Πρόληψη της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αναζήτηση

Πρόληψη της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Η πρωινή αδιαθεσία είναι πιο συχνή μεταξύ της τέταρτης και της δέκατης τέταρτης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες νιώθουν ναυτία με το που σηκώνονται από το κρεβάτι αλλά είναι επίσης πιθανό να την νιώθουν ανά πάσα στιγμή της ημέρας.

Περίπου τα τρία τέταρτα των γυναικών βιώνουν ναυτία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Το ήμισυ όλων των εγκύων γυναικών έχουν τόσο ναυτία όσο και έμετο, ενώ το ένα τέταρτο μόνο ναυτία και ένα τέταρτο των γυναικών δεν βιώνει τίποτα από τα δυο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επεκταθεί καθόλη τη διάρκεια των εννέα μηνών, και ακόμα πιο σπάνια, να οδηγήσει σε νοσηλεία λόγω της απώλειας υγρών. Ακόμη και για εκείνες που δεν αντιμετωπίζουν τις ακραίες περιπτώσεις, η παρατεταμένη ναυτία μπορεί να είναι εξουθενωτική.


Τι προκαλεί τη ναυτία;


Η ακριβής αιτία της πρωινής αδιαθεσίας δεν είναι επίσημα γνωστή, αλλά το κοκτέιλ ορμονών που βομβαρδίζει το σύστημά μιας εγκύου είναι το πιο πιθανό αίτιο, μαζί με την αύξηση των αισθήσεων και των ευαισθησιών. Το σώμα βρίσκεται σε επιφυλακή, έτσι είναι ενισχυμένη η αίσθηση της όσφρησης και η ευαισθησία στις οσμές. Ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, και hCG αυξάνονται γρήγορα κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου της εγκυμοσύνης και μπορεί να έχουν σχεδόν τοξική επίδραση στο σύστημά της γυναίκας. Μερικοί πιστεύουν ότι η κυοφορία ενός κοριτσιού αυξάνει τις πιθανότητες της ναυτίας που οφείλεται σε ακόμη περισσότερα οιστρογόνα στο σύστημα. Οι γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα έχουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα ορμονών και μπορεί να εμφανίσουν χειρότερα συμπτώματα.


Τι μπορείτε να κάνετε

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις ορμόνες σας, αλλά μπορείτε να υποστηρίξετε και να θρέψετε το ήπαρ σας (το οποίο επεξεργάζεται όλες αυτές τις ορμόνες) και το αναπαραγωγικό σας σύστημα. Εκτός από την ανάπαυση, την κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών:

 

-Αποφύγετε το άδειο στομάχι - μπορεί να μην αισθάνεστε πείνα, αλλά ένα άδειο, σφιγμένο  στομάχι θα κάνει χειρότερα την ναυτία.

 

-Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα-καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα.


-Φάτε κρακεράκια το πρωί, αμέσως μόλις σηκωθείτε.

-Πάρτε ένα σύνολο διατροφής με βάση τη προγεννητική βιταμίνη (από ένα κατάστημα υγιεινής διατροφής), που περιλαμβάνει τη βιταμίνη Β6 - η ανεπάρκεια σε αυτή τη βιταμίνη είναι μια γνωστή αιτία της ναυτίας. Βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει και ψευδάργυρο, επειδή η Β6 χρειάζεται τον ψευδάργυρο για να λειτουργήσει.

-
Πάρτε βότανα εγκυμοσύνης για την ενίσχυση της διατροφής - τα κόκκινα φύλλα σμέουρου είναι πλούσια σε σίδηρο, τονώνουν τη μήτρα, αυξάνουν την παραγωγή γάλακτος, μειώνουν τη ναυτία και ανακουφίζουν τους πόνους του τοκετού.

-
Πάρτε τα βότανα που είναι γνωστό ότι βοηθούν στη ναυτία: τζίντζερ, φτελιά (βοηθά  επίσης στο αίσθημα καούρας και τους ερεθισμούς του κόλπου), μέντα / δυόσμο (βοηθά επίσης στο φούσκωμα).

-Ασκήστε πίεση σε σημεία ψηλά στο καρπό του χεριού, για την ανακούφιση της ναυτίας,  χαλαρώσετε και κοιμηθείτε.

 

Επίσης:


-Τα πεπτικά ένζυμα είναι χρήσιμα λόγω της έλλειψης των οξέων στο στομάχι και της αργής πέψης.

-Πράσινα ποτά ή συμπληρώματα, όπως φύκια, σπιρουλίνα, χλωροφύλλη σε ένα τσάι ή σε κάψουλες βοηθούν στην εξισορρόπηση του σώματος με την παροχή πολλών θρεπτικών συστατικών.


-
Τσάι εγκυμοσύνης - τσάι από βότανα σχεδιασμένο για να υποστηρίζει την εγκυμοσύνη σας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ήπατος, την ορμονική ισορροπία, και την τόνωση της μήτρας. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να λάβετε πολλά από αυτά τα συμπληρώματα, χωρίς να χρειάζεται να πάρετε χάπια.

-
Εάν αντιμετωπίζετε ναυτία στο σημείο να μην είστε σε θέση να φάτε, προσπαθήστε να παγώσετε το τσάι εγκυμοσύνης ή ένα πράσινο ποτό σε μια παγοθήκη και πιπιλίστε τα παγάκια.

Να θυμάστε ότι η ευαισθησία του πεπτικού σας συστήματος είναι ένα αρχαίο σύστημα ασφαλείας για να προστατεύει εσάς και το μωρό σας. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες που δεν έχουν πρόβλημα  να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να μην μπορούν, ανακαλύπτοντας αργότερα ότι το παιδί έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Δεν είναι ασυνήθιστο οι έγκυες γυναίκες να χάνουν μερικά κιλά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, όταν η πρωινή αδιαθεσία και ναυτία είναι στο αποκορύφωμά της. Αν τα συμπτώματα αυτά δεν μειωθούν το δεύτερο τρίμηνο, κάνετε συνέχεια εμετούς ή χάνετε πολλά κιλά, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

http://www.naturalnews.com/035851_herbs_pregnancy_nausea.html