Χαλάζιο

Αναζήτηση

Χαλάζιο

 Το χαλάζιο είναι μια φλεγμονή των αδένων του ΜΕΙΒΟΜ (αδένες που βρίσκονται στα βλέφαρα και εκκρίνουν σμήγμα).Οταν το στόμιο των αδένων αποφράσσεται το σμηγματογόνο περιεχόμενο τους προκαλεί χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση ή και οξεία φλεγμονή αν συγχρόνως έχει γίνει επιμόλυνση με κάποιο μικρόβιο. 

Συμπτώματα 

• οίδημα στο βλέφαρο 

• ερυθρότητα 

• πόνος ιδιαίτερα στην πίεση 

• θάμπωση οράσεως 

• αίσθηση ξένου σώματος στο βλέφαρο 

Θεραπεία

 Οταν το χαλάζιο είναι μικρό είναι δυνατόν να αυτοιαθεί χωρίς θεραπεία, διαφορετικά η συντηρητική αγωγή με καθαρισμό των βλεφάρων, θερμά επιθέματα και αντιφλεγμονώδες κολλύριο και αλοιφή έχει αποτέλεσμα. Αν το χαλάζιο μετά από την θεραπεία την διάρκεια της οποίας θα ορίσει ο οφθαλμίατρος δεν υποχωρήσει απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. 

 Πρόληψη

 Η φροντίδα της χρόνιας βλεφαρίτιδας η οποία είναι ο συχνότερος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση χαλαζίου είναι πρωταρχικής σημασίας.Συχνό πλύσιμο με παιδικό σαμπουάν και μασάζ στα βλέφαρα όπως θα σας υποδείξει ο οφθαλμίατρος σας μειώνει αισθητά την πιθανότητα εμφάνισης χαλαζίου.Οι γυναίκες πρέπει επίσης να φροντίζουν πάντα τον καλό καθαρισμό των βλεφάρων απο το μακιγιάζ πριν τον ύπνο. Οταν υπάρχει η υποψία χαλαζίου η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και η όσο το δυνατόν πρωϊμότερη έναρξη θεραπείας βοηθάει στην εξάλειψή του.