Η σεξουαλικότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες

Αναζήτηση

Η σεξουαλικότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες


Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει συνεχίζει να έχει την ανάγκη για σεξουαλική επαφή με τον/την σύντροφο του αλλά παρά την επιθυμία του είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική του ζωή.

Καταρχήν θα πρέπει να αναφέρουμε τις φυσικές αλλαγές που επέρχονται στο σώμα και τον οργανισμό με την αύξηση της ηλικίας. Παραδείγματος χάριν μια γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει αλλαγές στο γεννητικό της όργανο. Ο κόλπος της γυναίκας καθώς γερνά, μπορεί να συρρικνωθεί, τα τοιχώματα του να λεπτύνουν και να αντιμετωπίσει πρόβλημα ξηρότητας.

Ο άντρας καθώς γερνά είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει πρόβλημα στύσης. Η στυτική δυσλειτουργία όπως ονομάζεται μπορεί να οδηγήσει έναν άντρα στο να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να έχει στύση αλλά και να επηρεάσει την ποιότητα της παράλληλα. 

Πέρα από τα φυσικά αίτια της γήρανσης όμως υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική δράση.

Ασθένειες, αναπηρίες, φάρμακα, επεμβάσεις, είναι πιθανόν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ανθρώπου για σεξουαλική επαφή και ικανοποίηση. Ας μην ξεχνάμε και πιθανά συναισθηματικά αίτια όπως προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού.

Η σεξουαλικότητα έχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε συναισθηματικά και φυσικά αίτια. Το πώς αισθάνομαι επηρεάζει σημαντικά και το τι είμαι ικανός να κάνω. Παρόλα αυτά υπάρχουν ηλικιωμένα ζευγάρια που απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο από όταν ήταν νέοι και αυτό οφείλεται στο ότι έχουν λιγότερες υποχρεώσεις, περισσότερο χρόνο και διάθεση να έρθουν πιο κοντά.

Το πώς μπορεί να επηρεάσει η ψυχολογία τη σεξουαλική ζωή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού αποδεικνύεται και από τα παρακάτω παραδείγματα.

Οι γυναίκες που ανησυχούν για την εικόνα τους, μπορεί να θεωρήσουν πως δεν είναι πλέον επιθυμητές από τους συντρόφους τους. Αυτό είναι αρκετό για να τους  στερήσει την ευχαρίστηση της επαφής.

Οι άντρες έρχονται αντιμέτωποι με το φόβο της στυτική δυσλειτουργίας κάτι που είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε δυσλειτουργία λόγω άγχους.

Τα ηλικιωμένα ζευγάρια μπορεί να επηρεαστούν από όλα εκείνα τα προβλήματα που θα επηρέαζαν και ένα νεότερο ζευγάρι αλλά συνάμα έχουν να αντιμετωπίζουν την ανησυχία του γήρατος, της ασθένειας, της συνταξιοδότησης και λοιπών αλλαγών στον τρόπο ζωής τους.

Πηγή: http://www.medicinenet.com/senior_sex/article.htm