιές  με ελάχιστα προβλήματα. Ο καθαρισμός με ένα ήπιο σαπούνι καθημερινά και η χρήση μιας ελαφριάς ενυδατικής κρέμας  είναι ότι χρειάζεται για την περιποίηση του. 

Ξηρό

Ο ξηρός τύπος δέρματος μπορεί να υπάρχει σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά εμφανίζεται συχνότερα με την πάροδο των χρόνων. Έχει σκληρή αίσθηση και μπορεί ορισμένα σημεία του δέρματος να παρουσιάσουν ερεθισμό και φαγούρα. Η έλλειψη της λιπαρότητας που χαρακτηρίζει αυτόν τον τύπο δέρματος μπορεί να εμφανίσει λεπτές γραμμές ακόμη και ρυτίδες. Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά ενυδατικές κρέμες κατάλληλες για ξηρές επιδερμίδες, κάτω από το μακιγιάζ σας ακόμη και πριν τον ύπνο για να μειώσετε την δυσάρεστη αίσθηση αλλά και για να αποφύγετε την πιθανότητα των λεπτών γραμμών στο δέρμα.  

 

Λιπαρό

Ένα λιπαρό δέρμα προκύπτει όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν περισσότερη λιπαρότητα από ότι το δέρμα χρειάζεται με αποτέλεσμα να του δίνει μια γυαλιστερή λιπαρή όψη.  Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του λιπαρού τύπου δέρματος είναι οι μεγάλοι πόροι που πολλές φορές ταλαιπωρούν τους εφήβους με ακμή και σπυράκια. Παρόλα αυτά όμως η αγορά διαθέτει πολλά προϊόντα που μπορούν να φροντίσουν ένα λιπαρό δέρμα και να μειώσουν, ακόμα και να εξαφανίσουν οποιαδήποτε σημάδια ή ουλές που μπορεί να έχουν προκύψει. Μια απλή συμβουλή, η χρήση πούδρας σε σκόνη απορροφά την υπερβολική λιπαρότητα ενώ παράλληλα μειώνει την όψη της γυαλάδας. 

 

Μικτό 

Ο μικτός τύπος δέρματος είναι ο δυσκολότερος τύπος δέρματος καθώς μπορεί να εμφανίζει σημεία στο δέρμα που είναι ξηρά, κάποια άλλα λιπαρά ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και σημεία στο δέρμα που να είναι απολύτως κανονικά.  Οι λιπαρές περιοχές είναι συνήθως στο σημείο του προσώπου που ονομάζουμε Τ (μύτη, μέτωπο, πιγούνι) ενώ οι ξηρές περιοχές στα μάγουλα. Η χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών που έρχονται σε επαφή με το δέρμα στην περιοχή του προσώπου γύρω από τα μαλλιά μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα μοναδικό προϊόν που να μπορεί να λύσει τα όποια προβλήματα για κάθε μια περιοχή του προσώπου γι’αυτό η καλύτερη λύση είναι η περιποίηση και φροντίδα του μικτού τύπου δέρματος ανάλογα με το τι χρειάζεται κάθε περιοχή. 

 

Πηγή:  http://www.beautytipsonline.com/skin_types.htm