Σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη «προτιμούν» οι νέοι στην Ελλάδα

Αναζήτηση

Σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη «προτιμούν» οι νέοι στην Ελλάδα

Ανησυχητικό είναι το ποσοστό των σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται αύξηση 110% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Εξίσου ανησυχητικά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των νέων στην Ελλάδα που δηλώνουν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με καινούριους συντρόφους χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποια μέθοδο αντισύλληψης.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα στην οποία συμμετείχαν 14.500 νέοι ηλικίας 15-24 ετών από 29 χώρες από όλον τον κόσμο, και αναδείχθηκαν οι κυρίαρχες τάσεις σε θέματα αντισύλληψης και σεξουαλικής συμπεριφοράς.

 

Ειδικότερα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

Από τις 208 εκατομμύρια κυήσεις ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεγαλύτερο του 41% είναι ανεπιθύμητες.

215 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους με κάποια σύγχρονη μέθοδο αντισύλληψης.

Τα 2/3 των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ) διαγιγνώσκονται σε νέους κάτω των 25 ετών.

1 στα 20 έφηβα κορίτσια θα νοσήσει από κάποια βακτηριακή μόλυνση που θα προκληθεί μετά από σεξουαλική επαφή ενώ οι λοιμώξεις αυτές παρατηρούνται ολοένα και σε μικρότερες ηλικίες.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους νέους που έλαβαν μέρος στην έρευνα παραδέχονται ότι έλαβαν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με την αντισύλληψη είναι εκπληκτικά υψηλό. Τα αυξημένα επίπεδα του ποσοστού που δεν λαμβάνει κάποια μέθοδο αντισύλληψης στην Ευρώπη, οφείλονται σε λανθασμένες αντιλήψεις και μύθους για τις αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης όπως είναι η διακεκομμένη συνουσία, το μπάνιο ή το ντους μετά την ερωτική πράξη και η σεξουαλική πράξη κατά την έμμηνο ρύση.

Ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Αντσακλής, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης επεσήμανε ότι «οι νέοι θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον τους, καθώς τα ποσοστά αυτών που έχουν σεξουαλικές επαφές με καινούριο σύντροφο χωρίς προφυλάξεις παραμένουν παγκοσμίως υψηλά. Είναι γεγονός πως στο θέμα της αντισύλληψης η Ελλάδα έρχεται πίσω σε σύγκριση με την Ευρώπη. Στην Ευρώπη οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το «χάπι» ως μέθοδο αντισύλληψης ανέρχονται σε ποσοστό 22-23% ενώ στηνελλάδαείναι μόλις στο 4%».

Για το λόγο αυτό, η Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης.

Με κεντρικό σύνθημα «Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια;», η καμπάνια έχει όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή. Η αποστολή της είναι να βελτιώσει την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη για να βοηθήσει τους νέους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Στην Ελλάδα φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης θα εορταστεί με συναυλία στις 26 Σεπτέμβρη στο Μall Athens στο Μαρούσι, στις 18:30 μ.μ.. Θα τραγουδήσει η Τάμτα με τους Cabin 54 και ένα συγκρότημα έκπληξη. Τη συναυλία θα παρουσιάσουν η Μαίρη Συνατσάκη και η Άννα Πρέλεβιτς. Και οι τρεις είναι πρέσβειρες της Εκστρατείας Διάλεξε Στάση, σε μια κοινή προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του νεανικού κοινού για τα θέματα αντισύλληψης.

Ο Δρ Πάνος Αντσακλής, γυναικολόγος–μαιευτήρας και επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής, αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα www.your-life.gr, καθώς είναι η πρώτη στην Ελλάδα που αξιοποιεί σύγχρονες πλατφόρμες επικοινωνίας, κοντά στους κώδικες των νέων, προκειμένου να μεταφέρει τα μηνύματα της καμπάνιας προς μια ασφαλέστερη σεξουαλική ζωή.

Αναφέρθηκε επίσης στην κοινότητα στο Facebook που αριθμεί ήδη τα 1.572 μέλη, στη συμμετοχή σε διοργανώσεις όπως το European Music Day, τα Mad Awards, τις φοιτητικές κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική, το Fringe Festival, και στη δημιουργία χιλιάδων οδηγών αντισύλληψης που μοιράστηκαν στα ιατρεία και στα φαρμακεία.

health.in.gr