Ελονοσία

Αναζήτηση

Ελονοσία

Η Ελονοσία είναι λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις έλος και νόσος, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι η νόσος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη γύρω από ελώδεις περιοχές. Διεθνώς αποκαλείται μαλάρια. 

Επιδημιολογία 

Η μαλάρια είναι ενδημική στις τροπικές και υπο-τροπικές ζώνες της Γης, π.χ. στη Κεντρική και Νότια Αμερική, Ωκεανία, Νοτιοανατολική Ασία,Αφρική και Μέση Ανατολη.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 50% περίπου του πληθυσμού της Γης απειλείται από τη νόσο, που σκοτώνει περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο. 

Η ελονοσία μεταδίδεται από τον κώνωπα τον ανωφελή και προκαλείται από το παράσιτο plasmodium. Από τους τέσσερις τύπους πλασμωδίων, η πλειονότητα των μολύνσεων οφείλεται στο πλασμώδιο falciparum, το οποίο είναι και το πιο θανατηφόρο. Το παράσιτο προκαλεί υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο των μυών και των αρθρώσεων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με αγωγή, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική ελονοσία που έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πέσει σε κώμα και τελικά να βρει το θάνατο. Η ελονοσία πλήττει τις φτωχές και αγροτικές κοινότητες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Το οικονομικό κόστος της ελονοσίας είναι τεράστιο όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος και την οικονομική επιβάρυνση των υπηρεσιών υγείας. 

Θεραπεία 

Η ελονοσία μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα όπως η χλωροκίνη, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός παράσιτων έχει καταστεί ανθεκτικός σε αυτό το φάρμακο