Μύθοι για τις διαφορές των φύλων

Μύθοι για τις διαφορές των φύλων


Οι διαφορές μεταξύ των αντρών και γυναικών όσον αφορά την αντιμετώπιση τους στο σεξ, συχνά θεωρούνται δεδομένες.  Όμως δεν συμμερίζονται όλοι οι ψυχολόγοι αυτές τις απόψεις.

Σε μια νέα έρευνα, η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Michigan Terri Conley και οι συνεργάτες της, κοσκίνισαν μελέτες ψυχολογίας και βρήκαν ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων δεν είναι πάντα στο μαύρο και στο άσπρο (ή στο ροζ και στο μπλε) όπως φαίνεται.

Το κλισέ ότι οι άντρες σκέφτονται το σεξ κάθε επτά λεπτά δεν είναι αλήθεια. Και ενώ είναι αλήθεια ότι οι άντρες σκέφτονται το σεξ πιο συχνά από ότι οι γυναίκες, σκέφτονται επίσης πιο συχνά από τις γυναίκες και άλλες σωματικές ανάγκες όπως το φαγητό και τον ύπνο.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 στο Journal of Sex Research, ψυχολόγοι ζήτησαν από τα άτομα που πήραν μέρος, να καταγράψουν τις σκέψεις τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ότι οι άντρες αναλογίζονταν το σεξ 18 φορές την ημέρα ενώ οι γυναίκες 10 φορές την ημέρα. Οι άντρες όμως σκέφτονταν επίσης και το φαγητό και τον ύπνο, αναλογικά περισσότερο από ότι οι γυναίκες. Αυτό υποδεικνύει πως το σεξ δεν κατέχει περίοπτη θέση στο μυαλό των αντρών όπως όλοι πιστεύουν.

Αν ρωτήσετε αρκετούς άντρες και γυναίκες σχετικά με το πόσους ερωτικούς συντρόφους θα ήθελαν σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, οι αριθμοί που θα σας έδιναν οι άντρες θα ήταν κατά μέσο όρο μεγαλύτεροι από τους αριθμούς των γυναικών. Φαίνεται όμως πως μερικοί άντρες χαλάνε τα αποτελέσματα στο σύνολο τους.

Ο υπολογισμός του μέσου όρου δεν δίνει πάντα μια καθαρή προβολή των δεδομένων.  Αν για παράδειγμα, οι ερευνητές ρώτησαν 10 άντρες πόσους ερωτικούς συντρόφους θα ήθελαν τον επόμενο χρόνο και 9 από αυτούς απαντούσαν έναν, ενώ ένας απαντούσε 20, τότε ο μέσος όρος θα ήταν 2,9, κάτι που θα σήμαινε πως κάθε άντρας θέλει 3 ερωτικούς συντρόφους μέσα σε ένα χρόνο.

Αν κοιτάξουμε όμως την "τυπική" απάντηση στο ερώτημα πόσους ερωτικούς συντρόφους θα θέλατε, θα διαπιστώσουμε ότι η πλειοψηφία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών έχουν την ίδια: έναν/μια ερωτικό/ή σύντροφο.

Οι απαντήσεις της έρευνας θα μπορούσαν να είναι περισσότερο για το τι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πρέπει να πουν, παρά το τι θέλουν πραγματικά, είπε η Conley. Αυτό το ζήτημα μπορεί να επιδεινωθεί, επειδή οι περισσότερες σεξουαλικές μελέτες διεξάγονται με σπουδαστές κολλεγίων, πρόσθεσε, και οι νέοι άνδρες είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις προσδοκίες της αρρενωπότητας.

Πόσους περίπου ερωτικούς συντρόφους έχουν στην πραγματικότητα οι άντρες και οι γυναίκες; Οι μελέτες γενικά διαπιστώνουν ότι οι άνδρες αναφέρουν περισσότερους συντρόφους από ό, τι οι γυναίκες. Αλλά το 2003, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Journal of Sex Research, αν εξαπατηθούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα και πιστέψουν ότι είναι συνδεδεμένοι με έναν ανιχνευτή ψεύδους, οι άνδρες αναφέρουν τον ίδιο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, όπως οι γυναίκες.

Η θεμελίωση της εξελικτικής ψυχολογίας λέει ότι οι άνδρες αναζητούν σέξι γυναίκες που είναι πιθανό να τους δώσουν ελκυστικούς, υγιείς απογόνους, ενώ οι γυναίκες αναζητούν περισσότερο άνδρες με υψηλό status, οι οποίοι μπορεί να τους παρέχουν ότι χρειάζονται.

Όταν οι ψυχολόγοι ρώτησαν τους συμμετέχοντες της έρευνας (κυρίως φοιτητές) πως φαντάζονται τους ιδανικούς συντρόφους τους, τότε η παραπάνω εντύπωση αποδείχθηκε σωστή. Αλλά όταν όμως οι ίδιοι άνθρωποι παραβρέθηκαν σε πραγματικά ραντεβού και αξιολόγησαν τη σημασία της ελκυστικότητας και του status, οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων εξατμίστηκαν, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Όταν οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με πιθανούς συντρόφους, δεν υπήρχε διαφορά στον τρόπο με τον οποίο βαθμολόγησαν το ρομαντικό τους ενδιαφέρον με βάση την ελκυστικότητα και τις αποδοχές αυτών των ανθρώπων. Έτσι φαίνεται ότι στον πραγματικό κόσμο η έλξη μπορεί να πάει πέρα από τα απλά στερεότυπα.

Είναι οι γυναίκες βιολογικά καταδικασμένες σε μια ζωή λιγότερης σεξουαλικής ευχαρίστησης από τους άνδρες; Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες έχουν περισσότερους οργασμούς από τις γυναίκες, αλλά η Conley και οι συνεργάτες της, προσθέτουν μια μεγάλη προειδοποίηση: Οι διαφορές είναι μεγαλύτερες σε one-night stands και συναισθηματικές σχέσεις. Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα σε αυτόν τον τομέα για τις γυναίκες σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Οικογένειες όπως πραγματικά είναι," (WW Norton & Co, 2009), οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 12.925 ανθρώπους για τις σεξουαλικές εμπειρίες τους. Βρήκαν ότι οι γυναίκες φθάνουν σε οργασμό μόνο το ένα τρίτο περίπου όσο οι άνδρες κατά τη διάρκεια μιας πρώτης επαφής, και μόνο κατά το ήμισυ όσο οι άνδρες κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων επαφών. Αλλά σε δεσμευμένες σχέσεις, οι γυναίκες είχαν οργασμούς 79% τόσο συχνά όσο οι άνδρες.

Το γεγονός ότι το χάσμα μπορεί να συρρικνωθεί τόσο πολύ με βάση τον τύπο σχέσης, δείχνει ότι ένας σύντροφος ο οποίος ενδιαφέρεται για την σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας είναι πιο σημαντικός από τη βιολογία, έγραψαν η Conley και οι συνεργάτες της.

Σε μελέτη που διεξήχθη το 1989, ερευνητές εκπαίδευσαν νέους άντρες και γυναίκες στο να προσεγγίζουν το αντίθετο φύλο όμοιας ηλικίας, κάνοντας τους σεξουαλική πρόταση. Σε μια εντυπωσιακή αντίθεση, το 70% των αντρών που πλησιάστηκαν από γυναίκα που αποζητούσε το σεξ απάντησε θετικά ενώ ούτε μια γυναίκα δεν συμφώνησε.

Σαν αποτέλεσμα θα μπορούσε να ληφθεί πως οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για περιστασιακό σεξ. Υπάρχουν όμως αποδείξεις, όπως λέει η Conley και οι συνεργάτες της, πως οι πολιτιστικοί παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν μια γυναίκα ερωτηθεί να σκεφτεί μια υποθετική πρόταση από κάποιον που γνωρίζει ή από κάποιον πάρα πολύ ελκυστικό, τότε γίνεται πιο δεκτική. Παρομοίως, οι διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τα one night stands, εξαφανίστηκαν όταν και οι άντρες αλλά και οι γυναίκες ερωτήθηκαν να σκεφτούν σεξ με κάποιον διάσημο.

Η Conley, σε μια αδημοσίευτη έρευνα, είπε ότι διαπίστωσε πως οι γυναίκες που δέχονται μια ανάλογη πρόταση από έναν άγνωστο άντρα, περιμένουν από αυτόν να μην είναι καλός στο κρεβάτι.

Η Εξελικτική θεωρία υποστηρίζει ότι οι άνδρες θέλουν να σπείρουν τους σπόρους τους, ενώ οι γυναίκες είναι πιο επιλεκτικές με αυτούς που ζευγαρώνουν. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι καθολικό, σύμφωνα με την Conley και τους συνεργάτες της.

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιλεκτικοί όταν προσεγγίζονται από έναν πιθανό σύντροφο και λιγότερο επιλεκτικοί όταν πλησιάζουν εκείνοι κάποιον.

Επειδή οι άντρες είναι συνήθως αυτοί που κάνουν την πρώτη κίνηση, οι γυναίκες μπορεί να έχουν απλά περισσότερες ευκαιρίες στο να είναι επιλεκτικές. Ίσως, η επιλεκτικότητα των γυναικών να συνδέεται περισσότερο με τους κανόνες των ραντεβού και όχι από έμφυτη επιθυμία.

Η Conley είπε ότι αυτές οι μελέτες υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των δεδομένων από τη σύναψή τους, ακόμη και όταν το συμπέρασμα δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς.

"Οι ψυχολόγοι-όπως εγώ, θα πρέπει να ψάχνουν πέρα από τις δικές τους προκαταλήψεις. Θα πρέπει να αποφεύγουν να συνδέονται με μια συγκεκριμένη θεωρία ή άποψη με αποτέλεσμα να βγαίνουν από το δρόμο τους για να προστατεύσουν τη θεωρία"

"Τα δεδομένα πρέπει να είναι ο οδηγός, και θα πρέπει να εξετάζουμε τα δεδομένα με κάθε τρόπο ώστε να μπορούμε να δούμε ότι η ιστορία που λέμε είναι πραγματικά η καλύτερη.”

http://www.livescience.com/16900-busted-gender-myths-bedroom.html