Τα 5 καλύτερα τρόφιμα για όμορφο δέρμα

Αναζήτηση

Τα 5 καλύτερα τρόφιμα για όμορφο δέρμα


5. Θαλασσινά

Ενεργά συστατικά: Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρος

Οφέλη: Ομαλό, καθαρό και λαμπερό δέρμα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ότι τα ψάρια μπορεί να κάνουν πραγματικά καλό γενικά στην υγεία μας – ως ένα από τα κύρια συστατικά της επονομαζόμενης Μεσογειακής διατροφής. Πολλά είδη ψαριών και οστρακοειδών μπορούν να λειτουργήσουν επίσης ωφέλιμα και για το δέρμα, ιδιαίτερα τα στρείδια και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός. Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που κάνουν τα ψάρια ωφέλιμα για την επιδερμίδα είναι ο ψευδάργυρος και, ειδικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η αύξηση της πρόσληψης σε ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει την ξηρότητα και τη φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος και έρευνα δείχνει ότι η χαμηλή κατανάλωση σε ωμέγα-3 μπορεί να συμβάλει σε φλεγμονώδεις παθήσεις όπως το έκζεμα και τη ψωρίαση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στην διατήρηση των αρτηριών της καρδιάς με αποτέλεσμα την καλή κυκλοφορία του αίματος. Η καλή κυκλοφορία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος.

Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής επειδή εμπλέκεται στο μεταβολισμό της τεστοστερόνης, η οποία επηρεάζει την παραγωγή μιας ελαιώδους ουσίας που προκαλεί το σμήγμα, μια κύρια αιτία της ακμής. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης στη νέα παραγωγή κυττάρων και την απομάκρυνση του νεκρού δέρματος, κάτι που δίνει στο δέρμα μια ωραία λάμψη.

Τα οφέλη αυτά μπορείτε να τα βρείτε επίσης στο λινέλαιο και στα καρύδια.

4. Εσπεριδοειδή

Ενεργό συστατικό: Βιταμίνη C

Οφέλη: Ομαλό και σφριγηλό δέρμα

Η βιταμίνη C είναι ένα συστατικό πρωταρχικής φροντίδα του δέρματος σε άπειρες κρέμες ομορφιάς. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που αποτελεί τη βασική δομή του δέρματός μας. Η μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου, η οποία ξεκινά να μειώνεται σημαντικά περίπου στην ηλικία των 35 ετών, μπορεί να χαλαρώσει το  δέρμα. Η κατανάλωση επιπλέον βιταμίνης C σε τρόφιμα όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα κεράσια Acerola (ένα μόνο κεράσι Acerola μπορεί να σας παρέχει το 100% της βιταμίνης C που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα) και στις ντομάτες μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρήσετε το δέρμα σας σφριγηλό και επίσης στην πρόληψη των ρυτίδων.

Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τη φλεγμονή, και οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες (υψηλής δραστικότητας μόρια οξυγόνου) που καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν πρόωρα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο. Εκτός από τα φρούτα, οι πιπεριές και τα λάχανα, έχουν επίσης καλές ποσότητες βιταμίνης C.

3. Κόκκινα και πράσινα λαχανικά

Ενεργά συστατικά: Βιταμίνη Α, Β-καροτίνη

Οφέλη: Φωτεινό και απαλό δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι αυτό που είναι καλό για όλο το σώμα σας είναι επίσης καλό και για το δέρμα σας - και όσον αφορά το φαγητό, τίποτα δεν είναι πιο καλό από ότι τα λαχανικά. Ειδικότερα θα ήταν καλό να προτιμάτε τα κόκκινα-πορτοκαλί και πράσινα λαχανικά όπως, γλυκό πατάτες καρότα και σπανάκι.

Τα κόκκινα-πορτοκαλί λαχανικά είναι γεμάτα από Β-καροτίνη. Το σώμα μας μετατρέπει τη Β-καροτίνη σε βιταμίνη Α, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας την καταστροφή των κυττάρων και την πρόωρη γήρανση. Στην περίπτωση της βιταμίνης Α, μπορείτε επίσης να πάρετε οφέλη κατά της ακμής, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα ακμής για πολλά χρόνια.

Το σπανάκι και άλλα πράσινα, φυλλώδη τρόφιμα παρέχουν τόνους βιταμίνης Α, η οποία βοηθά το δέρμα να παράγει περισσότερα φρέσκα νέα κύτταρα και να αποβάλλει τα παλιά, μειώνοντας την ξηρότητα και κρατώντας το πρόσωπό λαμπερό και νεανικό. Το μάνγκο είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α.

Είναι καλύτερα να πάρετε τη βιταμίνη αυτή από τις τροφές και όχι από συμπληρώματα διατροφής, δεδομένου ότι πάρα πολύ βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

 

2. Ξηροί καρποί

Ενεργό συστατικό: Βιταμίνη Ε

Οφέλη: Νεανικό και απαλό δέρμα

Όπως και με πολλά από τα υγιεινά τρόφιμα για το δέρμα, το καλό στοιχείο στους ξηρούς καρπούς - κυρίως αμύγδαλα - έχει να κάνει με την αντιοξειδωτική τους δράση. Η βιταμίνη Ε καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος-ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας ειδικά το δέρμα από τον ήλιο λόγω του UV-ηλιακού φως που παράγει τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη Ε έχει επίσης την τάση να βοηθά  το δέρμα να συγκρατεί την υγρασία, ανακουφίζοντας από την ξηρότητα και κάνοντας το δέρμα πιο νεανικό. Σημειώστε πως ο συνδυασμός βιταμίνης Ε με σελήνιο μπορεί να βελτιώσει τις αντιοξειδωτικές της ικανότητες.

Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια παρέχουν επίσης μια ωραία πηγή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα άλλο μεγάλο θρεπτικό στοιχείο για το δέρμα όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.

1.Προϊόντα Ολικής Άλεσης

Ενεργά συστατικά: Ρουτίνη και βιταμίνες Β

Οφέλη: Καθαρό και ενυδατωμένο δέρμα

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης παρέχουν πλεονεκτήματα για όλο το σώμα, εκ των οποίων είναι και η εξαιρετική εμφάνιση του δέρματος.

Τα τρόφιμα αυτά είναι μη επεξεργασμένα, όπως για παράδειγμα το ψωμί ολικής αλέσεως αντί για το λευκό ψωμί. Το σιτηρά είναι μια καλή πηγή του αντιοξειδωτικού ρουτίνη, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής που σχετίζεται με βλάβες στο δέρμα. Το φύτρο του σιταριού παρέχει την Β βιταμίνη βιοτίνη, η οποία βοηθά τα κύτταρα να επεξεργαστούν τα λίπος. Αν δεν έχετε αρκετή βιοτίνη στο σώμα σας, το δέρμα σας μπορεί να γίνει ξηρό και φολιδωτό.

Σε γενικές γραμμές, τα δημητριακά ολικής αλέσεως αντί των επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορούν να βελτιώσουν την επιδερμίδα σας. Επεξεργασμένα (ή εξευγενισμένα) άλευρα μπορεί να προκαλέσουν την αύξηση της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει ακμή.

Τα αβοκάντο και τα μανιτάρια μπορούν να προσφέρουν παρόμοια οφέλη.

http://health.howstuffworks.com/skin-care/information/nutrition/5-foods-for-beautiful-skin1.htm